Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-8 от 2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица и от самоосигуряващите се лица

Предвижда се разпоредбите на наредбата да се приведат в съответствие с чл. 23 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (загл. изм. - ДВ, бр. 74 от 2016 г., в сила от 01.01.2018 г.) (ЗТРРЮЛНЦ), като  се предлага навсякъде в наредбата думите „ЕИК на търговеца“ да бъдат заменени с „ЕИК по ЗТРРЮЛНЦ“.          

С цел минимизиране некоректно подаване на данни за осигурителен стаж е предложено декларация обр. № 1 с данни  за лицата, подлежащи на осигуряване по чл. 4, ал. 3, т. 5 и 6 от КСО, да се подават след издадени задължителни предписания от НОИ, когато декларациите се отнасят за месеци и години преди предходната календарна година. Няма да се изискват задължителни предписания в случаите, когато в хода на проверка или ревизия органите по приходите служебно установят обстоятелства по чл. 103, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс или установят, че декларация не е подадена или не е следвало да бъде подадена.

 

Отговорна дирекция: "Данъчна политика"
E-mail: taxpolicy@minfin.bg

 



Дата на откриване: 17.12.2018 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Финанси и данъчна политика
Дата на приключване: 16.1.2019 г.