Изчисляване на полагащ се платен годишен отпуск

14.09.2013, 11:28 156061 159

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


ХХХХХ

 • Публикации: 4254 / 532
До края на м.септември Ви се полагат 9/12 от полагаемия годишен отпуск. Ако този отпуск е 20 дни годишно и сте ползвал/а 10 дни, то наистина имате право да ползвате още 5 дни или да Ви обезщетят за тези 5 дни.

onorin

 • Публикации: 5 / 0
TODOROVA56, благодаря за бързия отговор!
Платения отпуск не се ли полага на прослужена година? Аз имам точно 10 напълно изработени работни години, не ми ли се полагат и точно толкова отпуски?!

TODOROVA56

 • Публикации: 34 / 1
За една година прослужено време Ви се полагат 20 дни, по кодекс.
Вие не сте ли ползвали платен отпуск през тези 10 год.?

onorin

 • Публикации: 5 / 0
Съм, моля пак - платения отпус за за моята последна просужена година, не би трябвало тогава да е с 5 дни по-къс, нали? Аз не ползвам отпуск за календарна година, а за прослужена? Моля потвърдете го и ми кажете, ако няма да ви затрудни, куде в закона е описано това?

niniv

 • Публикации: 359 / 0
 • Изтрит
Платен отпуск се дава за времето зачетено за трудов стаж.Няма как да ползвате 20 дни отпуск за 2013 тъй като вие не сте я отработили все още :)
Ето ви текста от закона:
Чл. 22. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишен текст на чл. 22, доп. - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.) Всеки работник и служител, който има най-малко 8 месеца трудов стаж, придобива право да ползува платен годишен отпуск по чл. 155 и 156 КТ. Когато 8-месечният трудов стаж е придобит през първата година на работа на работника и служителя, той има право на платен годишен отпуск за същата година в пълен размер. Когато част от 8-месечния трудов стаж е придобита през една календарна година и друга част през следващата календарна година, той има право на платен годишен отпуск за първата календарна година пропорционално на трудовия му стаж през тази година, а за втората година придобива право на платен годишен отпуск в пълен размер. За ползуване на платения годишен отпуск за втората и следващите календарни години не се изисква нов 8-месечен трудов стаж, като в тези случаи размерът на отпуска за съответната календарна година се определя пропорционално на трудовия стаж на работника или служителя в това предприятие.

onorin

 • Публикации: 5 / 0
Отново въпроса: на календарна или на отслужена година ли се полага отпуск? Отслужени са ми всички пълни 10 работни години, но явно трябва да отслужа и цялата календарна година, за да заслужа отпуск за последната?! Това ли се опитвате да ми кажете?!

create

 • Публикации: 1819 / 316
Чл.155 КТ Всеки работник или служител има право на платен ГОДИШЕН отпуск.
Във вашия случай през първата година, когато сте започнали работа, сте имали право на 5 дни, пропорционално на отработеното време.
Когато през втората година сте ползвали 20 дни/приемаме минимума/ е следвало да ползвате 5 дни от предходната година и 15 от втората. И така през годините до сега. В случай, че тези 5 дни през годините не сте ги ползвали, сега следва да имате 5 дни от миналата година и 15 дни пропорционално на месеците от тази година.
Вижте досието си , за да се убедите колко сте ползвали, а за това колко имате право дано ви стана ясно  :smile1:

