Прехвърляне ДМА в инвестиционен имот

07.12.2017, 09:23 1439 7

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


terez

  • Публикации: 22 / 0
Здравейте!

Имаме ДМА сграда с офиси, които се отдават под наем. Досега част от офисите се ползваха и за дейността на фирмата и тъй като вече офисите са изцяло под наем, смятам че този ДМА трябва да се прехвърли като инвестиционен имот. Какви счетоводни операции трябва да взема? Предварително, благодаря!

delphine

  • Публикации: 7871 / 1302
https://ekspertis.bg/document/view/qanda/137164/0/

Отчитане на инвестиционните имоти

Скрит текст :

terez

  • Публикации: 22 / 0
Много, благодаря! Само за уточнение, след като в счетоводната политика е възприет метода по цена на придобиване, следва, че при прехвърляне на ДМА в инвестиционен имот не се прави данъчно регулиране. Моля, за коментар!

delphine

  • Публикации: 7871 / 1302
 " Моделът на справедливата стойност изисква ежегодно преоценяване на балансовата стойност на инвестиционния имот. Печалбата или загубата, възникваща от промяна в справедливата стойност на инвестиционния имот, трябва да бъде включена в текущите приходи или разходи за периода, през който възниква. "

Този момент е характерен за модела на справедливата стойност. При избран метод цена на придобиване всичко това не се прави.  :good:

terez

  • Публикации: 22 / 0
Благодаря, Ви!  Успешен ден!

terez

  • Публикации: 22 / 0
Здравейте!
Необходимо ли е да се подаде декларация в Местни данъци и такси за прехвърления инвестиционен имот, т. к. той ще се заведе по балансовата му стойност, която е по-ниска от отчетната му стойност?

delphine

  • Публикации: 7871 / 1302
При подобен случай ходихме в общината и като ни заразпитваха, заумуваха ама как така един и същ имот пък се  намалява стойността му , защо така и направо се отказахме .  Нищо не променихме. :smile1:
Иначе мисля, че би следвало.

terez

  • Публикации: 22 / 0
Благодаря!

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook