Министър Асен Василев проведе среща с посланика на Япония у нас Мичигами Хисаши

Министърът на финансите Асен Василев се срещна с посланика на Япония в България Н.Пр. Мичигами Хисаши. Двамата обсъдиха възможностите за разширяване на търговското и икономическо сътрудничество между двете страни.

Министър Василев отбеляза, че страната ни има няколко мащабни проекта за изграждане и реконструкция на пътна и железопътна инфраструктура и увери, че японски компании са добре дошли да участват в строителството. Той припомни, че България и Япония имат традиционно добро сътрудничество във водно-електрическия сектор и изрази надежда то да продължи. Според министъра възможности има и за участие на японски компании в изграждането на нови ядрени мощности у нас. Той информира посланика, че с промени в Закона за насърчаване на инвестициите България ще осигури държавна подкрепа за фирми, които искат да правят капиталови инвестиции в страната ни в максимално допустимия от Европейския съюз размер.

Японският посланик изтъкна доброто сътрудничество между двете държави в научната област и изрази надежда то да продължи. Според него има голяма възможност за повишаване на инвестиционната активност между двете страни, като за да стане това е необходимо да се активизира представянето на страната ни пред японския бизнес.