irenabrili

 • Публикации: 5666 / 816
Здравейте onorin,
Доколкото разбирам Вие се намирате в предизвестие за съкращение, но трудовото правоотношение още не е прекратено. В тази ситуация са приложими текстовете на КТ.
Според мен, трябва да се обърне внимание на чл. 173 от КТ, в който е указан редът за ползване на отпуск.
Отпускът се разрешава от работодателя съгласно ал. 6:
          (6) Платеният годишен отпуск се ползва след писмено разрешение на работодателя.
Това означава, че работодателят може да Ви откаже изобщо ползването на платен отпуск, дори и на 5 дни. Той е този, който разрешава. Иначе всеки щеше да има право да си излиза вотпуск когато си пожелае  :smile1:
Освен, ако не попадате в хипотезата на ал. 8:
 (8) Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя, когато той е поискан за периода, посочен в графика по ал. 1, освен ако ползването му е отложено по реда на чл. 176.
Преди прекратяването на трудовото правоотношение няма законови ограничения за ползването на пълния размер на полагащия се платен годишен отпуск по график. Зависи от работодателя, ако е извън графика и не зависи от него, ако го искате по график.
В подкрепа на горното е чл. 33, ал. 2 на цитираната от niniv норма (НРВПО):
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато след ползуване на платения годишен отпуск в пълен размер трудовото правоотношение се прекрати в същата календарна година, работникът и служителят не дължи обезщетение на предприятието за частта от отпуската, за която не е отработил съответното време. До края на същата календарна година работникът и служителят няма право да ползува платен годишен отпуск освен ако за новата работа се предвижда отпуск в по-голям размер.
Може би това е текстът който дава косвено отговор на Вашия въпрос "на календарна или на отслужена година ли се полага отпуск?". Полага се на календарна година докато сте в ТПО. След прекратяването му Ви се изплаща неползвания отпуск пропорционално на отработеното време и имате право на отпуска за календарната година на новото работно място, ако постъпите на работа, също пропорционално на отработеното (до края на календарната година) време на новото работно място.

onorin

 • Публикации: 5 / 0
Благодаря на всички за отговорите!

evka_bg

 • Публикации: 2 / 0
Предварително искам да се извиня,ако въпросът ми звучи глупаво!
За миналата година имам 6 месеца стаж при един работодател,когато той ме съкрати ми изплати обезщетението за неизползваните ми дни платен отпуск - нямам нищо да вземам и нищо да давам  :wink1: . Тази година ме назначиха на 07.03-и до сега имам 6 месеца отработени. Искам да си взема отпуск другия месец и се позачетах колко ми се полагат- 10дни. Обаче попаднах на нещо друго,че ако 8-месечният стаж,необходим за ползване на платен отпуск е придобит през 2 различни календарни години, то за първата година се полагат дни пропорционално на отработеното време,а за втората година пълен размер на платен отпуск. Да разбирам ли ,че сега до края на годината имам право на пълни 20 дни отпуск или само така ми се иска?

irenabrili

 • Публикации: 5666 / 816
Да разбирам ли ,че сега до края на годината имам право на пълни 20 дни отпуск или само така ми се иска?

Колкото и да Ви се иска, нямате право на 20 дни отпуск за тази година, защото сте назначена на 07.03. Имате право на отпуск от тази дата до края на годината в размер на 16-17 дни (в зависимостот това как се изчислява)  :smile1:

evka_bg

 • Публикации: 2 / 0
Много благодаря! Тайничко се надявах на пълен отпуск,но здраве да е!

lqlqkyky

 • Публикации: 2 / 0
Здравейте.Искам да попитам за някой неща понеже съм доста невежа на тези теми...ще Ви обясня всичко,защото не знам кое всъщност е важно.
Завърших гимназия май месец 2011 и на 9.06.11г. започнах работа на постоянен трудов договор.По това време разбрах,че съм бременна след известно време излязох в  болничен,който не получавах защото нямах право заради малкото натрупан стаж не взимах и майчинство до 06.12г.Проблема е следния понеже се водя на работа във фирмата на бащата на детето,а с него сме разделени и в много лоши отношения като той знае също,че съм напълно невежа с документи и тн.Обади ми се счетоводителката тази седмица да подпиша документи за напускане има ли нещо което трябва да знам имам намерение да ползвам борса докато малкия свикне на яслата.И имам ли право на платен годишен отпуск при тези условия?Ако имам право на този отпуск при положение,че напускам работа как трябва да си го поискам и как трябва да ми се изплати не искам да го ползвам.Благодаря Ви и се извинявам за несвързаното писане.

dalila

 • Публикации: 5514 / 350
1. Не подписвайте никаква молба за освобождаване! Защото, освободена на това основание, имате право на борса за 4 месеца по 7.20 лв. на работен ден
2. По кой член /на какво основание/ е трудовият Ви договор?
3. Независимо по какъв начин ще сте освободена, имате право на обезщетение за неползван отпуск до момента на прекратяване на договорът. Обезщетението трябва да бъде начислено в последния Ви работен месец.

