Фактура за комисионна от Швейцария

11.09.2019, 17:31 596 3

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


iva_moni

  • Публикации: 26 / 3
Здравейте , имам следния казус и ще съм благодарна на всички отговорили, тъй като до сега не съм имала такъв тип сделки .
Бълг.фирма рег. по ДДС се занимава с търговия и изнася за ЕО, т.е има изцяло ВОД.Сега има сключен договор с швейцарска фирма/посредник/, която ще намира клиенти в ЕО .За целта ще й се заплаща  комисионна / като % от реализираните продажби/ и ще издава фактура /без начислен  ддс / за услугата с протокол към нея за определяне на възнаграждението.Към договора са приложили и удостоверение от съответния кантон в Швейцария , където са регистрирани по техния ДДС.Чудя се дали,  и ако да, как трябва да отразя тази ф-ра в нашите дневници по ддс .Съответно следва ли да им удържам данък при източника на всяка фактура или да следя до достигане на оборота?

irenabrili

  • Публикации: 6217 / 994
Здравейте,
Няма да включвате в дневниците самата фактура, а протоколът по чл. 117, с който ще си самоначислите ДДС.

Чуждестранните лица, които нямат място на стопанска дейност в страната, се облагат само за доходи с източник страната (чл. 4, ал. 2 от ЗКПО).
Доход с източник страна не е всеки доход, начислен в полза на чуждестранно лице от български платец, а само този доход, който изрично е посочен в чл. 12 „Доходи с източник страната„.
От услугите като доход с източник страната са посочени единствено техническите услуги (чл. 12, ал. 5, т. 4 от ЗКПО).
Според дефиницията, приведена т. 9 от § 1 на ДР на ЗКПО "възнаграждения за технически услуги" са плащанията с източник Република България за:
-    монтаж или инсталиране на материални активи, както и
-    всякакви услуги от консултантско естество и
-    маркетингови проучвания, извършени от чуждестранно лице.

Чистата посредническа дейност, в която няма елемент на маркетингово проучване и консултации - не е техническа услуга, съответно не е доход с източник страната по смисъла на чл. 12 от ЗКПО и не подлежи на облагане с данък при източника. Това може да се докаже единствено с договора. Отделна фактура не върши работа.

iva_moni

  • Публикации: 26 / 3
Много благодаря.

Magi06

  • Публикации: 21 / 0
А какво е основанието за самоначисляване на данъка в Протокола по чл.117-чл.82 ал.2т.3 или бъркам нещо?Благодаря предварително!

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook