Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“

С проекта на акт се предвижда привеждане на Устройствения правилник на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (УП на ИАГИТ) в съответствие с изискванията на чл. 127, ал. 3 и чл. 128, ал. 1 от Закона за държавния служител (ЗДСл), както и в изпълнение на дадени препоръки с доклад на Главния инспекторат на Министерския съвет от извършена извънпланова проверка на ИАГИТ.

С предложените с проекта на акт промени ще бъде регламентирано задължението на изпълнителния директор на агенцията, произтичащо от чл. 128, ал. 1 от ЗДСл за утвърждаване на Годишен план за контролна дейност по спазването на законодателството, свързано с изпълнението на държавната служба, и на правата и задълженията на страните по служебното правоотношение. Също така ще се осигури съответствие на УП на ИАГИТ с нормативното изискване осъществяваната от агенцията специализирана контролна дейност по спазването на законодателството, свързано с изпълнението на държавната служба, и на правата и задълженията на страните по служебното правоотношение, да се извършва само от служители на длъжност „инспектор“.

С предложените промени ще се създадат условия и за по-ефективно изпълнение на специализираната контролна дейност по спазване на законодателството, свързано с изпълнението на държавната служба, и на правата и задълженията на страните по служебното правоотношение.



Дата на откриване: 29.2.2024 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 1.4.2024 г.