Откровено казано имам дилиема дали не е по - добре да сложа в Д6 размера на внесените авансово СО, защото разликата с изравнениет е малка, но малко ми е недостоверно как е определян  на осиг. доход ..  /необяснимо как е надвнесено повече здравно от ДОО и ДЗПО или как е определен осиг. доход за началния месец в самоосигуряване / в Д1 се виждат 3 дни, а в ОКД 5 пише, че започва от последен ден от месеца/.
Какво е вашето мнение?
Има и една категория "нито риба, нито рак" - ЕТтата и ЮЛ с лицензи за таксиметрова дейност.
Ако има някой друго инфо, моля да ме поправи.
Да, безпорно дейността попада в списъка на патентните дейности, но не и на субектите, имащи право да я упражняват, а именно ЕТ и ФЛ
С годишен патентен данък се облагат физическите лица, включително едноличните търговци, които извършват патентни дейности.
При сходен случай - ФЛ е имало ТД и се е регистрирало като СОЛ своб. професия. В Табл. 1 и 2 колона 5 нанасям облаг. доход /т.е след приспадането на 25 % НПР/ и резултатът от годишното равнение е че има надвнесени СО.
Попълвам год. Д6 с изчислените, полагащите се СО, но в Прил.3 кой размер на авансово внесени СО посочвам за приспадане от год. дан. основа  - реално внесения или изчисления с годишното равнение?
 :good: :good: :good:

Благодаря !
"Осигуровките не сте ли приспаднали от дохода му на това основание, за което е регистриран като СОЛ?"
СОсигуровки  и регистрацията  като СОЛ са с основание собственик на ЕООД, а доходът в Приложение 2 е от продажба на "нещо си, купено за да се препродаде" от гаража на ФЛ.
А размера на направените ав. вноси приспадам ли ги при определяне на год. дан. основа в Прил.2?

Не си го намирам логично - СОЛ се осигурявал на мин. ОД, продал нещо за 600лв. в ОЛХ и дефакто няма да има да довнася СО, но и данък няма да дължи след като му се приспаднат авансовите осиг. вноски през годината. :hmmm:
Ако СОЛ има приходи от продажби от любимата онлайн търговия ще включвам ли този доход в Табл.1 и Табл.2 при годишвото изравняване след като дохода не е трудов?
Размера на направените ав. вноси приспадам ли ги при определяне на дан. основа в Прил.2?
Т.е по справката за осиг. доход, която си издърпам с ПИКа попълвам данните  в колона 3 на Таблиците за годишното равнение?
Има ли специфика при годишното равнение на доходите, когато лицето е работило в условията на сумирано изчисляване на работно време или просто нещо не е подадено коректно? :hmmm:
Лице е имало ТД през 2023г. на СИРВ / вид осигурен 16/, който договор е прекратен преди 31/12/2023, като последния роботен месец заетостта става на вид осигурен 01.
Сега му правя ГДД и в Прил.1 излиза пълната сума на обл. доход от ТД, но в Табл.1 и Табл.2 за годишното равнение на дохода в колона 3 много странно  излиза /в предварително заредените данни имам предвид / само сумата от последния му месец, когато е бил с вис осигурен 01. Защо останалите с вид осигурен 16 не се включват ?
Точно това ми е въпросът как да отразя от къде да вземат и кое да погасят като на практика има само един ред с име "вид на задължението" и сума?
Но не е ясно така - в случай че имам надвнесени по две пера как ще решат от кое да вземат ?
Реших да се възползвам от ел. форма на Искането, но как следва да се попълни формата, в случай че искам да прехвърля от фонд  ДОО във фонд ЗО ? Т.е. как да покажа от кой фонд искам намалението като може само положителни стойности да се въвеждат?
Получих болничен на наш служител, които е за период започващ от днес, а същият е бил първа смяна и си е изработил деня. Следва ли да изискам анулиране и преиздаване на болничния лист ?
Има ли специален ред,  по който от регистрация по чл.100 ЗДДС да премина по чл.97а ЗДДС ?
До момента дружеството не е получавало ВОП, нито е извършвало доставки.
 Елементарно ми е питането, но ме е за първи път и би било добре да съм сигурна .
Имам регистрация по чл.97а ЗДДС, дейност на дружеството - отдаване под наем на имот.
През периода имам получена фактура  от платформа за отдаване /което наложи и регистрацията по 97а/.
Сега въпросът: Създавам протокол към фактурата от платформата и си начислявам 20 % ДДС, същият го включвам в дневник продажби и покупки, т.е. резултатът ДДС е 0.
Дневниците ще ми вкл. по един запис с протокола. Не се вкл. записи по осъществените продажби в страната за периода, както и редовите покупки, без данъчен кредит.
Правилно ли е това?
Може би питането е за чл. 50 ЗДДФЛ ?