Фирмата ни първо издава фактура и общината след това плаща.Става въпрос за община Девин и договорите им са типови. Казуса са е коя е крайната цена,тази със или без ДДС? Ива спорни мнения,затова зададох въпрос и тук.
Здравейте,искам да Ви попитам следното: фирма,нерегистрирана по ДДС , ще получи приход от общината,във връзка с обществена поръчка.Особеното е,че в договора цената е отразена ,прим. 2000, лв/без ДДС/ или 2400,00лв./С ДДС/, Каква сума трябва да се фактурира в опростена фактура като цена на плащане-крайната цена на услугата 2400лв или сумата без ДДС,тъй като няма основания за начисляване съгл.чл.113 от ЗДДС.
Благодаря за бързия отговор.

  Здравейте, на АД е подаден ГФО в статистиката онлайн,както и ГДД по чл.92 от ЗКПО с УЕП, Тъй като фирмата подлежи на одиторска заверка, питането ми е заверените формуляри и одиторския доклад само в търговския регистър ли се подават,тъй като от НАП отговориха,че при тях само се подава ГДД.

 1.  Здравейте,съгласно новия закон за счетоводството,остава ли задължителен одит за акционерните дружества,независимо какви предприятия са?
 2 . Относно чл.37,ал.2, за коя година се отнася- за фин.отч.2015г или 2016г.?
2) Независимо от ал. 1, годишните и консолидираните финансови отчети на акционерните дружества и командитните дружества с акции подлежат на задължителен независим финансов одит, с изключение на случаите, когато дружествата не са осъществявали дейност през отчетния период.
  Здравейте,може ли изпълнителен Директор на АД,който е пенсионер да не се осигурява? До момента лицето се осигурява на максимален праг като ръководен служител,а също така има сключен ДУК,в който е упоменато възнаграждение. Има ли някаква възможност да не се осигурява и на какво основание?
  Здравейте,може ли изпълнителен Директор на АД,който е пенсионер да не се осигурява? До момента лицето се осигурява на максимален праг съгл.НКПД/ръководни служители/,а също така има сключен ДУК,в който е упоменато възнаграждение. Има ли някаква възможност да не се осигурява и на какво основание?
Здравейте,заплатите и осигуровките за м.12.2013г. ,нужно ли е да се начисляват в м.12.2013г.,тъй като няма да са изплатени или може през м.01.2014г.,тъй като срока е 25.01.2014г.???
Здравейте,питането ми е следното:

Фирмата ни има рев.акт с начислена главница и лихва /по ддс/.
След преведена сума за месечно ддс и осигуровки , по единната сметка на нап  минават суми по акта,тъй като е по ред на задължението.
Как трябва да се осчетоводи сума от акта,след като няма банково плащане за нея.
Счетов.ми опрецаии са следните:за главницата: 609 / 4531,за лихвата-621/496
от главницата минават суми през единна с/ка -4531/ 499 или 498, на как да закрия след това с/ка 499 ?
Здравейте,искам да попитам следното:
Във връзка с данъчна ревизия имаме издаден рев.акт,който е връчен на 14.06.2013
При извършване на плащане по кои сметки се отнася и главницата и лихвата по разл.кодове ли са или по код 111111,има ли някаква специфика при плащане на рев.актове за 2013г.?
Благодаря за отговора,но в случай,че депозита не се върне, какво се случва счетоводно,не е ли укрит приход? В смисъл тази депозитна разписка осчетовоявате ли я?
Здравейте,при получена сума на депозит от наем/става въпрос за юридически лица-,
издава ли се фактура или е достатъчен приходен касов ордер
Извинете,че досаждам,но защо не ми отговаряте?
Здравейте,искам да Ви попитам следното:

 Фирма отдава под наем собствени помещения.За получените суми като депозит от наемателя издава само квитанции,тъй като не се начислява ддс.Ако се издава фактура за депозита , същата в коя клетка в дневника за продажби се отнася и след като е освободена доставка ,прави ли се корекция на данъчен кредит?
При представен болничен лист през м.03.2013г.,може ли да се подаде в нои в текущия месец без още да е подадена декл.1  и декл.6 .Благодаря.
Благодаря ви много.
Съжалявам ако звуча припряно,но управителя е предоставил болничен лист,а не изплаща заплати и осигуровки,затова настоятелно Ви питам,представям ли го в нои по общия ред и какво се случва ако му преведат пари по банковата сметка,а той забавя изплащането на осигуровките с месеци?
ЩЕ ОТГОВОРИТЕ ЛИ ?
ПОСЛЕДНО ПИТАНЕ,ДАНО ТОЗИ ПЪТ СЪМ ПО-ЯСНА.
ПРИ НЕИЗПЛАТЕНИ ЗАПЛАТИ И ОСИГУРОВКИ ПОРАДИ ФИН.ЗАТРУДНЕНИЯ,НОИ ИЗПЛАЩА ЛИ БОЛНИЧЕН АКО БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН ТАКЪВ???
ПРИ ЕВЕНТУАЛНО ИЗПЛАЩАНЕ НА СУМИ ПО БОЛНИЧЕН ЛИСТ,ПОДЛЕЖАТ ЛИ НА ВРЪЩАНЕ СУМИТЕ АКО ИЗПЛАЩАНЕТО НА ОСИГУРОВКИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ СЕ ЗАБАВЯТ ВЪВ ВРЕМЕТО???