Министърът  на финансите Асен Василев: Битката с корупцията не е лесна, но ще я доведем докрай

           „Корупцията у нас е пуснала дълбоки корени и борбата срещу толкова голямо раково образувание в българското общество няма да е нито бърза, нито лесна. Тя ще изисква постоянство, ще изисква да се работи умно, да не се отказваме. Много важно е да сме постоянни, да постигаме максималното възможно във всяка една стъпка в процеса, но да не забравяме нещата, които са останали, и да ги довършим следващия път. Още сме в началото на битката. Имаме да проведем още доста сериозни реформи. На нашето поколение се е паднала тази битка и Ви гарантирам, че ще я изведем докрай“. Това заяви министърът на финансите Асен Василев, който участва днес във форума на високо равнище „Засилване на прозрачността и управлението чрез колективни действия в България“, организиран съвместно от Базелския институт за управление и Министерството на финансите, в сътрудничество с Американската търговска камара в България, Българо-швейцарската търговска камара и Transparency International Bulgaria.

            Откриващи изказвания направиха също и изпълнителният директор на Базелския институт за управление Грета Фенър, както и посланиците на Швейцария и САЩ Раймунд Фурер и Кенет Мартен. Грета Фенър посочи, че корупцията е най-лошият враг на всяка страна, атакува сърцето на демокрацията и точно това ни кара да се борим срещу нея. Тя изрази благодарността си за ефективното партньорство с парламентарно представените партии и подчерта, че всички трябва да работим заедно в борбата срещу корупцията. Според посланик Раймунд Фурер почтеността изисква ние да се държим като един модел за подражание, да даваме положителен пример и да действаме заедно, което може да повиши резултатите в борбата с корупцията и да създаде равна и справедлива за конкуренция среда. За да гарантираме наличието на тази почтеност, трябва да се предприемат редица действия и затова днешната конференция е много навременна и необходима, посочи посланик Фурер. Посланик Кенет Мертен отбеляза, че България е постигнала много за върховенство на закона през последната година. Според него предприемането на още стъпки срещу корупцията ще даде възможност за повече чужди инвестиции. Той изрази подкрепата на САЩ в борбата на правителството срещу корупцията.

            Панелистите в първата част „Колективните действия като инструмент за постигане на напредък в борбата с корупцията“ – Грета Фенър, анализаторът на политики от отдела за борба с корупцията на ОИСР Амел Шейхи Дерад, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и председателят на УС на АПИ Ясен Йорданов – дискутираха ползите от колективните действия като средство за повишаване на прозрачността и почтеността и тяхното значение в контекста на международните стандарти и най-добри практики. Беше представена информация за включването на колективни действия в рамките на актуализираната препоръка за противодействие на подкупите. Споделен беше и досегашният опит на България с Пактовете за почтеност.

            Акцент във втория панел „Примери за колективни действия в Европа: най-добри практики и поуки“ бяха различните модели на колективни действия, опитът и резултатите на европейските страни от прилагането им. В разговора участваха ръководителят на международния отдел във френската служба за борба с корупцията Гаелан Пелен, мениджърът „Управление на риска“ на международното летище в Рига, Латвия и председател на съвета на Института на вътрешните одитори на Латвия Анда Краузе, председателят на Комисията за риск и одит към НС на SOF Connect Филип Гунев и изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ в Италия Джовани Коломбо.

            Третият панел „Частният сектор като двигател на колективни действия“ беше посветен на това как да се насърчи диалогът между бизнеса и държавата с цел откриване на възможности и най-добри практики срещу корупцията. Панелистите министър Асен Василев, главният изпълнителен директор на Американската търговска камара Иван Михайлов, председателят на Българо-швейцарската търговска камара Бони Бонев и мениджърът на „Новартис България“ Андрия Томович се обединиха около необходимостта от въвеждането на подхода за нулева толерантност към корупцията. „Частният сектор трябва да работи заедно с правителството, за да се въведат регулации и с тяхна помощ да се изкоренят корупционните практики, тъй като по този начин бизнес средата ще стане справедлива“, уверен е министър Василев. По думите му това е двупосочен процес, при който от една страна компаниите биха помогнали на изпълнителната власт като правят публични дискриминационни практики, фаворизиращи определена фирма, а от друга – правителството може да бъде инструмент, който помага на бизнеса да осигури прозрачността и справедливостта на пазара. В тази връзка министър Василев съобщи, че се разработва Закон за лобизма като една от мерките по Плана за възстановяване и устойчивост, чиято цел е да регламентира и изсветли тази дейност.

            В заключителното си изказване министърът на финансите Асен Василев изрази убеждението си, че този форум е само началото на един открит диалог пред цялото общество по темата за корупцията. „Приемането и прилагането на законите е само част от нашата работа на вътрешно ниво, но съществува и външно измерение. Голяма част от корупцията, не само в България, но и по целия свят, се случва благодарение на потайността“, обясни той и даде пример с търговските регистри, част от които не са публични и позволяват скриването на реалния собственик на съответното дружество и на активите му, особено в офшорните зони. „Голямата корупция, която разяжда обществото, произтича именно оттам, че не знаем кое на кого принадлежи. Ако предприемем няколко малки стъпки и осигурим прозрачен достъп, не само в България, а навсякъде, ще можем да постигнем значителни резултати в борбата с корупцията, включително по високите етажи. Това е една битка, която не е само на България. В нея имаме нужда от нашите международни партньори, за да можем да се справим“, каза министър Василев.

Изказването на министър Василев от откриването на форума може да видите тук.