Публикувани са промени във функционалните изисквания за онлайн подаване на данни от болнични листове

Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че на интернет страницата на институцията са публикувани утвърдените изменения във функционалните изисквания за структурата, формата и контрола на данните, поддържани от програмните продукти за изготвяне и подаване по електронен път на болнични листове и решенията по обжалването им.

Те влизат в сила от 1 май 2017 г. и след тази дата няма да се приемат некоректни данни в Електронния регистър на болничните листове. 

Публикуваните изисквания, заедно с приложенията към тях, са предназначени за разработчиците на медицински софтуер и органите на медицинската експертиза. В тях са направени промени и допълнения, с които се формализират условията за приемането или неприемането на некоректни данни от издадени болнични листове в Електронния регистър на болничните листове. Акцентира се върху правилният начин за проверка и изпращане на данни онлайн, който осигурява навременно откриване и безпроблемно отстраняване на грешките, преди издаването на болничния лист и връчването му на лицето.

Основната цел на промяната е да се скъси пътят и времето за отстраняване на грешки при подаването на болничните листове към регистъра и по-бързото изплащане на обезщетенията.

Всички програмни продукти, използвани от органите на медицинската експертиза, следва да бъдат съобразени с изискванията за прием на данните, за да се подобри контрола и информираността за резултатите от него, преди издаването на болничния лист. За целта ще бъдат променени програмните приложения и уеб-услуги на НОИ за контрол и прием на данни в регистъра и ще бъде публикувана нова версия на самостоятелния програмен продукт.

Функционалните изисквания са достъпни в рубрика Е-услуги, подрубрика За разработчици на софтуер, Електронен регистър на болничните листове, както и през еБолнични листове.