Здравейте отново. Ами това е самата истина. Фирмата е ЕООД. Ревизия от 2007 - 2012 включително. Не се занимава с търговия на дребно. Друга е дейността. Точно това направиха. Фактурите не отчетени във фирмата бяха за 9000,00 лв. От метро за 7000 хиляди. Още при първия разговор с проверяващите това беше мотива, че това са лични разходи и нямат отношение към дейността на фирмата, те питаха-Ама от къде е взел парите да пазари?????? И аз това се чудех?? Доходите са само от ЕООД. Но...... начислиха ми само останалите фактури, със надценка /фирмата не е по ДДС/ , коригираха резултата по години с лихви и........ платихме 350,00 лева надчет. Дай боже на всички такава проверка и такъв надчет. Споделям с Вас от опит..... не от чул, видял и неразбрал. Лека работа на всички Вас и много успехи.
Може би съм попаднала на добри проверяващи, знае ли човек?
А от къде ще ги е взел собственика на дружеството тези пари та да си захрани сметката, та нали това е източника му на доходи? Мисля, че остава варианта с разпределение на дивидент - 5% данък и то при условие, че касата има наличност и има достатъчно не разпределена печалба. Иначе ще духа супата яко.
Здравейте, позволявам си да споделя. При проверка не ги интересува дали е за лична употреба или не. Трябва да не пазарят стоки с картите по БУЛСТАТ. Да си извадят карти на ЕГН - при мен случая беше с ЕООД и това, че в касата имаше средства да минат тези покупки само през паричен поток /изхарчени от собственика 498 /501  и после разпределени като дивидент и платени само 5%/ та още на етап разговори с проверяващите го решихме така въпроса. Имахме средсва по каса и разпределихме дивидент - сумите не бяха големи  за 6 години около 7000 лева извадиха от Метро. Та всичко виждат при една проверка, няма мърдане.  Лек и успешен ден.
Протокол за изкупена селскостопанска продукция от регистриран ЗП. Количество и стойност. ФЛ ЗП нямат касов апарат и нямат фактура. С такъв протокол си продават продукцията на борсите, поне за сега.
Здравейте. Зем. производител ФЛ, което до сега се облага прихода с  60% нормативно признати разходи. Сега е регистрирало ЕООД . ЕООД ще бъде регистрирано по желание и по ДДС. Ще се занимава с търговия на едро на селскостопанска продукция, предимно фъстъци, слънчоглед и други ядки не преработени. Ще продава и собствената продукция на ФЛ - зем. производител. Въпроса тук е - дали ЕООД да бъде регистрирано като ЗП или ЗП да си остане ФЛ?
Моето мнение е : ФЛ - да си остане, променяме само начина на осигуряване - чрез ЕООД пак самоосигуряващо се, но вече на 420,00 лева. Произведената продукция не преработена да влиза в ЕООД с протоколи и да се декларира като ФЛ. А в ЕООД ще се начислява ДДС при продажбата й. В ЕООД си отчита печалбата и си плаща 10% корпоративен данък. ФЛ - в декл. си декларира продукцията прехвърлена в ЕООД с протоколи. И може би ще трябва да изравняваме вноски за ДОО, ЗО и ДЗПО.Ще се радвам на Вашето мнение. Благодаря.
основанието е това, че лицето не е извършвало само земеделска дейност а е работило и по трудов договор. Ще Ви направят задължителни предписания, коригирате декл обр. 1 и обр 6 за съответната година. Пускате заявление в НАП, че ще внесете суми за ДОО и ЗО и ДЗПО ако има и тогава плащате. Мисля, че за 2008 не се дължат лихви. Без това няма да Ви заверят стажа. Успех.
В този случай са прави НОИ.
Върнете се на работа за да Ви актуализират заплатата, отработете поне 10 дни и тогава подайте молба за платения отпуск, ако разбира се работодателя Ви е съгласен да Ви пусне след това в отпуск.
Здравейте. Нищо не попълвайте в старата книжка, независимо че има място. Със старата заверена от НОИ книжка закупувате нова книжка и от 2010 разнасяте в нея според указанията за попълване на новите книжки - в страницата на нои -указания 2010 № 91-01-157/12,05,10 г. Дори и да имате стара незаверена книжка - връщат и искат да се попълни нова, от новия образец.
Вие си попълвате книжката, декларациите годишните, пълномощно от лицето, ако Вие ще ходите да я заверявате, също пълномощно и за получаване на новата книжка. Не е необходима нотариална заверка. Успех на всички.
