Досие може да няма (а и да има там няма пълната информация), но трябва да има ведомости, погледнете в тях. В самото УП3 пише "Настоящото се издава на основание изплащателните документи, намиращи се в..." Според мен е теоретично е неправилно да взимате информация от регистъра на НОИ/НАП, но за улеснение може да си сверите ведомостта с подаденото.
И аз бих изчакал да видя документ, да го входирам даже, кога е представен (че де да знаеш какво още ще му хрумне на пенсионера), и чак от там нататък да задвижвам освобождаването.

И какво стана с това: "На 28.02.2024 г. той ни уведомява, че му се налага да отсъства от работа близо месец (отсътвието му започва на 01.03)"? Отсъства ли вече, в отпуск ли е, в какво е?

Освен това, "желае договора му да бъде прекратен" трябва има формална писмена форма, независимо от коя страна ще излезе инициативата. Щом той желае нека си пусне заявление и т.н.

Като цяло, карайте го по законовия и документален ред, а не кой какво казал и искал.
Няма значение основанието за прекратяване, само трябва да имате копие от пенсионното решение, което удостоверява правото на обезщетение при напускането.

За базата - според мен основаниено (освобождаването) настъпва през мес. март, съответно базата трябва да е февруари.
ПРБ е първостепенният разпоредител с бюджет, ако имате такъв, който обобщава оборотните и отчетите на цялата система.

Бюджетното счетоводство в някои аспекти е доста засукано, усложнено, а и някои операции доста безсмислени. Най-напред трябва да изчетете всички ДДС-та от сайта на МФ, като почнете от ДДС20/2004 г., да потърсите табличка със засечките (равнението) на параграфи и сметки (в гугъл излизат). Можете да гледате и осчетоводяванията от миналите години, те са най-полезни. Има и книги за бюджетното счетоводство.
10-91 не е параграф за лихви, а за СБКО. Не съм съвсем сигурен, но ми се струва, че лихвите за закъснели ДОО се отнасяха по съответните параграфи за ДОО. Най-добре питайте ПРБ, за да не трябва после да коригирате.

За 4010/4020 с минус не знам.
6276 ми изглежда подходяща сметка. Какви са тези числа 122 и 1091?

От какво е това кредитно салдо по 4020? Във файла на Минфин за баланса към сметка 4020 има бележка "Допустимо "червено" Кт салдо за сметка 4020 текущо през годината, с изключение на годишната оборотна ведомост" - тоест в края на годината не може да имате кредитно салдо?!?
Няма бланка. Искащият да прекрати пише на отсрещната страна, че на основание ... прекратява договора, считано от ..... Хубаво е да получи доказателство, че заявлението е получено.
Няма причини ведомостите да са предадени в НОИ, ако ЕТ-то не е прекратено/дерегистрирано. А ако са предадени ще има протокол при този, който ги  е предал.
По скоро (теоретично) не беше ли първо работникът да я внесе във фирмата и после фирмата да я преведе? Не знам дали някоя фирма го прави така де.
Тъй като гледам Чл. 5. (1) от Наредбата за командировки в страната е тъкмо по вашия случай:

Чл. 5. (1) По изключение може да бъде командирован работник или служител от друго предприятие само при взаимно писмено съгласие между него, работодателя му и командироващия. В тези случаи изплащането на командировъчните пари е за сметка на командироващия, ако не е уговорено друго.

Тоест, клиентът ви командирова вашия служител и му плаща командировките. И проблемите отпадат :)
Това не е ли въпрос към испанските счетоводители и по испанското законодателство?
Доколкото разбирам, притеснява ви стойността на актива, съответно амортизацията - а няма защо. Определили сте категория II, колегите ви подкрепят, ЗКПО дава процентите, не ги превишавате - значи всичко е наред :)

За гаранцията - в повечето случаи гаранцията е две години, а в много случаи за фирми е даже само една година - само това трябва да ви подсказва, че гаранцията не може да определя срока на амортизиране.
Щом законът го позволява и щом и собственикът е съгласен... Сигурно и в СчП пише нещо.
Ааа, амортизацията за 2024... уф, че съм :)
С уговорката, че съм в бюджета, в нашата счетоводна политика тези неща: медицински уреди, апарати, оборудване и инструментариум са посочени в сметка с наименование "Други машини, съоръжения, оборудване", та категория ІІ ми се вижда ОК.

Това 1625*10=16250 какво показва?
А тези 0.02 лв от кой норматив са?
А представил ли е в последствие ТЕЛКа?
В ТЕЛКа има ли записани някакви противопоказания и че не може да работи като охранител?
Ако няма, а човекът просто иска да се възползва от ТЕЛКа - най-вероятно нямате основания.
Не трябва...
За да не стане объркване - има ли запетая след "не" или не трябва да има? :)