Непризнаване на втора категория труд

07.06.2019, 14:47 399 6

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


veneta_eta

  • Публикации: 54 / 1
Здравейте! Мой близък ще закупува осигурителен стаж по чл 9а от КСО. От 1996 до 1998 г. има попълнена и заверена осигурителна книжка от частна фирма, длъжност Строител, процентите ДОО са съответстващи за втора категория труд. От НОИ сега му искат съдебно решение на фирмата и удостоверение, в което да е уточнена заеманата от него длъжност. Невъзможно е да намерим контакт с фирмата, аз дори не я намирам в Търговския регистър. Инспекторката казва, че ако не представим съдебно решение за регистрация, в което да има опомената строителна дейност, стажът му ще бъде сметнат за трета категория. Според вас какъв е начинът човекът да си защити категорията труд? Благодаря!

marpan_64

  • Публикации: 5579 / 457
И моят съпруг си подготвя документите за ранно пенсиониране с 15 години стаж втора категория. За втората категория му искат УП-3.

veneta_eta

  • Публикации: 54 / 1
Ако осигурителят продължава да съществува или пък надлежно си е предал документите в архива, ок , няма проблем. В нашия случай не търсят УП3 за втората категория. Откъде да им го намерим това решение за регистрация на фирмата? И въобще фактът, че осигурителната книжка си е попълнена коректно, още повече заверена от техен колега, процентите сочат втора категория труд, това не им ли е достатъчно? Човекът ще обясни в писмо естеството на работа, строяли са 7-етажна сграда, бил е и кофражист, и зидаро-мазач, само дето в осигурителната книжка пише само Строител.

P.G.H.R.

Доста зле звучи това, че няма документи в архива, защото ви връзва ръцете. :noexpression:
Дори фирмата да е закрита би трябвало да е предаден някакъв архив.
Да попитам първо за НОИ в кой град става дума?
С обяснения от човека няма да стане работата, това че осигурителните % са вписани в осигурителната книжка е добре.
Понеже говорим за преди повече от 20 г. мога да ви подскажа само да потърсите данни в архива на съда, където е била вписана фирмата тогава.
Те няма как да са ги унищожили.
Но не се отчайвайте, нищо не се губи току-така, ще си докаже категорията човекът...  :smile1:
И след като сградата съществува, тя има документи, може да се докаже от коя фирма е строена, все е нещо.

veneta_eta

  • Публикации: 54 / 1
Пловдив.

P.G.H.R.

Пловдив.

Така и предполагах...
Потърсихте ли закритата фирма тук?
Прочете също тази информация и тази, за да се ориентирате в схемата на търсене, а ето и въпросната инструкция, за която става дума.

Ще е малко "ходене по мъките", ама като дойде моментът за пенсиониране човек разбира, че си плаща за нехайството на млади години...
Успех и късмет!

veneta_eta

  • Публикации: 54 / 1
Благодаря!

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook