Благодаря и аз смятам да  изравня здравно, само за месеците, когато се осигурявало по чл. 40, ал. 5.
Смятах да отбележа и двете в данъчната декларация, но при проверката ми изпищя, че трябва да избера само едно от двете.
Здравейте,

Физическо лице се е осигурявало по следния начин:
1. От януари 2021 до април 2021 - по чл.40, ал.5 от ЗЗО като безработно лице
2. От май 2021 до 09,12,2021 - самоосигуряващо се лице, в качеството му на собствени на ЕООД
3. От 10,12,2021 прекъсва дейността на ЕООД-то и се регистрира отново като безработен по чл.40, ал.5,

През цялата година са получавани ежемесечно, само доходи от авторски права, при които не са удържани осигуровки.

Питането ми е в данъчната декларация кое следва да се посочи - Самоосигуряващо се лице или Самоосигуряващо се лице по чл.40, ал.5 и съответно трябва ли да се прави изравняване на здравните осигуровки?
Здравейте,
Следва ли да се прави изравняване на здравни осигуровки, в края на годината, за лице, което :
1. От януари до април е било на борсата;
2. За май и юни е регистрирано като безработен и се осигурява по реда на чл. 40, ал. 5 ЗЗО;
3. От 01.07 ще бъде назначено на трудов договор и отделно ще получава авторски възнаграждения.
Благодаря Ви, ще опишем сторно бележката в касовата книга.  А и касовият апарат бие грешка и не ми позволява да извадя, от фирмата ми обясниха, че нямало толкова служебно въведени, че да правя служебно извеждане. Интересно, ако има продажби и част от сумите се отчетат на собственика и не може да се направи служебно извеждане, как се равняват сумите по касов апарат и тези в касата?  :question: :excl:
Здравейте, при грешно пуснат касов бон и издадена сторно бележка, трябва ли да се изведат и сумите с бутон за "Служебно извеждане" от касовия апарат?
Благодаря,

И аз така смятах, но ме озадачи факта, че миналата година  входящия номер на декларацията за без дейност се е зареждал, а тази не! Може би, поради нововъведенията от 2018 г. вече е премахната тази възможност.
Здравейте,
Физическо лице има ЕТ без дейност за 2017 г. и доходи само от трудови правоотношения, следва ли да подава Декл. чл.50? Има подадена декларация за неактивност в НСИ, но за разлика от миналата година, при попълване на данъчната декларация в НАП не се зареждан входящия номер от НСИ.
Здравейте,
Дружество е осъдено да плати на свой контрагент, обезщетение за нанесени щети, лихви за забавено плащане и адвокатски хонорари. Съдебният спор е продължил повече от 3 години, като в началото на 2017 година ВАС потвърждава решението от 2016 г., с което дружеството е осъдено. През целия период няма никакви счетоводни операции, няма издадена фактура за това обезщетение.
Та моля за помощ, ако цялата сума се отрази като разход в 2017 година, ще бъде ли признат за данъчни цели?
И достатъчно ли е наличието на съдебно решение  за начисляването му?
Здравейте, трябва да начисля допълнително възнаграждение за минал месец, на напуснал служител! При начисляването програмата ми генерира коригираща Д1 с новия осигурителен доход, но в полетата за Брутен доход и ДОД остават старите суми!  От софтуерната фирма ми твърдят, че така трябвало да се подаде! Моля, някой ако се е сблъсквал с подобен казус да помага!