Заличаване на трудов договор-непостъпил работник

09.09.2018, 18:50 4513 12

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


BENI16

 • Публикации: 67 / 0
На 06.08 сключихме договори за извършване на определена работа с няколко човека, като беше уговорена дата за постъпване 07.09, предвид необходима организация. ТД са регистрирани в НАП в деня на сключването. Един от работниците обаче не се яви и е сигурно, че няма изобщо да постъпи на работа. Сега следва да се заличи неговия ТД. Чудя се дали не е проблем това, че ТД е регистриран преди повече от месец?
Ще мога ли да подам увед.за заличаване с ел.подпис или ще е необходимо някакво разрешение/предписание?

bobo

 • Публикации: 2851 / 386
Доколкото няма законово твърдо установен срок на постъпване, страните теоретично могат да си уговорят срок на постъпване след една година. И ако след година и няколко дни работникът не постъпи на работа, то регистрацията на ТД трябва да се заличи.
Всичко това пиша с идеята, че не би трябвало да има проблем със заличаването на вашия ТД :)

BENI16

 • Публикации: 67 / 0
Благодаря много за бързия отговор!

Hrili

 • Публикации: 1192 / 225
"Твърдо установеният" срок на постъпване е този, който е фиксиран в трудовия договор. Тогава фактически трудовото правоотношение "оживява", така да се каже - то се материализира с последващите от това права и задължения за страните. Респективно - ако работникът не постъпи на работа в установения срок, трудовия договор не се е реализирал и следва да бъде заличен. Някъде специално за тази цел си изготвят т.нар. Акт за встъпване в длъжност, удостоверяващ това обстоятелство отделно от трите подписа в трудовия договор. Примерно "Днес ... Калуди Куртев Сабинянов, постъпи на работа...", със съответните подписи на длъжностните лица...
Във всеки останал случай, некореспондиращ с упоменатата в трудовия договор дата на постъпване, имаме проблем със заличаването(при евентуална проверка, или съдебен ред), макар чисто технически да не е проблем да го направим.

delphine

 • Публикации: 8778 / 1477
НАРЕДБА № 5 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2002 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО И РЕДА ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА УВЕДОМЛЕНИЕТО ПО ЧЛ. 62, АЛ. 5 ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 17 ОТ 2011 Г., В СИЛА ОТ 25.02.2011 Г.)

Скрит текст :
Малко "документална" подкрепа на отговора на Хрили - много ясно и образно поднесен, бих казала.  :good:
Иначе чисто технически няма проблем да се подаде заличаване и извън този срок. Системата няма как да хване едно такова прегрешение. А и за него не съм срещнала да има глоба.

Имах случай на сключен и регистриран договор с работник, който не се яви. Все казваше на работодателя, че ще дойде след седмица , след две седмици и понеже нямаше кадри с неговата специалност го чакаха. Накрая го заличихме все пак след едно доста дълго чакане......още сме живи и ненаказани. :smile1:

Добре е обаче да се знае как стоят законово нещата.

bobo

 • Публикации: 2851 / 386
Само да се оправдая, че горе под "законово твърдо установен срок" съм имал предвид такъв, без обтекаемото "...освен ако страните са уговорили друг срок" :)
Ако в КТ имаше твърд срок за постъпване може би щеше да има и твърд срок за заличаването на Ув62, ако постъпването не се е състояло.

delphine

 • Публикации: 8778 / 1477
Само да се оправдая, че горе под "законово твърдо установен срок" съм имал предвид такъв, без обтекаемото "...освен ако страните са уговорили друг срок" :)

А, много добре си го казал даже. Този уговорен срок може да е уговорен по много начини. Примерно "да постъпи до...някаква крайна дата" или в интервала от...до..., което не е невъзможно. :smile1:

Hrili

 • Публикации: 1192 / 225
Аз, да ме прости Господ, трудов договор с плаващ срок на постъпване не съм срещал. Да не говорим, че ако бях един ХинспектУр(пак да пази Господ), бих реагирал екзотермично, ако видя такъв. За мен е недопоустима подобна клауза, изключваща яснотата от кой момент точно правоотношението влиза в сила и лицето започва да престира труд...

delphine

 • Публикации: 8778 / 1477
http://www.balans.bg/1742-ugovarjane-na-srok-za-postypvane-na-rabota/

"От тези разпоредби следва, че когато страните сключват трудов договор за сезонна работа, те трябва да уговорят и срока, в който работникът или служителят ще започне работа. Ако те не уговорят изрично това, тогава влиза в действие законният срок от 7 дни."

Е, Хрили, не е невъзможно това с уговарянето на срока... :smile1:

Hrili

 • Публикации: 1192 / 225
Скъпа приятелко, ние глаголим за две различни хипотези в случая. В едината става дума за постъпване в законовия срок от 7 дни, в случай, че страните не са договорили друг.  Т.е. нормата императивно казва "Начи вие се правите на луди и не определяте срок(защото принципно с това плаващо постъпване някоя дребна душа може да си мисли, че ще спести осигуровки за два-три дни - което при договор за сезонна работа не е малко), но аз ви казвам, че правоотношението ще се реализира конкретно еди си кога - без "тън" и "мън", за да има яснота, и да не ми се правите на маносани.".  А другия случай е откровено неопределен и нелеп - "Ташко Поплювков ще постъпи на работа в интервала между 10.09 и 17.09, когато усети потребност да излее натрупания в него порив за съзидателен труд, а ответната страна ще стои диван-чапраз в очакване на това въжделение."...

bobo

 • Публикации: 2851 / 386
А "Ташко Поплювков ще постъпи на работа в интервала между 10.09 и 17.09, когато корабът пристигне от Австралия и възникне нужда от краниста Ташко"? :) Не че събитието "постъпване на Ташко на работа" е съвсем сигурно, и не че работодателят не може да остане без кранист, ако Ташко се запилее някъде, но поне няма да начислява престой.

Упражнявам се де, не че съм виждал такъв ТД :)

Hrili

 • Публикации: 1192 / 225
По тази логика плавно ще прелеем трудовото правоотношение в гражданско -  краниста Ташко ще свърши една работа с крана, когато възникне нужда.  :smile1:

delphine

 • Публикации: 8778 / 1477
Е, не така...Става въпрос eвентуално за определяне на по-широк времеви диапазон за първоначално явяване на работа, а не за изпълнение "тука има - тука нема" .

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook