Договор за управление и ТЕЛК

05.06.2019, 20:46 408 4

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мария Манолова

  • Публикации: 2 / 0
Здравейте!
Имам проблем и нужда от насока, но не знам къде да публикувам въпросите си, за което се извинявам!
Аз съм с ТЕЛК и макар и малка инвалидната пенсия покрива част от лекарствата ми. Много неудобна и нежелана съм за работодателите по принцип. Карали са ме да пиша Предизвестие без дата и пр... и пр...
Намерих добра работа, но ме уведомиха, че ще бъда с Договор за управление. То и длъжността е отговорна.
Но от цялото четене насам-натам не разбрах този Договор за управление не се счита за трудов стаж, нали? А трябва ли да се самоосигурявам?  Трудовият стаж е много ценен за мен предвид здравето ми. И още: с такъв вид договор ще имам ли право на инвалидната си пенсия и добавките от Социални грижи?

mi6lence

  • Публикации: 33 / 3
Re: Договор за управление и ТЕЛК
Отговор 1 | 05.06.2019, 21:03
Счита се за трудов стаж. Осигуряването е като при ТД. Проблем ще имате само с прекратяването, то е различно. ДУК се прекратява от УС на фирмата.

ХХХХХ

  • Публикации: 6072 / 881
Re: Договор за управление и ТЕЛК
Отговор 2 | 05.06.2019, 21:17
Абе ако този ДУК е такъв, каквито обикновено са ДУКовете,  едва ли се зачита за трудов стаж. По простата прчина, че се сключва по Законаза задълженията и договорите, а не като трудов договор по КТ.
По-важното е, че стажът по ДУК се зачита за осигурителен стаж. Осигуровките се внасят аналогично както при ТД. Отражението върху бъдещи и настоящи пенсии, болнични и т.н. е аналогично на ТД.

goromat

  • Публикации: 2 / 1
Re: Договор за управление и ТЕЛК
Отговор 3 | 06.06.2019, 09:54
Здравейте, ще споделя от личен опит мнението ми за ДУК. Бях управител в ЕАД с ДУК. Няколко месеца след освобождаването ми, дружеството обяви несъстоятелност. Имах да получавам възнаграждения. Когато синдикът се разпореди с имуществото и ме включи в списъка с лицата, които имат да взимат пари от него, съдът определи, че не мога да се наредя в списъка на лицата, имащи да получават пари по трудово правоотношение тъй като било граждански договор и ме нареди наравно с всички останали кредитори. С две думи останах с пръст в уста. Просто да го имате предвид. Иначе всичко останало по отношение на осигуряването е както при трудовите договори.

Мария Манолова

  • Публикации: 2 / 0
Re: Договор за управление и ТЕЛК
Отговор 4 | 06.06.2019, 20:09
Сърдечно благодаря за отговорите!
Здраве и късмет желая на всички ви :)

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook