Промени в специалния режим за доставки на далекосъобщителни услуги, на услуги за радио- и телевизионно излъчване и на услуги, извършвани по електронен път

От 1 януари 2019 г. се въвежда незадължителен праг от EUR 10 000 за доставките на далекосъобщителни услуги, на услуги за радио- и телевизионно излъчване и на услуги, извършвани по електронен път, по които получател е данъчно незадължено лице, което е установено, има постоянен адрес или обичайно пребиваване в държава членка, в която лицето – доставчик не е установено, под който тези доставки са облагаеми в държавата-членка на доставчика. Когато доставчикът избере да не прилага прага от EUR 10 000, то тогава мястото на изпълнение на тези доставки е държавата членка, в която получателят по съответната доставка - данъчно незадължено лице е установен, има постоянен адрес или обичайно пребиваване.  

Въвежда се незадължителен праг от EUR 100 000 за доставките на далекосъобщителни услуги, на услуги за радио- и телевизионно излъчване и на услуги, извършвани по електронен път, при прилагане на презумпцията за местонахождение на получателя по доставка - се предоставя възможност на доставчика да определи местоположението на получателя въз основа само на едно доказателство. Прагът се определя за текущата и предходната календарна година.

Фактуриране: прилагат се действащите правила на държавата членка по идентификация.

Доставчик на далекосъобщителни услуги, на услуги за радио- и телевизионно излъчване и на услуги, извършвани по електронен път, който не е установен на територията на ЕС, но има регистрация по ДДС в ЕС може – считано от 2019 – да използва специалния режим извън Съюза.

Примерен списък на услугите, извършвани по електронен път може да видите тук.

Повече информация за промените в сила от 01.01.2019 г. относно специалните режими може да намерите на сайта на Европейската комисия:

https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/telecommunications-broadcasting-electronic-services/sites/mossportal/files/what_is_new_as_of_2019.pdf