АССП: Чрез подвеждаща анкета ИДЕС отново повдига въпроса за лицензиране с изпити сред счетоводителите

31.05.2018, 23:16 34213 21

Позиция на АССП относно изпратената анкета от ИДЕС, касаеща счетоводителите и счетоводния бизнес

Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятие /АССП/изразява своята позиция относно разпространявана анкета от Институтана дипломираните експерт-счетоводители /ИДЕС/, касаеща счетоводния бранш и пряко бизнеса в България, предвид това, че всяка фирма, малка или голяма, има нужда от водене на счетоводство.

Според нашето мнение в анкетата се съдържат подвеждащи въпроси, които адресатите, бидейки работодатели, служители или оперативни счетоводители, не биха разбрали.

Въпрос № 6 “Считате ли, че е необходимо членство на всички правоспособни съставители и счетоводители в професионална организация, отговаряща на критериите на Международната федерация на счетоводителите, която да обединява и защитава интересите на счетоводната професия и мястото ѝ в обществото?”

не пояснява, че при положителен отговор, това би означавало съгласие за едно силно регулиране на счетоводната професия чрез:
  • лицензиране с изпити за всички счетоводители;
  • задължителни годишни обучения от поне 40 часа.
Бележка: Под професионална организация, отговаряща на критериите на Международната федерация на счетоводителите, се разбира лицензиране с изпити и задължителни ежегодни семинари.
По наши първоначални оценки това прави разходи за бизнеса от минимум 70 млн. лв. на година за задължителни обучения, членски внос и др., без да са включени първоначалните разходи за подготовка, изпити и лицензиране.

Мнението ни е, че подобно ограничаване на броя на пазарните участници ще доведе до:
  • значителни разходи за българския бизнес, поради повишаване на цените на счетоводните услуги;
  • намаляване на конкуренцията, а от там и качеството на услугите;
  • още по-голяма липса на счетоводни кадри на пазара на труда.
Считаме, че Законът за счетоводството поставя достатъчни изисквания по отношение на съставителите на финансови отчети за необходимото образование и стаж по специалността.

В допълнение, бихме искали да отбележим, че за Въпроси № 7 и 8 възможността за отговора “Не считам, че е необходимо членство на всички правоспособни съставители и счетоводители в професионална организация, отговаряща на критериите на Международната федерация на счетоводителите”

беше добавен в последствие в анкетата, което предполагаше задължителен положителен отговор на Въпрос № 6.

Анкетата ни бе предоставена с изискване за реакция в изключително кратък срок, буквално броени дни, въпреки че тя касае работата и бизнеса на десетки хиляди счетоводители, както и разходите на българския бизнес. Считаме, че преди да се прави подобно допитване, следва да се проведе широка публична дискусия с прозрачни условия, като след това се даде достатъчно време на участниците, за да формират мнение и направят своя информиран избор.

Поради гореизброеното АССП няма да приеме резултати от посочената анкета за достоверни.

Позицията на АССП, можете да изтеглите от тук.
#1 | 01.06.2018, 09:17
Публикации: 71 / 19
Мине се не мине и някой задължително подхваща темата, как да направим така, за да регулираме счетоводния бизнес. Истината е, че ИДЕС явно много искат да наложат контрол, не само да събират допълнителни такси, а и да "сложат ръка" на изготвянето на фин. отчети. А ние "простите" счетоводители само да им чиракуваме. Да не говорим, че тази анкета може да се попълни от един и същи човек и 100 пъти анонимно. И после ИДЕС ще кажат, ама вие счетоводителите си го поискахте.
#2 | 01.06.2018, 11:06
Публикации: 6 / 4
Колеги, за мен е крайно време да се регулира в някаква форма кой има право да съставя отчети/ Не съм сигурен дали лицензирането е начина, но не може Сульо и Пульо да са съставители на финансови отчети само защото покриват смешните изисквания в закона. Вариант би бил да има лицензирани и нелицензирани съставители на финансови отчети, а клиента сам да си преценява дали да рискува или не.
Много ми идва когато някой клиент ми каже - ама еди кой си взема толкова, а ти защо искаш повече.
#3 | 01.06.2018, 11:46
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Че то в момента положението е точно това, което сте предложили. Ето, ако искате титла пред или след името си, отивате в ИДЕС, там Ви изпитват и лицензират и получавате титлата ДЕС "дипломиран експерт-счетоводител". А ако искате, държите изпитите за АССА и имате даже международен сертификат. Показвате ги на всичките си работодатели и клиенти.

