Здравейте,
Аз бих искала да почерпя опит за следната ситиация: служители във фирма са с посочено място на работа една част от тях със записано "Мястото на работа на Служителя е седалището на работодателя", а друга част със записан конкретния адрес на седалището "Мястото на работа на Служителя е ул Х, ет.7".
Но фирмата мести своя основен офис, където работят служителите, с пет етажа по-ниско (ул. Х, ет. 2) в същата сграда, на същия адрес. На този етап не се предвижда да премести седалището, поне в близките два месеца, и то остава на същия адрес, но на друг етаж (ул. Х ет.7).
Следва ли да се променят трудовите договори и на едните, и на другите служители, като се упомене за всички за място на работа новият обитаван етаж 2?
Не е необходимо да сключвате какъвто и да било договор.
За да се докаже, че лицето не е пътувало в качеството му на съдружник или акционер (единственият случай, в който разходите не се признават за данъчни цели), а във връзка с дейността на дружеството е достатъчно да имате Заповед за командировка.
Дневните пари са до двойния размер на нормативно определените.
Пътните и квартирните се признават по документ.
Нормативите са подробно разписани в Наредбата за служебни командировки и специализации в чужбина.

Здравейте,
Следва ли да се пуска заповед за командировка на управител с ДУК на фирма за услуги за всяко посещение на клиент в страната и чужбина?
Въведете СИРВ за две седмици или месец за тези служители или длъжности. Изравнете часовете до края на месеца и толкова.

Да, чудесно предложение. Само си мисля дали часовете над нормалната за периода продължителност на работното време не са извънреден труд, който се заплаща съгласно чл. 262, ал. 1, т. 4 от КТ и пак трябва да бъде отчетен към ИТ.
Здравейте,
На фирма се налага да се удължи работното време само на определени служители с по един час за осем дни само. В правилника за вътрешен трудов ред е описано, че поради особени условия работодателя може да въведе ненормиран работен ден, при спазване на законовите изисквания. Също така е записано, че поради производтвени причини може да се установии удължено работно време. Няма синдикална организация.
Какво бихте посъветвали да се направи в случая, като с избегне опция за уведомяване на Инспекция по труда и хората да бъдат заплатени за извънредния труд?
Не е необходимо това допълнително споразумение. Лицето вече е на постоянен ТД. Погледни чл.69 от КТ.

Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.


Не се пуска уведомление.

Привет,
Ако даден работодател е много довоен от заместника на майка и иска да му предложи да премине на безсрочен д-р още дълго преди майката да се е завърнала, как бихте посъветвали да де процедира с измението на договора и уведомлението към НАП?
Здравейте,
Имате ли примерен договор за стажант?
Здравейте,
Фирма иска да назначи заместник на отсъстващ служител, по чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ.
Титулярът е с длъжност Главен експерт, с код по НКПД 24126006, но за нуждите на фирмата трябва да се назначи само Експерт, отново с код по НКПД 24126006 с длъжностната характеристика само на Експерт.
Имам две чуденки:
1. Има ли някаква пречка гореописаният случай да съществува, разликата в трудовите характеристика е минимална;
2. Може ли работното място на титуляра да бъде в един офис, а на заместващия в друг офис на същата фирма, на различни адреси са офисите? 

Благодаря Ви.
Здарвейте,
Имам следното питане:
На жена и остава около година до пенсия. От около 15 години, вкл. и в настоящия момент е самоосигуряваща се, ЕООД. Не се осигурява за безработица /няма осигурителни вноски 9 месеца през последните 15 месеца/. Но предстои до месец закриване на ЕООД - то, поради разни лични необратими причини.
Преди да започне да се осигурява като самоосигуряваще се има около 25 год. трудов стаж.
Досещате ли се за начин тя да се регистрира в бюрото по труда и да получава обезщетение за безработица за една година /или за по-кратък период/, докато дойде време да се пенсионира?