Tsareva

 • Публикации: 46 / 0
Подкрепям казаното от dalila и само искам да допълня, че като майка на дете до 3 годишна възраст Вие сте защитена от закона и ако сама не пожелаете да напуснете работа, работодателят няма право, освен при доказуеми обстоятелства и с разрешение от инспекцията по труда да ви освободи. Тук ще кажа просто как бих постъпила аз, като съвет, Вие сама решете дали ще Ви бъде от полза: През времето, през което сте била в майчинство или в болничен Ви се е натрупал платен отпуск, който можете да използвате в целия размер, работодателят няма право да Ви го откаже. През това време освен че ще взимате някакви пари, ще Ви тече и трудов стаж и можете спокойно да се грижите за детето си. След това можете да решите дали искате да напуснете и да стоите 4 месеца на борсатаза по 7,20 лв на ден, или да напуснете и да започнете работа на друго място. Според мен си използвайте първо платения отпуск и след това отидете на борсата, защото в противен случай същият ще Ви бъде изплатен просто като обезщетение  :smile1:dalila

 • Публикации: 5514 / 350
 като майка на дете до 3 годишна възраст Вие сте защитена от закона

Не при всички положения, затова питах за основание на трудовият договор.

По отношение на отпускът, хубаво съветвате да го ползва, но е необходимо разрешение от работодателят

lqlqkyky

 • Публикации: 2 / 0
Значи имам право на платен отпуск,ясно.Не искамд а оставам там на работа както споменах фирмата е на БНД,а сме в лоши отношения следователно да подпиша молба за напускане?А какво обезщетение ще взема така де това което трябва да ми платят като напусна е годишния отпуск и какв е той?Какво трябва да кажа на счетоводителката за да ми бъде изплатен,а не да го ползвам?Благодаря Ви за бързите отговори

dalila

 • Публикации: 5514 / 350
Значи имам право на платен отпуск,ясно.Не искамд а оставам там на работа както споменах фирмата е на БНД,а сме в лоши отношения следователно да подпиша молба за напускане?А какво обезщетение ще взема така де това което трябва да ми платят като напусна е годишния отпуск и какв е той?Какво трябва да кажа на счетоводителката за да ми бъде изплатен,а не да го ползвам?Благодаря Ви за бързите отговори

Грубо казано обезщетението за 1 ден платен отпуск е дневната надница, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.
Нищо не трябва да казвате на счетоводителката, тя ще начисли обезщетение за неползван отпуск

галина 1985

 • Публикации: 101 / 0
Здравей те, имаме работник назначен на 15.10.13год на срочен договор до 15.01.14год., искам да попитам колко дни платен отпуск му се полагат, имайки в предвид , че от 09.01.13 до 03.10.13год. е работил при друг работодател и там има трудов стаж осем месеца и двадесет и четири дни?
Предварително Ви благодаря!

alfa

 • Публикации: 2016 / 232
Има право на платен отпуск , пропорционално на трудовия стаж зачетен при Вас.

Чл. 22. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишен текст на чл. 22, доп. - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.) Всеки работник и служител, който има най-малко 8 месеца трудов стаж, придобива право да ползува платен годишен отпуск по чл. 155 и 156 КТ. Когато 8-месечният трудов стаж е придобит през първата година на работа на работника и служителя, той има право на платен годишен отпуск за същата година в пълен размер. Когато част от 8-месечния трудов стаж е придобита през една календарна година и друга част през следващата календарна година, той има право на платен годишен отпуск за първата календарна година пропорционално на трудовия му стаж през тази година, а за втората година придобива право на платен годишен отпуск в пълен размер. За ползуване на платения годишен отпуск за втората и следващите календарни години не се изисква нов 8-месечен трудов стаж, като в тези случаи размерът на отпуска за съответната календарна година се определя пропорционално на трудовия стаж на работника или служителя в това предприятие.
(2) (Нова - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.) Платеният годишен отпуск се разрешава въз основа на писмено искане на работника или служителя до работодателя.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook