Въпроса ми е за фирмата може ли да се пусне Декларация без дейност за 2023г., след като не е подавана ОКД 5 за прекъсване, защото лицето е по майчинство?

Фирмата отговаря на изискванията на ЗСч за фирма без дейност. Няма противоречие с това,че СОЛ е с ОКД5 за упр. на дейност и е в майчинство.
Не това е целта, целта беше да използвам изкараните пари за лични средства.

Идеята е всъщност друга - личните средства да са от фирмената дейност съответно узаконени с платени данъци.
После, днес си се чудя и за другия случай - СОЛ, полагащ личен труд без заплащане. Също има право да и избира. И също не изравнява. Дори няма задължение да подава ГДД, само декл.6 код 13. И? И той трябва да си стои на минимума...

Като не иска да доплаща ще си стои на минимума, да.  :smile1:
Какво разбирате под " и той не изравнява " ? Няма нищо общо този случай с другия на ЗП.
Така де. За всички СОЛ, които изравняват осигуритения доход е така. Но регистрираните ЗП не изравняват при доход от непреработена селскостопанска продукция. Значи не довнасят, но и не възстановяват осигуровки.

Не съм много запозната със ЗП, но все пак не сте ли заверявали осиг. книжки или не сте ли пенсионирали ЗП - признават ли от НОИ този по-висок и непокрит от реален доход осигурителен доход ?
Значи може и на максимум да избере да се осигурява.

Може, но той затова е авансов - ако го няма реално за годината е недължимо внесен при окончателното изравняване. Говорим принципно. Само минималният осиг доход е този, върху който задължително следва да бъдат внесени осигурителните вноски.
Да, тези които определят окончателен доход по таблицата, ако окончателния се явява по-малък от авансовия,  следва да си възстановяват вноски - това е така.

Това не е така, ако избраният авансов е равен на минималния изискуем. При по-нисък от минималния не следва възстановяване.
Аз застъпвам тезата, че избраният осигурителен остава окончателен такъв -
т.е според колеги  годишния окончателен е 710х7+780х5, а според мен е 2000х12

А има ли реално такъв доход ?
 Правих и консултация с адвокат по данъчно право и той каза, че трябва да бъде с нулева ставка.
Освен, че е казал е необходимо и да се аргументира с позоваване на членове от Закони.
Консултирайте се и с друг адвокат , а най - вече потърсете счетоводител. Колегите са Ви отговорили по-горе - мога само да добавя, че това , което искате да правите е не да изнасяте дограма, а да я пренасяте.
Въпроса ми е ако я подам сега ще бъде ли приета?

Да, ще бъде приета.
От коментари на колеги разбирам, че в Регистър Булстат може да стане регистрация и със задна дата. Това си е според мене практика "по български" , но все пак помага в случая на тези, които "констатират в края на годината" , че имат и доходи за деклариране. Разгледах електронния вариант на ОКД5 и няма възможност за правилен избор в този случай. Единствено са обхванати физическите лица на патент . И после се чудим като питаме на телефоните защо ни дават различни отговори - то верен няма в момента. Ако ми се наложи да подавам ОКД5 на такова лице сигурно бих избрала свободна професия. Пък после ще мислим има ли тази свободна професия НПР или няма, защото не е точно свободна професия.
Дано и от НАП ни четат тука и да се даде ход на една коректна практика.

Явно трябва да се регистрират първо в Агенцията по вписванията, трябва да има вариант да им дадат Булстат - със сигурност трябва да се регистрират, но какво ще е основанието?

Ако някой го е правил на практика ще е много полезно да сподели. Точно практиката по въпроса е ценна в момента.
 може само отчет за фирма без дейност

 :good:
Далече по-просто би било да си продаде дела по номинална стойност. Ще има същия ефект.
Без съдействието на НАП няма как да стане и вероятно най-добре е да се обадите или да отидете на място. Няма как да направите сега корекция за 2022 без те да я разрешат.
"Колони 9 и 10 на Част ІІ се попълват от физически лица, които не са регистрирани като търговци и чиято дейност не може да се определи като упражняване на свободна професия или упражняване на занаят. Такива са например физическите лица, нерегистрирани по Търговския закон, които извършват продажба на вестници и списания; оказват услуги със земеделска и горска техника и други дейности, доходите от които подлежат на облагане с патентен данък по реда на ЗМДТ."

За професия при регистрация изискват някакъв документ за правоспособност, за занаяти - има си Закон за занаятите,задруга на занаятчиите.


Закон за занаятите
Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2011 г.) (1) Занаят е дейност за производството на изделия и/или предоставянето на услуги по занаятчийски начин.


Това, което исках да кажа е, че според мене лицето, регистрирано като СОЛ на това основание няма НПР по принцип. Замислям се за тези 10 на сто НПР за доходи от наем, но да не отивам твърде далече. :smile1:
Предполагам, че като тръгнат да възстановяват данъка на лицето ще ме питат за разликата.

Не правете повече нищо, ако Ви потърсят - ок, имате и подавани двата варианта макар отказани.  :smile1:
Здравейте,
смятам, че нямате право на НПР. Самите НПР , описани в чл.29 ЗДДФЛ служат за определяне на данъчната основа за изчисляване на данъка на лицата, включени в този член. Вие имате патентен данък и не формирате данъчна основа по смисъла на чл.29 с цел изчисляване на данък. Вашият данък е патентът . Регистрирането Ви като свободна професия неслучайно е във връзка с упражняването на патентна дейност. Целта на регистрацията е да бъдете вписани като СОЛ. Така мисля . :smile1:
Подайте редовна с верни данни.