Министър Василев се срещна с новия директор на Световната банка за ЕС

Проевропейските приоритети на правителството и усилията за пълноправно членство на страната ни в еврозоната и в Шенген обсъдиха на среща министърът на финансите Асен Василев и новият директор на Световната банка за Европейския съюз Марина Вес. Акцент в разговорите, в които участва и постоянният представител за България Лесе Мелгард, беше поставен на изготвянето на Рамка за партньорство с България – стратегически документ, по силата на който международната институция  определя подкрепата си за различните държави по света. Диалогът по нея започна по време на редовното правителство миналата година и се очаква да продължи до края на годината.

Министър Василев благодари за ползотворното сътрудничество със Световната банка и подкрепата ѝ за важни за страната ни сектори и изрази очакване то да продължи. Той очерта няколко приоритетни области на бъдещото сътрудничество, сред които засилване на климатичната устойчивост и надграждане на сигурността на енергийната система, увеличаване на производителността на труда и намаляване на регионалните различия, създаване на равни възможности за развитие на икономиката и хората, както и повишаване на достъпа до качествени обществени услуги. Те ще се обсъждат и по време на предстоящите Годишни срещи на Световната банка и МВФ през октомври.

От своя страна, представителите на международната финансова институция  увериха екипа на Министерството на финансите в готовността да подкрепят страната с целия си набор от инструменти – от заемни операции до аналитично-консултантски дейности и изготвяне на специализирани доклади.

Марина Вес запозна министър Асен Василев и с основните си задължения – да ръководи диалога със страните-клиенти на Световната бака от Европейския съюз (България, Хърватия, Полша и Румъния), както и с институциите на ЕС. Тя ще наблюдава оперативната и аналитична работа с правителствата и партньорите за постигане на целите за развитие на тези страни, като работи в тясно сътрудничество с Международната финансова корпорация