НАП стартира нова образователна инициатива за ученици

Навръх Деня на християнското семейство – 21 ноември, експерти от НАП запознаха ученици от 11-и и 12-и клас и първокурсници с интересни и полезни теми, свързани с данъци и осигуряване. Инициативата „Информационен ден в НАП“ стартира за първи път на 21 ноември в София и в някои от по-големите градове и ще продължи до края на годината, като целта е да се превърне в традиция. 
Двама от заместник изпълнителните директори на НАП – Милена Кръстанова и Георги Димов, ръководители на дирекции „Комуникации“ и Информационния център на НАП и експерти посрещнаха младежи от Националната търговско-банкова гимназия, 108 СУ „Никола Беловеждов“ и Национална финансово-стопанска гимназия в Централното управление на НАП на столичния бул. „Княз Ал. Дондуков“ 52. 
„Вярваме, че тази среща е от полза за вас и ще ви даде нови знания за данъците и осигуряването, защото те са изключително важни. Надяваме се да споделите наученото сред вашите съученици и приятели“, посочи Милена Кръстанова и допълни, че и самата тя, като възпитаничка на  Националната търговско-банкова гимназия, ще се радва да покани на работа или стаж в НАП някои от присъстващите в залата ученици след тяхното завършване.
Паралелно със София, инициативата подеха и данъчните във Варна, които се срещнаха с първокурсници от Варненския свободен университет. В Бургас с данъците и осигуряването се запознаха учениците от Търговската гимназия в града, а хасковският офис на приходната агенция бе домакин на децата от Финансово стопанска гимназия „Атанас Буров“. 
„Информационен ден в НАП“ е резултат на дългосрочния образователен ангажимент на приходната агенция. Инициативата е подкрепена от Министерство на образованието. Целта е да бъде постигната по-висока информираност и ангажираност сред младите хора, на които им предстои съвсем скоро да навлязат в икономическия живот.
“Темите, свързани с данъци и осигуряване, са сложни и много от данъкоплатците не изпълняват задълженията си, не защото нямат желание и възможност, а от непознаване на данъчните и осигурителни си задължения. От НАП вярваме, че повишаването на данъчната и финансовата грамотност сред учениците ще доведе до повишаване на спазването на данъчното и осигурителното законодателство в бъдеще. Ние сме на разположение да отговорим на всички въпроси и да дадем знание по темите, свързани с данъците и осигуряването,” заяви заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.