Започване на дейност като козметик

04.02.2019, 15:14 2678 3

04.02.2019, 15:14
Публикации: 24 / 0
Изобщо не съм веща по въпросите за свободни професии и дейност на физически лица, които плащат патент, и търся помощ от знаещи колеги. Моя позната ще започва да работи като козметик в собствен салон. Платила си е патента и дотук. И сега ме пита трябва ли някъде да обявява, че започва дейност и как ще стане с касовия апарат, а аз не зная как да отговоря. Няма регистрация като свободна професия в АВ. Може ли да  работи като физическо лице, касовият апарат да е на физическо лице и трябва ли да подава ОКД5 за започване на самоосигуряване?
#1 | 04.02.2019, 15:40
Публикации: 1302 / 183
Ако вие сте счетоводителят и задавате тези въпроси тук, във форума, без да имате концепция - лошо.
Ако тя мисли, че ще може да се справи с цялата документация на фирмата без да има нужните компетенции и ще получава отговорите във форум (където никой не е длъжен да й отговаря, а и тя не може да е сигурна, че отговорът е верен!) - още по-лошо.

В нейна полза е да си намери подходящо счетоводно обслужване, за да не се наложи след време заради икономии от заплащане на счетоводна услуга да се набута с доста сериознички глоби, НАП в това отношение не си поплюват...
 :smile1:
#2 | 04.02.2019, 20:05
Публикации: 24 / 0
Аз не съм счетоводителя.Отдавна "приключих" с тази работа и от дълги години се занимавам само с ТРЗ и осигуряване.  Но имате право, че поради подценяването на отчетността, /за да не се плаща на счетоводител/ много често се стига до сериозни глоби от страна на НАП. Тъй като от доста време ме "преследват" за информация и аз реших да се поизложа в този сериозен форум. Между другото, момичето не се е регистрирала като свободна професия, нито е регистрирала фирма.Много ме озадачи факта, че в Местни данъци и такси просто са и взели патентната декларация и таксата, без никой да се позаинтересува в качеството си на какво подава тази декларация и плаща патента. Та такива ми ти работи.
#3 | 04.02.2019, 21:08
Публикации: 1302 / 183
Не сте се изложила вие, а местни данъци и такси, които за пореден път са работили със затворени очи.
Момичето е започнало малко "отзад напред", но не е фатално.
Нека все пак да си намери квалифицирано счетоводство, за да не попада в "блатото на чуждата територия".
След като сте в бранша, знаете колко много правила и условности трябва да се спазват.
Успех и късмет на момичето!  :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група