А ние, които така смело наричате Сульо и Пульо, ще си работим за клиентите, вярвам, че доста често по-добре и от най-лицензираните представители на гилдията. :)

Всъщност, Вие за да си вдигнете цените ли Ви трябва сертификат?
#4 | 01.06.2018, 12:21
Публикации: 11902 / 2168
Много ми идва когато някой клиент ми каже - ама еди кой си взема толкова, а ти защо искаш повече.

Аз лично не съм против Сулю и Пулю. Докато ги има клиенти не са ме питали такова нещо.

Вероятно с имената Сулю и Пулю наричате пазарното регулиране цената на труда ни.
#5 | 01.06.2018, 13:26
Публикации: 6403 / 1127
Изискването за съставител на ГФО са ясно разписани в Закона за счетоводството.
Манипулативно предложената в анкетата възможност за участие в законотворчеството на ИДЕС само е пряк път към промяна в ЗСч и въвеждането на лицензиране. Няма лошо да се чува гласът на гилдията при промени в законите, определящите правилата в професията, но това трябва да става при равнопоставено участие на всички доброволни професионални сдружения на счетоводителите.
#6 | 01.06.2018, 16:43
Публикации: 6 / 4
Със Сульо и Пульо наричам "куци, кьораво и сакато". Това далеч не е пазарно регулиране на цените. Всички вкупом ревем, че ни се вменяват задължения, които не са на счетоводителите, но от друга страна допускаме до пазара Сульо и Пульо които значително подбиват цената на труда ни.
Само за последната година имам поети около 10-тина фирми водени от Сульо и Пульо, а това което намерих там е СТРАШНО.
Тези така наречени счетоводители петнят реномето на професията ни, от което страдаме всички и е крайно време да се намери някакъв начин за да може това да не се допуска. И то ние счетоводителите да го намерим този начин, а не одитори експерти и прочеее...
Не желая никакви лицензи или категоризации, те са предпоставка за злоупотреби като цяло. Просто трябва да намерим начин да не съществуват Сульо и Пульо...
#7 | 01.06.2018, 17:53
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Значи, радвайте се, колега, защото иначе нямаше тези клиенти да се преместят при Вас от така наречените Сульо и Пульо.  :wink1:

Всъщност, готова съм да се явя на изпити, заедно с всичките одитори обаче. Защото да създадем сега още по-нова организация и някои да влизат вътре по право, щото считат, че са по-професионални от нас, няма как да стане.

Ние всички знаем едно време как се взимаха дипломите за одитор. Виждали сме чудесии в счетоводствата, водени от одиторки, които от горе на всичко са и с доста повече опит от нас. И те да влизат по право, пък на мен да ми губят времето с изпити ми се вижда нелепо.

Така че нека не се преструваме, че всичко се прави в “името на професионализма”, защото вече идва малко в повече лицемерието на някои хора.
#8 | 06.06.2018, 17:30
Публикации: 1187 / 228
Солидаризирам се с пишещите преди мен колеги с малко изключение, отнасящо се до поста на колегата Владко.
...Кой ли не се опита да прилапа келепирецът от това пусто счетоводство...