Благодаря предварително
Член 209, ал. 1 от ЗКПО предвижда данъчно облекчение за ваучерите за храна, като вид социални разходи, които са предоставени на всяко наето лице. Не са налице законово уредени изключения за лица, които са в отпуск. Т.е. заложеният в ЗКПО принцип е, че социалните придобивки следва да са достъпни за всички работници и служители, независимо дали са в отпуск или не
При предоставянето на социалната придобивка в натура, не следва да бъде извършвано диференциране на физическите лица - ползватели, за да бъде изпълнен критерият за “достъпност”. Критерият за достъпност изисква размерът на социалната придобивка да не е обвързан и да не зависи от заеманата от лицето длъжност, от постигнатите от него трудови резултати, от броя отработени дни, отсъствие поради болест, или други условия поставени от работодателя.
Не е допустимо размерът на предоставяните социални придобивки да зависи от заеманата от лицето длъжност или от постигнатите от него трудови резултати. Аако Дружеството предоставя ваучери за храна на различна стойност в зависимост от заеманата позиция на отделните работници, макар и максималният размер да е 60 лева месечно, няма да е налице изпълнение на изискванията за достъпност на социалната придобивка за всички наети лица.
А ако изобщо не се предоставят ваучери за храна на лица, които са в отпуск и поради това, че в момента не постигат никакви трудови резултати, това също ще е основание данъчните органи да откажат данъчната преференция на ваучерите за храна.
Сключване на трудов договор за заместване на отсъстващ служител
За всяко работно място, на което заемащият длъжността е в законоустановен отпуск, работодателят може да сключи трудов договор с друго лице за времето на отсъствието на титуляра. Това е трудов договор, сключен с определен срок, до завръщане на работа на титуляра. Правното основание е чл. 68, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда /КТ/. Тази правна възможност за работодателя, визирана в разпоредбите на КТ, поставя няколко въпроса. Кога може да се сключи такъв трудов договор? При какви условия може да бъде сключен трудовия договор? Какво е неговото времетраене? Как може да бъде прекратен?
Отговорът на първия въпрос зависи от началото на отсъствие на титуляра. След като работодателят е узнал, че титулярът на дадена длъжност ще бъде в законоустановен отпуск с определено начало, то той може да търси заместник и да сключи трудов договор с него от първия ден на отсъствие. По-ранна дата на сключване на трудов договор поради заместване на титуляра е недопустима, тъй като реалното полагане на труд по трудов договор се осъществява след неговата регистрация в НАП по реда на КТ. В случай, че е необходимо обучение и запознаване с новата работа, това може да бъде осъществено в условията на друг вид трудов договор, но не и по този, сключен на основание чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ.
Срочният трудов договор, сключен за заместване на отсъстващ титуляр може да предвижда и срок за изпитване, който съобразно разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от КТ не може да бъде по-дълъг от шест месеца. Не съществува законова пречка да бъде сключен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ, във връзка с чл. 70, ал. 1 от КТ. Срокът за изпитване следва да се договори изрично, като се посочи неговата продължителност и в чия полза е уговорен.
Времетраенето на този вид трудов договор зависи от продължителността на отсъствие на титуляра, заемащ длъжността. Обикновено, когато се замества жена, която е започнала ползване отпуск за бременност и раждане и той продължи в отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, времето на заместване е най-продължително. В разпоредбите на Кодекса на труда не се съдържа органичение в срока на заместване. Трудовият договор за заместване ще продължи до завръщане на замествания титулар.
Прекратяването на този вид трудов договор може да бъде осъществено на всички основания, предвидени в разпоредбите на КТ. Освен тях, този трудов договор се прекратява със завръщането на титуляра. В случай, че е уговорен изпитателен срок, по време на неговото действие трудовият договор може да бъде прекратен на основание чл. 71 от КТ.
Привет,
Ако служител е назначен на основание чл. 68, ал. 1, т. 3 и е уговорено, че срокът за прекратяване с едностранно предизвестие е 3-три месеца – еднакъв и за двете страни, но не повече от остатъка от срока на договора, но работодателят иска да го прекрати колкото е възможно по-скоро /примерно max до 1 месец/, преди завръщане на титуляра - майка на дете на няколко месеца, на какво основание да го направи?