Здравейте. Присъединявам се към предния пост на колежка със средно образование и дългогоддишен стаж. Не са малко случаите около мен да дойде млад човек, които сега следва със счетоводна задача. Решаваме, обяснявам, помагам, после получава 5 или 6 на изпита. Браво. Аз, че съм успяла да помогна, детето /защото те вече са под годините на мойте дъщери/ още повече, защото е избутало поредното препятствие. Завършва с отличен, не зависимо кой институт. Намира си работа, или му я намират, минават две години и придобива право да бъде съставител. Задавам си въпроса- Абе аз ли знам повече или тази или този малкия?
Не е справедливо да бъдем захвърлени в небитието. Целият ни трудов стаж е минал в сметки и отчети.
Но надежда има. Не съм против създаване на ясни правила в професията, но нека и това да се има предвид при дискусиите. Не всички могат да бъдат вишисти и това да е един от критериите. Да се даде възможност и на тези със средно образование.  Успех на всички.
   
Здравейте, и как точно установихте излишъка по единната сметка? При мен или няма такива суми или аз не ги виждам. В коя стправка ги виждате, като използвате ПИК на фирма или ФЛ? А доколкото съм светната от прочетено по указания - излишъка ще бъде разпределен пропорционално за Данък, доо, зо и дзпо - и пак ще стане кашаво - гъста супа и много гореща. Успех.
Здравейте отново. Абе ние ще ги пуснем да се развиват, но този "акъл" и се дава от по високо място. Отиват, питат и то в компетентната ТД , добри служители ги дават тези "указания" - вратички, ние като се опитаме да дадем обратен отговор - ти не разбираш, мен от НОИ ми казаха, че може, и после втората година щяла да получава майчинство, губели се само болничните, но пак да се представят, та така мили дами и господа. И ние трябва да им даваме обяснение колко ще платят, колко ще получат и после- пак имало сметка да се правят гимнастиките. Но за тях ходенето по опашки, търсене и спазване на срокове - не е работа. Не трбва да се заплаща този труд  - какво толкова сме направили. Но........ успех.
Нека да има по-вече деца, да не се погубим като нация, пък ще правим каквото е възможно. Всичко добро.   
Здравейте, аз също съм се чудила на това - хем са майки, хем се иска пререгистрация до 28,02, за да им се изплащат обещетенията за майчинство. Замислям се също и над това: ЗП - ФЛ с регистрация на 05,09,2013 година, кандидатства по програма млад фермер, но субсисидя не е получена до края на 2013 и сега от 09,04,14 е в болнични 45 дни преди раждане. Питала съм в НОИ - ревизорите, дали да се подава годишна декларация за 2013. Отговора беше - да. Написах в прил3 - Програма млад фермер - "калифорнийски червеи" - без доход, отзад - осигуровките и така подадохме през пощата. Чакам евентуално в НАП при качване да ни потърсят.   Та ако има други подобни казуси нека да ги споделим.
Лек и успешен ден на всички
Благодаря. Остава варианта с оформено предизвестие от страна на работодателя. Много ми помогнахте. Благодаря още веднъж.
Зравейте. За СОЛ съм подавала за 2012 година м. февруари тази година. С ел подпис. Всичко си го прие. Декл. 6 беше подадена в срок за 2012 година, само единиците подадохме сега.  Успех. 
Здравейте. ЕТ на патент прекратява дейност поради изтичане договора за наем на помещението в което развива дейността - кафе аператив, не му подновяват договора за наем. Има двама работника - единия пенсионер. Другия трябва да отиде на борсата. Става въпрос за съпругата на ЕТ. До сега е била от 2003 година на пълно работно време. Има право на борса. Следва ли с предизвестие, обещетение и после борса. Или има друга възможност без обещетение пак да ползва пълна борса. Има право на една година.
Благодаря предварително.
Добро утро. А зем. производител и граждански договор изравнява ли вноски? Според мен да. Но срещам противоречиви отговори. Има един договор за извършена услуга на общината за 225 лева? Там нищо не му е удържано. Декларирал е че е самоосигуряващ се ЗП. Благодаря.
Добро утро на всички и лека и успешна седмица. Искам да попитам: ЗП регистриран ФЛ е извършило услуги с личния си трактор на фирма. Издал е фактура, има подадена патентна декларация. Попълваме прил 7 и признаваме разход 25%, после изравняваме осигуровки. Дали съм на прав път. Благодаря предварително. Ще има и прил. 3.
Здравейте, сега ще чакаме НАП да се разпоредят точно как и по какъв начин ще превеждаме. Поне аз така мисля. Сметката остава пак една -  а четири кода за вид плащане. Така ли е?
към alg60 - осчетоводяваме 304/401 500
4531/4532 100   - как ще ни останат начислените при купувача 100 лв. ДДС да ги внесем?
Нека и други да се включат - Мисля, че за всички ще е добре. Лек и успешен ден. Ще се справим и с това.