актуална версия

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ГАРАНЦИОНЕН ФОНД НА ДОБРОВОЛЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД С ИНВЕСТИЦИОННИ БОНОВЕ

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за създаване на фонд, гарантиращ изплащането на пенсии на лицата, осигурени в доброволен пенсионен фонд с инвестиционни бонове, наричан по-нататък "гаранционния фонд", размерът на средствата в него и начините на управлението му.

Чл. 2. (1) Гаранционният фонд се създава със собствени парични средства на пенсионноосигурителното дружество, което е регистрирало и управлява доброволен пенсионен фонд с инвестиционни бонове при условията и по реда на Закона за допълнително доброволно пенсионно осигуряване.

(2) Със средствата на фонда по ал. 1 пенсионноосигурителното дружество гарантира изплащането на пенсиите на осигурените лица в доброволния пенсионен фонд с инвестиционни бонове и на техните наследници.

(3) Средствата в гаранционния фонд се отчитат по отделна сметка на пенсионноосигурителното дружество.

Чл. 3. (1) Размерът на средствата в гаранционния фонд се изчислява към 31 декември всяка година в процент от положителната разлика между внесените инвестиционни бонове по номинална стойност и активите на доброволния пенсионен фонд, намалени с нереализираните инвестиционни бонове по номинална стойност.

(2) Процентът по ал. 1 не може да бъде по-малък от:

1. двадесет на сто за първата година;

2. четиридесет на сто за втората година;

3. шестдесет на сто за третата година;

4. осемдесет на сто за четвъртата година;

5. сто на сто за петата и за всяка следваща година до седмата.

(3) След петата година размерът на средствата на гаранционния фонд се намалява със сумата на изплатените пенсии.

(4) Активите на доброволния пенсионен фонд с инвестиционни бонове се оценяват съгласно изискванията на Наредбата за начина и реда за оценка на активите на пенсионните фондове и на пенсионноосигурителните дружества, приета с Постановление № 202 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 83 от 2000 г.).

Чл. 4. Средствата в гаранционния фонд се инвестират при спазване изискванията на чл. 44-48 от Закона за допълнително доброволно пенсионно осигуряване.

Чл. 5. (1) Гаранционният фонд се управлява съгласно правила, приети от органите на управление на пенсионноосигурителното дружество и утвърдени от председателя на Държавната агенция за осигурителен надзор.

(2) В правилата по ал. 1 се определят редът и начинът за:

1. превеждане на собствени средства на пенсионноосигурителното дружество в сметката на гаранционния фонд;

2. инвестиране на средствата на гаранционния фонд;

3. изплащане на пенсии на осигурени лица и на техни наследници.

(3) Правилата по ал. 1 се представят за утвърждаване от председателя на Държавната агенция за осигурителен надзор в срок до 3 месеца от датата на регистриране в съда на доброволния пенсионен фонд с инвестиционни бонове.

Чл. 6. Пенсионноосигурителното дружество изготвя справка за състоянието на гаранционния фонд съгласно приложението, която представя в Държавната агенция за осигурителен надзор едновременно с годишните счетоводни отчети на пенсионноосигурителното дружество и на доброволния пенсионен фонд с инвестиционни бонове.

Чл. 7. При сливане или вливане на доброволен пенсионен фонд с инвестиционни бонове в доброволен пенсионен фонд с парични средства средствата в гаранционния фонд се разпределят по индивидуалните партиди на осигурените лица пропорционално на техния дял в масата на активите на доброволния пенсионен фонд с инвестиционни бонове към датата на сливането или вливането.

Чл. 8. (1) Лицата, извършили нарушения на чл. 2 - 7, се наказват съгласно чл. 32, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания, ако не подлежат на по-тежко наказание.

(2) Актовете за констатиране на нарушенията се съставят от упълномощени от председателя на Държавната агенция за осигурителен надзор длъжностни лица, а наказателните постановления се издават от председателя на агенцията.

(3) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се приема на основание чл. 101, ал. 2 от Закона за допълнително доброволно пенсионно осигуряване.

§ 2. Изпълнението на наредбата се възлага на председателя на Държавната агенция за осигурителен надзор, който дава указания по нейното прилагане.

Приложение към чл. 6

   
(наименование на пенсионноосигурителното дружество)
 
С П Р А В К А
за състоянието на гаранционния фонд на ......................... към ............ г.

(наименование на доброволния пенсионен фонд с инвестиционни бонове)

 

(левове)

 
Показател За първата За втората За третата За четвър- За петата За шестата За седмата
по   година година година тата година година година
ред         година      
1. Внесени инвестиционни бо-              
  нове (по номинална стой-              
  ност) до края на съответ-              
  ната година с натрупване              
2. Активи на доброволния              
  пенсионен фонд с инвести-              
  ционни бонове-общо              
3. Нереализирани инвести-              
  ционни бонове (по номи-              
  нална стойност)              
4. Активи, намалени със су-              
  мата на нереализираните              
  инвестиционни бонове              
  (р.2-р.3)              
5. Сума на изплатените пенсии Х Х Х Х Х    
6. Процент за съответната              
  година съгласно чл. 3, ал. 2              
  от наредбата              
7. Размер на гаранционния              
  фонд [(р.1-р.4-р.5) x р.6:100]              
   
Дата: ...............................................................................................................................................................................................................................................................................................
Ръководител: .....................................................................................................................................
Изготвил: ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................
(подпис и печат)
   

Статии от КиК

Абонамент 2024

Абонамент 2024

8318
Уважаеми потребители, Платформата е актуализирана и подготвена за работа за 2024 година. ➤ Препоръчваме да...
Статии от КиК (виж още)

Последно от форума

Отчет за собствения капитал

225
Цитат на: Elii в Днес в 03:32 " Печалбата не е разпределена. Стои си като салдо. Следователно на р.5 или 7 е? На нито един от т...

Лизинг - дейност ли е ?

47
Фирма "прекъсва" активна стопанска дейност, има договорен лизинг, който обаче със средства на собственикът  от друга трудова дей...

Сделка извън ЕС

50
Здравейте, моля за помощ Стока, закупена от доставчик извън ЕС идва до БГ с контейнер, но не се оформя като внос, а с транзит з...

Майка - прил. 8

71
Здравейте, При нас започва майка на 15.12.2023, не ни казва, че има детенце и реално скоро ще стане на 2 годинки. Не подаваме д...
Още от форума