В. Стандарт: Докладването за пране на пари може да ни вкара в съда, жалват се от браншовата асоциаци

26.11.2011, 12:08 5388 2

26.11.2011, 12:08
Публикации: 12 / 0
в. СтандартНюз: Докладването за пране на пари може да ни вкара в съда, жалват се от браншовата асоциаци

Счетоводителите масово скочиха срещу новото изискване да докладват пред ДАНС за всяко съмнение за изпиране на пари от страна на клиентите им. Тези правила бяха въведени с промяна в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма и Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Срокът за регистрация в ДАНС на лицата, които по занятие извършват счетоводни услуги, изтече. Промените не се отнасят за хора, които работят на трудов договор към фирма и водят счетоводството й.

От бранша обаче едва ли не се опасяват, че няма да могат да направят разлика между редовна фирма и такава, която пере пари. Счетоводителите дори изпаднали в паника от промените в закона, тъй като можели да ги изправят пред съда.

"Никой не може да задължи хората да докладват за "съмнения", че техен клиент извършва финансови нередности. Едно е да се съмняваш, съвсем друго е да го докажеш. Ако се докладва и съмнението не може да бъде доказано, всяка нормална фирма или работодател ще заведе дело за набедяване", коментира пред dartsnews.bg Иван Душанов, председател на сдружението "Съюз на счетоводителите в България".

Той допълни, че въпреки всичко законът трябва да се спазва, и призова счетоводителите да се регистрират в ДАНС. Според Душанов мярката е недообмислена и няма да доведе до желаните резултати.

Всичко това става постфактум, защото парите вече са изпрани и са на светло с леки нюанси на сиво, коментираха още от сдружението.


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-11-26&article=390415
#1 | 26.11.2011, 21:16
МамаБожка
аз разбрах, че специално ще ни обучават, обаче нищо не казаха ще ни плащат ли допълнително? някак си този момент е изпуснат ;D
да дават там по едни 500-600 лв и да се  впускаме в следенето :pilot:
#2 | 28.11.2011, 22:33
Публикации: 27 / 3
как така "срокът за регистрация изтече" Писна ми от тъпи журналисти.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група