п.с. И да обърна буквоядско внимание - моля коригирайте заглавието от "повеждаща анкета" на "поДвеждаща" такава, за да може да бъде представено в правилната светлина това периодично въжделение.
#9 | 07.06.2018, 16:42
Публикации: 66 / 5
 и аз съм солидарна с колегите. ИДЕС прекаляват. А що се отнася до това да делим счетоводителите на "можещи" и "неможещи", има пазар, има заплащане, има качество на услугата. Това е. Когато се назначава един управител, да не би да го лицензират за това. Или продавач, или механик, или..................... .Така че който може, го може.
#10 | 08.06.2018, 00:14
Публикации: 16 / 2
Колеги, за мен е крайно време да се регулира в някаква форма кой има право да съставя отчети/ Не съм сигурен дали лицензирането е начина, но не може Сульо и Пульо да са съставители на финансови отчети само защото покриват смешните изисквания в закона. Вариант би бил да има лицензирани и нелицензирани съставители на финансови отчети, а клиента сам да си преценява дали да рискува или не.
Много ми идва когато някой клиент ми каже - ама еди кой си взема толкова, а ти защо искаш повече.
Колега, нищо лично, но употребата на израза "пазарно регулиране на цените", особено като част от аргументацията в подкрепа искането на ИДЕС за лицензиране на бранша, е нелепа дори и за човек, покриващ "смешните изисквания на закона".
#11 | 05.07.2018, 10:14
Публикации: 4 / 1
Интересно е, че всички професионални счетоводни организации са на точно същото мнение по отношение на натиска от страна на ИДЕС чрез подвеждащата анкета да ни наложат скъпо струващи правила, които никой не иска. Защо тогава АССП изказва позиция само от свое име? Когато 3 професионални организации имат едно и също становище по повдигнат въпрос, те трябва да ЕДИННИ. Само така имаме шанс да се преборим с опитите да ни лицензират насилствено. При това ДЕС, които в голямата си част са по-некомпетентни и неопитни от повечето главни счетоводители. Някакви стъпки в тази посока?
#12 | 11.07.2018, 09:27
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
"Защо тогава АССП изказва позиция само от свое име?" - сериозно ли ми задавате този въпрос, г-жо Енчева/Джунoва? :lol:  или това е поредният Ви опит за провокация, след като обидите и клеветите Ви по мой адрес не успяха из знайни и незнайни Фейсбук групи? Сериозно обмислям, независимо, че имате абонамент за моя сайт kik-info.com, да престана да Ви предоставям своите услуги и да Ви възстановя сумата за абонамента.

Не знам за друга счетоводна организация, която да е направила толкова много за счетоводната общност, колкото АССП. В този смисъл всяка друга организация е свободна да се присъедини към която си хареса наша позиция.

Като споменавате така, не с добро, одиторите и ИДЕС, обсъдихте ли във вашия измислен "институт" позицията си по отношение на предстоящите разговори в МФ, където ще се обсъждат проблемите на ИДЕС, свързани с бъдеща промяна в Закона за счетоводството за вдигане на критериите за одит, което е предложено от работодателите? Имате ли позиция? Въобще информирани ли сте от вашето ръководство?

Или отново ще разчитате ние от АССП да дадем становище и после ще ме питате ама "Защо АССП изказва позиция само от свое име?" Задавайте въпроси към ръководството във вашата организация, защото оставам с впечатление, че то всъщност обслужва интересите на ИДЕС, пък вие като редови членовете не се усещате. Защото на тъкмо на Ваше официално събитие, член на Вашето ръководството публично заяви на аудиторията, че трябва да се въвеждат изпити сред счетоводителите, точно в унисон с искането на ИДЕС. Така, че при вас трябва да задавате доста неудобни въпроси.

Можете да търсите сметка от АССП, само ако сте член на асоциацията, а Вие не сте. Като искате да сте ЕДИННИ, влейте се в АССП, защото досега от "института", дето сте много уж "професионални", то много приказки, много чупки, гръмки лозунги, но нулева ефективност и нулеви резултати.

 :wink1:
#13 | 13.07.2018, 09:59
Публикации: 4 / 1
"Защо тогава АССП изказва позиция само от свое име?" - сериозно ли ми задавате този въпрос, г-жо Енчева/Джунoва? :lol: 
Представете си, че хора, като Вас, въпреки изписаните, сътворени и добре продавани материали за GDPR, той не важи. Откъде се добрахте до личните ми данни?
Представете си , че хора, които имат същото мнение като Вас, трябва непременно да бъдат оплюти, заклеймени и блокирани, за да изпъква единствено вашето величие.
Някаква разлика с диктаторите по света?
Колко е професионално да пришивате мнения на други хора, които те нямат, да ги заплювате високомерно, преди да сте разбрали с кого и за какво комуникирате.
След като имаме едни и същи професионални интереси, защо поне веднъж не прочетохте Устава и целите на ИПСБ? Как така сте присъствали на Национална среща и сте чули нещо, което никой е казвал?
И да, сериозно питам, като член на ИПСБ - какъв Ви е интереса да се разграничавате от останалите счетоводни организации, освен паричен, разбира се?   
Нима разполагате с резултатите от анкетата, по повод на която пиша тук?
Катя, при цялото ми уважение, не е това пътя на гилдията и не си затваряйте очите за нещата, които се случват от една-две години насам. Не печелите, а губите позиции.
Никой от нас не иска задължителни изпити, а възможност за доброволни, каквато нямаме. Искаме официално представителство през професионалните международни организации, а това не можем да постигнем с надменност и разграничаване.
Някакви конструктивни идеи?
#14 | 13.07.2018, 17:53
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Кой какво може да даде на счетоводната общност, мисля че отдавна стана ясно. На мен лично не ми се занимава да чета и отговарям на алибализми. Ако се питате защо съм Ви блокирала (във Фейсбук) - ето заради тези изпълнения.

Относно лобирането за изпити във видеото в 31:39 г-жата, която е член на ръководството на ИПСБ на официално събитие на въпросния “институт” се изказва много ясно. Същата е и член на ИДЕС, де, но ето точните и думи, а по-долу е лунк с видеото: "Как се документират познанията? Един единствен начин - чрез полагане на изпит пред компетентни хора. Знам, че повече от вас ще кажат сега: Е, пак за изпити говорим. Ами, такъв е животът, колеги. Няма как някой да каже: Аз знам. Защото трябва да има някой, който повече знае от него и да може да го оцени, че наистина той знае.” https://youtu.be/YiSTmB6Ix8A?t=1890

Всеки да си прави изводите.
#15 | 16.07.2018, 10:44
Публикации: 4 / 1
Доброволни, а не задължителни. Който иска да се развива професионално, да се яви на изпити. Който не иска, да е свободен да членува, където му харесва.
Но за да бъдат доброволни, а не задължителни, ние трябва да сме единни. И наистина е много жалко, че толкова голяма като численост и толкова дълго активна организация, като АССП, не желае да разбере това, да подкрепи това като идея. Никой няма за цел да омаловажава Вашите успехи , нито да Ви компрометира. Нито един от членовете на ИПСБ не Ви е блокирал, Вие го направихте.
Но сега е време за обединяване, за прошка и за общи усилия.
Благодаря, че ме изчетохте този път докрай!
#16 | 16.07.2018, 12:51
Публикации: 11902 / 2168
 Който иска да се развива професионално, да се яви на изпити. Който не иска, да е свободен да членува, където му харесва.

Искате да кажете , че който не се явява на изпити няма да се развива професионално ли ????? И как ще се реализира тази "забрана" ?
#17 | 16.07.2018, 13:12
Публикации: 1302 / 183
Хм... че повечето от нас с казусите, които се налага да разрешават ежедневно са си на изпит.
#18 | 16.07.2018, 15:57
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Няма забрана за никого да си губи времето, по какъвто начин желае. Никой не е спрял никой да създава каквито иска доброволни организации и да изпитва, ако има желаещи за изпитване.

Даже и аз вече започвам се замислям дали да не създам един чисто нов "институт" и ще го нарека "Институт на още по-професионалните счетоводители в България" и ще раздавам сертификат "коректен счетоводител" пък евентуално, ако някога потръгне бъдещият бизнес на ИПСБ с изпитите и лицензите, тогава и аз ще взема да въведа изпити и лицензи в моя още по-професионален институт.  :wink1:
#19 | 09.08.2018, 17:36
Публикации: 66 / 5
както казах /писах/ и по преди - има пазар, има конкуренция. Какъв по-голям изпит от това? Както и във всяка друга професия има добри специалисти, има и не толкова добри. всеки си решава кого ще наеме на работа. изпитите сме ги взели отдавна - сега се развиваме - които могат, които не могат..............
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група