Благодаря предварително!
Здравейте,
За следния казус: Служител в дружеството иска работодателят да го освободи, понеже иска да се развива в друга насока. Но в същото време иска да бъде на борса една година, а не на минимална, докато се "преквалифицира" за другата насока. И работодателят иска да се раздели с него.
Само един е на позоцията главен счетоводител и няма как да остане без такъв дружеството. Няма оперативен счетоводител.
Как да стане съкращаването удобно и за двете страни в трудовото отношение?
Аз си мислех за евентуално съкращаване на щата главен счетоводител и след два месеца ново щатно разписание с нов главен счетоводител или съкращаване на щата главен счетоводител и назначаване на счетоводител още на следващия ден след съкращаването ...

Благодаря ви предварително.
Здравейте,
Какви са в практиката санкциите за работодател, ако специалната книга за отчитане на извънредния труд съгласно чл. 149 КТ. не е отчитен пред инспекцията по труда до 31 януари на следващата календарна година?

Благодаря предварително!
 1.При промяна на седалище на фирма ЕИК  променя.
 2. Промяната - в адреса на седалището задължително се вписва в ТР и ако сте упълномощена  може да подавате с електронен подпис.

Здравейте,
ЕИК не се променя :)
А относно вписването, това ли следва да се подготви за ТР:
1. Заявление за вписване на обстоятелства
2.Протокол от общо събрание, в нашия случай може ли и решение на едноличния собственик на капитала?
3.Дружествен договор с промените и заверен от управителя.
4.Деклараця по чл.13,ал.4 от ЗТР
5.Квитанция за внесена държавна такса-по ел.път-каква е сумата?
Здравейте,
Какво е необходимо, за да се промени адесът на седалището фирма с правна форма ЕАД?

Благодаря предварително!
Полагат се на всички, които работят във вашата фирма, по равно, независимо от отпуски, неплатени отпуски, болнични, майчински и т.н. Това е ако искате ваучерите да са необлагаеми. Няма проблем да давате на когото искате и по колкото искате, но стават облагаеми.

Здравейте,
Ако във някакво вътрешно правило се запише, примерно, че жените в майчинство не поучават ваучери за храна, отново ли стават облагаеми?

Благодаря
Здравейте,
Ако през годината съм получавала от работодателя по трудов договор ваучери за подарък, следва ли да подавам годишната данъчна декларация за тях?
Здравейте,

изпратехме няколко служители на семинар за сметка на фирмата, провеждащ се петък и събота. Работят на 5 дневна седмица - от понеделник до петък. Деня в събота как се отчита?

Здравейте,
И на мен ми предстои командироване в събота, връщане - в неделя за една вечер:)). За официална вечеря в хотел с организирано спане и вечеря, които са поети от друга фирма - фирмата домакин.
Командировки на нашите служители как да отчета?
Здравейте, ако ня някой му е нужно, прилагам това, двуезично:


ПРОТОКОЛ - РЕШЕНИЕ No………../….
На едноличния собственик на капитала

На …
ЕИК: …
Седалище и адрес на управление:

Днес, …, на основание на … от … на …, ., долуподписаните... и ... в качеството ни на законни представители на … с ЕИК … – едноличен собственик на капитала на дружеството,   взехме следното решение:

Определяме …, ЕИК … за специализирано одиторско предприятие, което да извърши проверка и заверка на годишния финансов отчет на … за … г., в съответствие с приложимите стандарти за финансова отчетност – МСФО.

За едноличния собственик на капитала:

1. ........................ .....................      

2. . ........................ .....................                                    

MINUTES OF THE DECISION No………../…
Of the Sole Owner of the Capital

Today, …, on the ground of … of the Statutes of … …, we, the undersigned ... and ..., acting as legal representatives of …, UIC … – sole owner of the capital of the company,  decided upon the following:



We appoint …, UIC … as a specialized audit company to examine and certify the annual financial statement of … for …, in compliance with applicable Financial Reporting Standards – IFRS.

 On behalf of the sole owner of the capital:

1. ........................ .....................      

2. . ........................ .....................   
Защо не използвате Решението за приемане на ГФО от едноличния собственик на ЕООД като го преформулирате за избор на одитор ?

До сега дружеството бе АД и от съвсем скоро е ЕАД
Здравейте,
Имате ли под ръка някаква форма на решение на едноличен собственик и/или акционер за избор на одитор на финансов отчет?

Благодаря предварително.