Министър Асен Василев: Президентът не защитава националния интерес, а този на Руската федерация и „Газпром“

„Учудващо е, че президентът на Републиката не защитава националния интерес. Националният интерес е интересът на Република България, а не интересът на Руската федерация и на „Газпром“. Това заяви министърът на финансите Асен Василев по повод решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд за допълнителната такса, наложена за преноса на руски газ през България. „С това си действие президентът на България се обяви като защитник на „Газпром“ в разрез с българския национален интерес и с политиката на България и на ЕС, така, както тя се провежда от нашето правителство. Това е срам за президентската институция“, каза министър Василев.

Сезирането на Конституционния съд на Република България от президента няма да спре изпълнението на закона, поясни финансовият министър. Той посочи, че очакваме първите постъпления от таксата, наложена за преноса на руски газ, да постъпят до 14 ноември. За заплащането ѝ са уведомени всички компании, които ползват газопреносната мрежа на България, установено е какъв е режимът, с който те трябва да докажат дали газът идва от Русия, или не. Агенция „Митници“ вече е публикувала методическо указание, че се изисква страната на произход на газа да бъде удостоверена със съответния договор за доставка.

Асен Василев изрично подчерта, че таксата не оскъпява газа за нито една от страните, които го получават, тъй като техните договори са с точка на доставка в съответната страна, а единствено намалява печалбите на „Газпром“. В случай, че руското дружество откаже да плати, България може да реагира с всички инструменти, с които разполагат НАП и Агенция „Митници“ - налагане на обезпечителни мерки, изземване на авоари, ресурси и др.  

В отговор на журналистически въпрос финансовият министър каза, че „Лукойл“ е внесъл 154 млн. лв. корпоративен данък заедно със солидарната вноска тази година. До 31 октомври трябва да бъдат изплатени всички невнесени до момента солидарни вноски авансово. След това, до 30 ноември, трябва да бъде внесена и вноската за ноември, като тези вноски трябва да представляват най-малко 90% от това, което е дължимо в рамките на годината, иначе се дължи висока наказателна лихва. „Ако „Лукойл“ изпълнят тези си задължения, очакваме до края на годината да бъдат внесени приблизително 400 млн. лв. Това включва и вече внесените 154 млн. лв“, съобщи министърът. Той допълни, че за периода 2009-2020 г. групата на „Лукойл“ в България, рафинерията плюс бензиностанциите и др., е декларирала загуба от 1,882 млрд. лв. За 2021 г. са декларирани 170 млн. лв. печалба и за 2022 г. – 404 млн. лв. печалба. Дружеството е подало коригираща декларация за признаване на загубата от минали години, която е отхвърлена от НАП, следователно данъците им са дължими.

Министър Асен Василев коментира и средствата за изграждане на Блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“. Той заяви, че гласуваните от Министерския съвет 500 млн. лв. са толкова, колкото са поискани от Министерството на енергетиката. „Със сигурност държавата ще инвестира още средства. Въпросът е на кой етап от проекта“, уточни Василев.