Проект на ПМС за определяне  нов размер на минималната работна заплата през 2019 година

 

С проекта на Постановление се предлага на Министерския съвет да определи нов размер на минималната работна заплата за страната през  2019 г. от 560 лв. 

 

Повишаването размера на минималната работна заплата отразява заявения приоритет на правителството за устойчиво повишаване на стандарта  и качеството на живот на населението в страната.   През 2019 г. минималната работна заплата ще се увеличи с 9,8% от 510 лв. на 560 лв., ще се стимулира активността на пазара на работната сила, което ще доведе до нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на пазара на труда, ще се повиши покупателната способност и жизненото равнището на населението

 

При определянето на размера на минималната работна заплата се ръководим от националната практика и утвърдените международни трудови стандарти в тази област – Конвенция № 131 на МОТ от 1970 г., която беше ратифицирана от България на 24 януари 2018 г. Прилагането на икономически и социални критерии при определянето на нов размер на минималната работна заплата от 560 лв. гарантира запазване на жизненото равнище на най-нискодоходната част от работната сила, способства за икономически растеж и намаляване делa на риска от бедност сред работещите.

 

За определянето на нов размер на минималната работна заплата от 560 лв.  благоприятстват положителните тенденции на пазара на труда, устойчивият ръст на доходите от труд, съчетани с продължаващо нарастване на производителността на труда в страната.

 

Новият размер също така ще способства за засилване на мотивацията за участие на пазара на труда и повишаване на квалификацията, ще повиши покупателната способност на най-нискодоходната част от заетите. Като част от политиката по доходите, минималната работна заплата е предвидено още с пролетната средносрочна бюджетна прогноза да бъде увеличена на 560 лв., което  отговаря на обективната икономическа и социална рамка на страната и предвижданията за ръст на компенсациите на един нает за 2018 г. от  6,6%  до 8,4% през 2019 г.

 

Стабилните макроикономически показатели и търсенето на висококвалифицирана работна ръка са предпоставка за увеличение на всички доходи. Очакванията са да се запази положителната тенденция за нарастване на средната работна заплата от последните години.

 

Размерът на минималната работна заплата от 560 лв. от 1 януари 2019 г. е съобразен с Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г., приета с Решение № 768 на МС от 28 октомври 2018 г.

 

Правно основание за приемане на постановлението за определяне на  минималната работна заплата за страната е чл. 244, т. 1 от Кодекса на труда.



Дата на откриване: 31.10.2018 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 30.11.2018 г.