Продажба на стоки - физическо лице и декларация или ЕТ

15.06.2019, 17:01 562 4

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Georgiatanasovs

  • Публикации: 1 / 0
Здравейте, продавам стоки през интернет и Еконт, но нямам фирма. Искам да съм изряден и да си плашам всички данъци и каквото трябва, но нямам възможност да регистрирам ЕООД,, защото аз нямам постоянни продажби и приходи, а и те са малки - взимам стока на 5-6 месеца по 200-300 бр и я продавам като не правя големи приходи.
1.Става ли накрая на годината да си пусна данъчна декларация и да съм изряден пред НАП вместо да регистрирам фирма
2. Ако подам данъчна декларация освен облагането на дохода , трябва ли да плащам осигуровки и колко ?
3. Дали няма да е по-добре да регистрирам ЕТ ? Ако имам ЕТ и например 3-4 месеца нямам продажби и доходи трбяа ли да плащам осигуровки и данъци, защото в един калкулатор за “самонает” (предполагам, че става въпрос за ЕТ) - при нулеви приходи за месеца изписва, че не дължа нищо
Искам да не съм в сивия сектор и да си плащам всичко.
Благодаря предварително !

ХХХХХ

  • Публикации: 6186 / 897
Ако искате да сте изряден, това, което ще плащате като ЕТ или като физическо лице,  упражняващо търговска дейност без регистрация като ЕТ, е едно и също. Разликата е, че като ЕТ водите и счетоводство и подавате някои допълнителни справки (напр. към статистиката). Ако регистрирате ЕООД може да излезе и по-евтино.

ditzve

  • Публикации: 893 / 50
Май пак от НАП са се активизирали във връзка с търговците по интернет.Вече няколко човека ми се обадиха,че им искат да подадат декларации за такива доходи,които са "забравили" да декларират.Попълват Пр.2 и плащат 15% данък.Искат им и осигуровки-и правилно. И ето тук идва чуденката-трябва ли да подават ОКд 5? И ако трябва,на кокво основание-не са съдружници или собственици на ЕООД,не са ЕТ,както и свободна професия.Някой подавал ли е ОКД5 на такова лице и Д1? Самоосигуряващи ли се водят и ще трябва ли да попълват таблици 1 и 2,както и да подават годишна Д6?

ХХХХХ

  • Публикации: 6186 / 897
Основанието за самоосигуряване е "лицата, които се облагат по реда на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица" /чл.4, ал.3, т.2/ или "лице, упражняващо търговска дейност без да е ЕТ" . За 2018 не са били длъжни да са СОЛ и не попълват Т1 и Т2 към ГДД 2018.
Ако през 2019 г. продължават да продават, трябва /трябвало е/ да подадат ОКД5 в 7-дневен срок от началото на дейността

ditzve

  • Публикации: 893 / 50
Много благодаря!

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook