Министър Василев на Съвета ЕКОФИН: България е в изключително добра фискална позиция по отношение на дълга и дефицита

България е в изключителна добра фискална позиция. Страната ни запазва второто си място в ЕС сред държавите с най-нисък дълг, според последните официални данни от Евростат от юли 2023 г. Към края на първото тримесечие на 2023 г. съотношението на дълга на сектор „Държавно управление“ към БВП възлиза на 22,5%, като само Естония е с по-нисък дълг. Това заяви министърът на финансите Асен Василев на редовното заседание на Съвет „Икономически и финансови въпроси“ на ЕС (ЕКОФИН) в Люксембург.

В рамките на прегледа, който страните направиха на икономическото управление, министър Василев посочи, че последните 25 години България показва много добри резултати и по отношение на дефицита. Според него именно тези показатели за дълга и дефицита ни позволяват да влезем в дискусиите отворени към иновативни идеи и подходи за промяна на правилата от Пакта за стабилност и растеж. България, която винаги е била застъпник на строги фискални правила и понастоящем споделя виждането, че новата рамка за икономическо управление следва да бъде амбициозна от гледна точка намаляването на дълга, особено за държавите членки с дълг над 60%, каза българският финансов министър. Той приветства свършената до момента работа и призова за постигането на съгласие в Съвета за ефективен набор от фискални правила до края на годината.

Съветът ЕКОФИН се запозна с напредъка в изпълнението на Механизма за възстановяване и устойчивост и прие решенията за изпълнение във връзка с измененията на националните планове за възстановяване и устойчивост на Португалия, Чехия, Нидерландия, Словения и Испания. Министрите бяха информирани и за напредъка в работата на работната група, занимаваща се със замразените руски активи, както и за напредъка в работата по Механизма за Украйна.

В рамките на участието си в заседанието на Съвет ЕКОФИН министър Асен Василев проведе двустранна среща с Томас Вестфал, генерален директор „Икономически и финансови въпроси“ в Генералния секретариат на Съвета. На срещата бяха дискутирани процедурни въпроси във връзка с очакваното присъединяване на България към еврозоната на 1 януари 2025 г.