Трудова книжка - подписи

23.06.2019, 12:15 690 5

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


nov1

  • Публикации: 3 / 0
Здравейте,
Съгласно чл.6 от наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, при напускане на служител книжката се подписва от ръководителя и гл.счетоводител. В случай, че напуска гл.счетоводител и няма назначено друго лице на негово място, кой трябва да подпише книжката.Ако е само с подписа на ръководител, ще възникне ли проблем?

P.G.H.R.

Re: трудова книжка - подписи
Отговор 1 | 23.06.2019, 12:46
В случай, че напуска гл. счетоводител ръководителят, собственикът или който там се занимава с управлението на фирмата, би следвало да издаде заповед за временно изпълняващ длъжността или в длъжностните характеристики на някой от оперативните счетоводители да е вписано, че при отсъствие на гл. счетоводител поема функциите му.
Фирмата само един счетоводител ли има?
Някой от другите може да се подпише със запетайка.
Другият вариант е ръководителят да се подпише и на двете места, което е по-добре, отколкото да остава изобщо без подпис, защото някой ден след време може да се окаже, че е проблем, ако няма подпис. :smile1:

nov1

  • Публикации: 3 / 0
Re: трудова книжка - подписи
Отговор 2 | 23.06.2019, 13:13
Няма друг счетоводител във фирмата, няма и човек който да отговаря на условията, така че няма как да се назначи. Ръководителят има проблем със счетоводителя и той намери вратичка да напусне и то по чл.327,ал.1,т.2. Т.е. няма и да предаде счетоводството. Голяма каша. Ще трябва да се пита в ИТ, може би, за да е всичко изрядно.

P.G.H.R.

Re: трудова книжка - подписи
Отговор 3 | 23.06.2019, 13:41
Е то това основание за напускане хич не е "вратичка", ами си е направо некоректно отношение от страна на работодателя.  :noexpression:
А т.нар. "каша" явно си е създадена от самият работодател.
Както и да е, не е моя работа да коментирам вътрешната ви кухня.
Можете да ползвате втория вариант, който съм ви предложила, а ако решите да се допитвате до ИТ направете го писмено, за да си нямате разправии след време.
Макар че не се сещам те точно как биха могли да ви помогнат във вашия случай, но като го изясните може да споделите тук, ще е полезно.
Успех и късмет!

nov1

  • Публикации: 3 / 0
Re: трудова книжка - подписи
Отговор 4 | 23.06.2019, 14:00
Благодаря, ще търсим решение. 

bobo

  • Публикации: 2816 / 378
Re: трудова книжка - подписи
Отговор 5 | 23.06.2019, 15:31
Някой може ли да припомни нормативното изискване фирма да има длъжност "главен счетоводител"?

И всъщност - кой следи кой подпис чии е? И то след години?

Разсъждение на глас, и встрани от въпроса - щом счетоводителят ви е бил на ТД, то логично следва, че извършва работата си на работно място във фирмата, а не в къщи, в негов офис и т.н. В тази връзка ми е малко странно как няма да предаде документацията, която логично следва да е във фирмата, а не някъде навън. Това "няма и да предаде счетоводството" е доста смущаващо, може да излезе и доста скъпо на фирмата. Я погледнете чл. 14 ЗСч и действайте, въпреки че работодателят може да си го заслужава това действие на счетоводителя.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook