За 2016 съгласно показателите от 2015 г предприятие е категория малко предприятие.
Към 31.12.2016 , 2017 и 2018 г е категория микропредприятие. От кога се променя категорията на предприятието на микропредприятие - от 2018 или 2019 година?
Българска фирма сключва договор за търговско посредничество за продажба на стоки с  фирма от Сърбия . Реализирани са продажби в Украйна.  Съставен е Приемо-предавателен протокол за извършената посредническа услуга. Българската фирма издава фактура за размера на възнаграждението на сръбската фирма. Като основание за неначисляване на ДДС във фактурата е посочено чл. 86 ал. 3 от ЗДДС. В коя клетка от дневника по ДДС и в СД по ДДС  трябва да се отрази фактурата?
 Фирмата притежава инвестиционен имот, които е придобит като апортна вноска през 2013 г . Имотът има разрешение за ползване, но вътрешно не са изградени инсталации - електро и ВИК, има нужда от довършителни работи - измазване на стени, замазка на под,

Имотът не е ползван от построяването му. През 2015 г е извършена оценка от лицензиран оценител и актива е обезценен. Намалението е отнесено като разход от обезценка на активи и е формирана данъчна временна разлика. До момента не са начислявани счетоводни и данъчни амортизации.

През м. октомври са извършени довършителните работи и от 01.11.2018 обекта е отдаден под наем.Правилно ли е от 01.11.2018 г да начисляваме счетоводни амортизации върху балансовата стойност на имота и данъчни амортизации върху цената на придобиване?

 
 ДДС вътреобщностен транспорт

Българска транспортна фирма извършва транспортна услуга за румънска спедиторска фирма. Транспортът на стоки започва от Германия и завършва в България. Получател на стоките е българска фирма в София. Считам, че българската фирма трябва да издаде фактура на Румънската фирма за услугата с 0% ДДС и основание чл. 22-24 ЗДДС. Правилно ли е разсъждението ми?