Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продаж

С приети промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), в сила от 1 януари 2024 г. се дава възможност, при определени условия, на лицата да могат да регистрират и отчитат извършваните от тях доставки/продажби в търговски обект чрез издаване на фискален бон /ФБ/, генериран в електронен вид и доставен по електронен път. Нормата не е задължителна за прилагане, а е алтернативна възможност за тези задължени лица да предоставят фискалния бон в електронен вид, вместо на хартиен носител.

На основание § 23 от заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (обн., ДВ, бр. 106 от 2023 г.) в тримесечен срок от обнародването на закона в „Държавен вестник“ министърът на финансите привежда в съответствие с него Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

С предложения проект на наредба се цели именно да бъде приведена подзаконовата нормативна уредба в съответствие с разпоредбата на чл. 118, ал. 21 от ЗДДС, като за целта изрично се регламентират условията, реда и начина на предоставяне на фискалния бон, генериран в електронен вид. По този начин икономическите оператори ще могат, използвайки съвременни технологични решения и начини на комуникация, да генерират в електронен вид и предоставят по електронен път (на електронен адрес, мобилно приложение и др.) на своите клиенти фискалния бон, доказващ регистрираната продажба на закупената стока, съответно услуга. Същевременно това е възможност за лицата, избрали да използват софтуер, включен в списъка по чл. 118, ал. 16 от ЗДДС, в значителна степен да намалят разходите си за отпечатване и предоставяне на фискален бон на хартия. 

Отговорна дирекция:Данъчна политика
E-mail:taxpolicy@minfin.bg

 



Дата на откриване: 20.3.2024 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Финанси и данъчна политика
Дата на приключване: 3.4.2024 г.