Добър ден. Благодаря за отговора. И аз също мисля като Вас. Така трябва, но на практика, ако този ЗП, които на 28.02.2012 година се е регнал в ОЗС, после никъде другаде не се е показал. Казали му, че трябва да плати осигуровки и даже му направили платежни, платил човека до 30.06.2012 година и Да обаче информация не е подадена никъде. Той се разболява, влиза в болница и като е плащал, мисли че е осигурен. Нито булстат, нито нищо. Как мислите, че постъпиха в НАП. Накараха го да си подаде молба и да му признаят само здравното, за другото да си търси предписания от НОИ как и по какъв начин ще си прибере паричките, или да плати глобата за късна регистрация и да си остане ЗП от февруари. Затова написах горното. и искам ясно  да отбележа, че регистрацията направена наполовина, без да се мине през АВ и НАП не върши работа. Това лице не е изрядно.  Има и още нещо от практиката. Регистрират се всяка година поне от 2004 насам. До миналата година, преди да кандидатстват с проекти никъде нищо не бяха правили. Обявиха дейност от май 2011, осигуряват се от тогава и пак получиха по мерките парички. За предходни години никой не ги потърси, преди да им приемат проектите.
Добро утро, специално към веси7 - Не е ли по правилно, че започване на дейност и временно прекъсване се обявява в 7-дневен срок в НАП. Работата е сезонна, и особено пенсионерите ЗП, за да не  дължат по 19.20 на месец, като започнат да продават продукция, обявяват започване на дейност и сега като си продадат произведеното прекъсват дейност. Мисля, че датата на регистрация в Служба "Земеделие" не е основание за започнала дейност, без да се подаде Декларация в НАП. Лек и успешен ден. Супер сте, отговаряте точно и ясно.   
Благодаря, успешен ден на всички Вас.
Добро утро. Майката има подадена декларация за започване на дейност още през 2005 година. Винаги е осигурявана на високия процент и сега получава обещетение до 410 календарни дни. Няма проблем с регистрацията. Преди да започне ползване на болнични за бременност и раждане е удобрена по проект за мярка 141 - това което им изплащат всяка година. Сега ще трябва обаче да излезе в майчинство. В разплащателна декларират дейност, а в НОИ трябва да декларира че не работи и от тук идва проблема. Как да си получи майчинствот?.
Здравейте, искам да попитам дали съм на прав път. Имам майка, която ще излезе в майчинство от 07.12.2012. Тя е кандидатствала и удобрена по мярка 141 още преди болничните,за бременност и раждане и сега ползва до 410 календарни дни. В разплащателна агенция декларират дейност, а за майчинство трябва да не работи. Според мен, за да получава пълно майчинство, трябва да упълномощи някой, да работи и да го осигурява, да прехвърли майчинството и последен вариант да получава 50%. Моля за коментар по казуса. Предварително благодаря.   
А собствениците на ЕООД, които се осигуряват като самоосигуряващи?
Благодаря за отговорите. Аз съм внасяла по 20.16 лв. и така съм подавала данните на по-
не пет майки ЗП. Не се съгласих още в първия разговор и тя тогава малко ядосано ме пра
ти при методистите. Аз на свой ред поисках от нея точно указание или разпоредба
  да прочета и да ме убеди че тя е права. Днес отново разговора продължи и отново отказах да правя корекция на декл. 1 за м. януари 2012. Поисках да уведоми лично че иска такава корекция. До тук, чакам писменно уведомление.
Приятни почивни дни.

Благодаря за бързият отговор. Но получих обаждане от служителка в НАП да направя корекция на декларация1  за м. януари 2012 година, защото следвало да бъде на 240.00 х 4.8%. Естествено не се съгласих и от сутринта до сега търся нормативен документ за да й посоча основанието си за моя отказ да корегирам. Тя дори ме прати на консултация при методистите на НАП. Не знам до кога ще четем и прилагаме кой както си иска. В закона ясно е писано МОД за самоосигуряващи се.
Здравейте, мисля че попаднах на точна тема и ще се възползвам да попитам   - За периода на болнични и майчинство на регистрирани ЗП - ФЛ върху коя сума следва да бъдат преведени вноските за здравно осигуряване  - 420.00 лв или 240.00 лева?. Благодаря предварително.