Румен Спецов: „Митници“, МВР И НАП нанесоха сериозен удар срещу наркотрафика

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов определи като изключително сериозен удар по наркотрафика, заловените от служителите на Агенция „Митници“ над 402 кг. хероин. В разкриването на наркотика са участвали и представители на НАП и МВР, като действията са  в рамките на специализирания план за засилен контрол на граничните пунктове чрез съвместни екипи от полицаи, данъчни и митнически инспектори.
На 17 април, на митническия пункт на ГКПП „Капитан Андреево“, е спрян тир с турска регистрация, пътуващ от Иран към страна в ЕС. По метода на „анализ на риска“ камионът е преминал през рентген, при който митническите инспектори установили различни плътности в превозваните стоки – общо 156 матрака. Това усъмнило служителите на Агенция „Митници“. При по-детайлната проверка на матраците са открити 618 пакета, съдържащи бежов цвят, които при полевия тест са реагирали на хероин.  Общата стойност на заловената дрога е 16 727 377 лв. 
„Поздравявам колегите от Агенция „Митници“ и служителите от МВР и НАП, участвали в разкриването на това голямо количество наркотик. Всички те показаха колко е важно да се работи в екип с една обща цел – по-сигурни граници на ЕС. Уверен съм, че ще продължим да работим така добре заедно и в бъдеще, като сме безкомпромисни срещу опитите за нарушаването на законите“, заяви Румен Спецов минути след приключване на пресконференцията, на която бяха съобщени резултатите от проведената акция. В брифинга участие взеха още вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, вътрешният министър Калин Стоянов, директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов и Иван Стоянов – окръжен прокурор на Хасково.  По думите на Георги Димов в момента се прави анализ на случая, като ще бъдат взети още по-сериозни мерки за затягане на контрола на границата с цел противодействие на трафика и контрабандата на акцизни стоки. 
„Този резултат е следствие на засиленото взаимодействие между четирите служби от Министерство на финансите и Министерство на външните работи – Агенция „Митници“, НАП, ГДБОП и  ГД „Гранична полиция“. Целият капацитет на българските институции ще бъде използван, за да бъдат защитени интересите на българските граждани. Уверена съм, че скоро България ще е пълноправен член на шенгенското пространство“, заяви още Людмила Петкова, като поздрави служителите за свършената отлична работа.