Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства

Наредба № Н-18/2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства е издадена на основание чл. 118 от Закона за данък върху добавената стойност и чл. 9, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

В хода на извършвани проверки на обекти за продажби на течни горива се установяват извършвани продажби без да се отчитат чрез електронните системи с фискалната памет. Констатирани са множество случаи на прекъсване на връзките/комуникациите между основните елементи на системата, вследствие на което са проточвани и продавани количества горива, които са неотчетени към системата на НАП. Основен мотив за предлаганите изменения и допълнения в проекта на нормативен акт е борба с укриването на приходи от продажби на течни горива в търговските обекти, респективно предотвратяване на злоупотребите с ДДС.    

Целта на промените е по нормативен път да се препятстват възникналите ситуации за манипулиране на електронните системи с фискална памет чрез прекъсване на работата на отделните модули на системата, за да не се допусне нерегламентирано използването на технически средства, позволяващи неотчитане на реално извършените продажби.

 

Отговорна дирекция:  „Данъчна политика”
E-mail:  taxpolicy@minfin.bg

 



Дата на откриване: 08.6.2017 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Финанси и данъчна политика
Дата на приключване: 08.7.2017 г.