Много благодаря! Коя точно бланка се попълва ?
Здравейте,извинявайте за въпроса,но не мога да разбера дали трябва да се отчитат на тримесечие търговските задължения към свързани лица в тези отчети към БНБ ?
Здравейте,първо искам да благодаря на Алфа за изчерпателният отговор и второ да си позволя да задам няколко въпроса. По договор за управление и контрол имаме лице,което постоянно работи и се осигурява в Румъния. След като ми предостави този документ А1 от румънските власти,то тук автоматично не дължи осигуровки,нали така ? За данък общ доход също казва,че ще ми предостави докумет,че е данъчно задължено лице в Румъния и по спогодбата не би трябвало да дължи ДОД.Ако не дължи осигуровки и ДОД,то тогава не подавам Декларация 1 за това лице и има ли смисъл да се вади номер на чужденец от НАП ? Моля Ви,кажете дали правилно разсъждавам.Благодаря предварително!
Благодаря много за подробната информация!
Много благодаря! А знаете ли кой е кодът за Д1 ? И последен въпрос -към брутното възнаграждение добавя  ли се и клас за прослужено време ?
Здравейте,аз имам следното питане : ще изплащам обезщетение за периода от 22 март до 22 април 2014 и се притеснявам дали има санкция за повторно подаване на декларация 1 и 6 тъй като вече съм подала за март на определеният срок 25 април  2014.
Благодаря предварително и поздрави!
Здравейте,аз съм изплатила дивиденти през месец Декември 2012г. и съм подала Декларация по чл.201 от ЗКПО за удържан и внесен  данък при източника за чуждустранното ЮЛ,на което съм удържала данък. Питането ми е дали трябваше да подам и Декларация по чл.55 до края на януари 2013г. ?
Също така имам и питане отностно осчетоводяване на изплащането на дивидента. Всички знаем контировките,но при мен салдото по с/ка 122 е по-малко от декларираната Данъчна печалба по годишна данъчна декларация поради преобразуването.Ето защо възниква въпроса ми - ако примерно по оборотка имам 100 единици неразпределена печалба, а по декларация е отразено 200 единици данъчна печалба,то тогава осчетоводявам Д-т 122/К-т 425 с 200 единици защото реално съм разпределила толкова дивидент,но така ще ми остане дебитно салдо по 122 от 100 едници.
Моля,кажете дали правилно разсъждавам.
Здравейте,искам да изкоментираме новата декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО
за дължими данъци/ Образец 2030/,с която вече ще декларираме и изплатения данък при източника. За платеният данък през декември сега до края на януари се подава старата декларация по чл. 201 от ЗКПО за удържан и внесен данък при източника/ Образец 1031/. За нея искам да ви попитам- през декември имам осчетоводени технически услуги,които още не са платени и съответно не е платен данъка при източника,в този случай трябва ли да го отразя в старата декларация след като още не е платен ?
Колеги,от НАП ме посъветваха да си подаваме първо декларацията и след това да си плащаме данъците за да знаят какви пари да си дръпнат от кюповата сметка.
Колеги,аз съм изплатила наемите,данакът и гражданските договори за декември през декември,следователно не трябва да подавам тази декларация сега,а само предишната годишна декларация,нали така ?
В моя случай ще тичам до данъчното за първото тримесечие и тогава ще се разбрало дали първо тичам към данъчните или първо плащам данъците...наистина е голяма лудница!
Благодаря,попълвам ТК с една и съща сума за целия период и пиша трудов стаж 1 година,3 месеца и 12 дни.
Още веднъж благодаря и спорна седмица!
Правим услуга на човека и затова са всичките тези галимации...
Не съм цитирала правилно текста от Трудовата книжка,където се записва сумата,върху която се осигурява,а именно: " Дневно/месечно/основно трудово възнаграждение.Продължит елност на работното време." В тази колона 4 в ТК дали  да напиша една и съща сума за периодът 01.12.2010 до 31.07.2012 ,тъй като заплата е една и съща,но по време на неплатения отпуск са дължани само Здравни осигуровки върху мин.осигурителен доход и затова се чудя какво да попълня.
Съжалявам,че ви притеснявам пак,но ето последното развитие на нашата сага :
Последно ще се води на работа целия юли месец,като използва само 3 дена платен отпуск/два дена за тази година и един месец от 2011/ при тези промени ще ми кажете ли дали правилно ще попълня трудовата книжка :

1.Общ трудов стаж от 01.12.2010 до 31.07.2012 вкл.п- 1 година и 8 месеца
2.Неплатен отпуск от 01.01.2012 до 30.06.2012
3.м.07/2012- цял ряботен месец
Според мен като стаж трябва да се признае:
1 месец за м,12/2010
1 година за цялата 2011
1 месец януари 2012 за неплатения опуск
8 дни февруари неплатен отпуск
1 цял месец юли 2012
или общо 1 година 3 месеца и 8 дни,а на 24 стр.в ТК пиша неплатен отпуск от 13.02 до 30.06.2012.

Моля Ви,кажете дали правилно изчислявам и само искам да ви попитам също в ТК нали се пише едно и също дневно възнаграждение за целия период,въпреки че докато е била в неплатен отпуск не се получава нищо ?
Страшно много Ви благодаря и много се извинявам,че Ви притеснявам!
Абсолютно сте права,сега прочетох наредбата!
А дали има право да изполва и 9 дни платен отпуск,които му се полагат от юли месец до края на годината? Питам защото искам лицето да си ползва през юли месец платена отпуска,която да му се зачете като трудов стаж.
Благодаря,Таня!
Значи първо ще коригирам Декларация 1 за месец Февруари защото трябва да се признаят още 8 дне с трудов стаж за да има общо 30 дена с 22-та дни от януари.Така става неплатен отпуск 13.02.2012 до 01.07.2012 - 4м 18дни.
Може ли само пак да Ви попитам за платения отпуск-къде мога да прочета,че има право само пропорционално на неплатеният отпуск за стаж за 2012 ? И спорес Вас на колко дни има право на платен отпуск в този случай?
Много благодаря предварително!
Здравейте и благодаря за коментара Ви!
Ето и моите отговори :
1.Само първият месец е отразен със стаж и така е подадена Декларация 1.
2.По договор полагаемата отпуска за година е 20 дена и според мен колегата не губи правото си на годишен платен отпуск,въпреки ,че е бил в неплатен отпуск.
Поздрави и моля,кажете дали е правилно така да попълня Трудовата книжка.
Здравейте,
в момента и аз попълвам трудова книжка на лице с неплатена отпуска 6 месеца.
Колегата е назначен на 01.12.2010,а от 01.01.2012 излиза в неплатен отпуск до 30.06.2012г. Само първият месец от неплатения отпуск е със зачетен стаж и така е подадена справката към НОИ,другите 5 месеца са без стаж. За периода 02/07-30/07вкл. си ползва полагаемата годишна отпуска за 2012 и един ден от 2011г и на 31/07 напуска.
Според мен трябва да се попълни трудовата книжка по следния начин :
Прослужено време от 01.12.2010 до 30.07.2012 вкл. или всичко 1 година, 2 месеца и 21 дни.
По принцип трябва да бъде 1 година,7 месеца и 21 дни,но 5-те месеца без зачетен трудов стаж ги отразявам на страница 24 от ТК само като дати ,а именно от 01.02.2012 до 30.06.2012г.
Ще Ви бъда много благодарна ако ми кажете дали така правилно попълвам трудовата книжка и съответно така ще му издам УП-тата.
Здравейте,
имам следният казус: наши служители са командировани в Африка за срок от една година и това влиза в противоречие с чл.11 от Наредбата, спродед който,продължителността на всички командировки на едно лице от ведомства не може да превишава 180 дни. Моето тълкование е че същата наредба дава определение за ведомства като бюджетни предприятия и това изискване не трябва да касае ЮЛ. Притеснението ми е да не би все пак  данъчните да ми оспорят изплатените дневни,които са калкулирани по наредбата- първите 30 дена в двоен размер,а след това 75% от двойния размер. Също така служителите съгласно изискванията на КТ подписват декларация,че са съгласни да бъдат командировани за по дълъг срок от 30 дена в друга държава.За квартирните не го коментирам,тъй като те са за сметка на приемащата страна.
Много благодаря за изчерпателния отговор! За съжаление не може да остане при нас на основен договор тъй като подписва основен договор с общинско предприятие и този договор трябва да е основен тъй като участват в проект с такова изискване.Затова пак ще попитам-има ли техническа възможност да не прекратяваме договорът,а да пуснем ДС ,че я преназначаваме на втори договор? Притеснението ми е дали има такава възможност с Бизнес навигатора и другото ми претеснение е дали може да е при нас на четири часа,да не превишава изискванията по КТ и наредбата за работните часове и почивки.