Проектозакон предвижда прагът за регистрация по ДДС да се вдигне на 200 000 лв.

11.06.2015, 09:29 7778 9

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


КиК Инфо

 • Публикации: 452 / 144
 • www.kik-info.com
 • Администратор на сайта
От 50 000 лв. на 200 000 лв. да се вдигне прагът за регистрация по ДДС предлагат във внесен в парламента вчера законопроект. Вносители са депутати от Реформаторския блок - Петър Славов, Вили Лилков и Нестимир Ананиев.

Другата предлагана промяна е съкращаване на срока за произнасяне по заявление за регистрация по ДДС от 7 на 3 дни, с което общият срок от подаване на заявление за регистрация по ДДС до произнасяне на органа по приходите ще намалее на 10дни общо от сегашния 14-дневен срок.

Предлаганите промени целят въвеждане на облекчения от задължителния режим за регистрация по ДДС  за микро- и малките предприятия, пишат в своите мотиви депутатите. Мерки за насърчаване на тези предприятия, които понесоха основния удар от икономическата криза, са предвидени и в управленската програма на правителството.

По сега действащата уредба, при достигане на 50 000лв.  облагаем оборот, данъчно задълженото лице следва задължително да се регистрира по ДДС. Последното е свързано със завишени изисквания към счетоводна отчетност, подаване на ежемесечни справки-декларации и дневници за покупките и продажбите по ДДС. В резултат, много търговци предпочитат да се „задържат“ под установения праг от 50 000лв. оборот, за да не се регистрират по ДДС и не отчитат част от приходите си, се казва още в мотивите.

Като аргумент депутатите изтъкват още, че в чл. 100 в ЗДДС е предвидена възможност за регистрация по избор, т.е. и при облагам оборот, по-нисък от установения в чл. 96, ал. 1. В този смисъл предлаганите промени няма да повлияят негативно на онези предприятия, които желаят да ползват регистрация по ДДС и нямат облагаем оборот над 200 000лв, се казва още в мотивите.

Pupeshche

 • Публикации: 2275 / 240
Прагът не е актуализиран от толкова много години. 50 хиляди не са това, което бяха преди 10 години. Отдавна трябваше да бъде въведена подобна промяна.

delphine

 • Публикации: 8540 / 1429
Пред годините тази тема все се подхваща и винаги нищо не следва на практика. Този път дали има реално желание за тази промяна ?  :hmmm:
С този праг от 50 000 все едно да направят ДДС-то задължително за всички - много е нисък този праг.

miro7874

 • Публикации: 330 / 37
Съмнявам се, че ще го приемат. Много ще намалеят постъпленията в бюджета  :smile1:

Pupeshche

 • Публикации: 2275 / 240
Ще бъда дълбоко впечатлена, ако бъде прието :)

antea

 • Публикации: 205 / 37
според мен ще е абсурдно, ако това мине
в целия ЕС подобен праг като размер има само във Великобритания, но предвид стандарта там тази сума от около 200000 лв оборот е изобщо несравнима със същата на наша територия, което би означавало огромен брой фирми да отпаднат от задължителната ДДС-система

100 хиляди като праг би ми се сторило по-уместно за мащабите на България, а и някак странно ми се струва да се предполага, че фирмите укриват 150 хил. годишно, само и само да не ги хване прагът

чудя се също дали на вносителите изобщо не им е хрумнало, че регистрацията по ДДС действа и дисциплиниращо откъм отчетност, и то редовно проследима, за разлика от нерегистрираните лица, които иначе масово се обръщат към счетоводител в последните дни на март, и всякакви текущи проблеми, издънки или други от сорта, които иначе биха могли да бъдат предотвратени, се замазват от немай-къде

miro7874

 • Публикации: 330 / 37
снякак странно ми се струва да се предполага, че фирмите укриват 150 хил. годишно, само и само да не ги хване прагът
Това са глупости!Няма как да се укриват такива суми само за да се избегне ДДС регистрация. По-често се откриват по няколко фирми за да се избегне достигане на прага от 50 000 лв.  Дори и да се приеме този нов праг това няма да накара фирмите да повишат оборота си или да укриват по-малко. Най-големия проблем е в митниците! Всички китайски и турски стоки се внасят на нереално ниски цени и в последствие се фактурират от търговците на едно на такива цени при тази ситуация дребния търговец за да оцелее трябва и той да  укрива приходи в противен случай ще трябва да поеме данъчното бреме на тези над него.  :smile1:

tsvety_td

 • Публикации: 16 / 8
А някой нещо за чл.287 от Директива 2006/112/ЕО да каже?

One

 • Публикации: 68 / 58
А някой нещо за чл.287 от Директива 2006/112/ЕО да каже?

Вносителите още не са стигнали до там. Почакай още малко, да повдигат пушилка, а пък после ще ни обяснят, че "от Брюксел не дават".

Катя Крънчева

Моята статия по въпроса: Законопроектът на Реформаторите за увеличение на прага за регистрация по ДДС е неработещ

Ще се радвам на коментарите Ви в темата.

Иначе, в родния ни парламент, голяма част от депутатите се чувстват длъжни да внасят какви ли не неработещи законопроекти. Чувстват се длъжни да пилеят обществената енергия, да затормозяват различни браншове поетапно, а понякога да тестват дали ще мине номерът.

В случая интересното е, че не очаквах от претенциозните Реформатори (голямата част от които са адвокати/юристи) да се излагат така, като не си изпипат и проучат нещата.  Много непрофесионално.

И не знам с какви очи някои депутати-адвокати чрез лобиране по Закона за адвокатурата се опитаха да забранят на счетоводителите да дават данъчно-правни консултации, след като очевидно тази материя дори на депутатите-адвокати е чужда, мътна и неясна.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook