ЗТР
Чл. 22.
...
(4) (Нова - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Когато към заявлението на търговеца за вписване, заличаване или обявяване не са приложени всички документи, които се изискват по закон, или когато не е платена дължимата държавна такса, длъжностното лице по регистрацията дава указания на заявителя за отстраняване на нередовността. Указанията се оповестяват по електронната партида на търговеца или на електронната страница на агенцията, когато е подадено заявление за регистрация на търговеца, не по-късно от следващия работен ден от постъпването на заявлението в търговския регистър. Заявителят може да изпълни указанията и да ги представи чрез заявление по образец, определен в наредбата по чл. 31. Длъжностното лице постановява отказ, ако тези указания не са изпълнени до изтичането на срока по чл. 19, ал. 2.
Здравейте върнат е публикувания в ТР ГФО на ЕООД за 2010г поради липса на нотариална заверка на пълномощното. Какво трябва да направя ..и ако е нова публикация до кога е срока? Благодаря предварително! Като вляза на справки в ТР ми излиза името на фирмата и с червени букви пише отказ...
От началото на 2011  ще съществува е възможността за отстраняване на допуснати от заявителя  технически грешки или пропуски в документацията - ще се дават указания, за отстраняване на нередностите в срок (чл. 22, ал. 4 от ЗТР).  Дано с това намалеят нелепите откази, а с това и плащането на повторни такси.
Цитат
Осигуряването е по КСО по нетрудови правоотношения. Трябва да знаеш този, с който сключваш гр.дог. самоосигуряващо лице ли е, или не. Има ли други доходи или няма. След приспадане на НПР дали е над или под МРЗ.Осигуровките зависят от това. НПР са 25%.
Четете КСО, ЗО и ЗДДФЛ.

Освен гореизброените неизвестни при задаването на въпроса, има още много условности, като например този с когото се сключва договора съдружник ли е в дружеството. Ако да при определени условия възнаграждението, което дружеството плаща на съдружника си за положения от него личен труд във връзка със създаването на даден продукт, за целите на ЗДДФЛ, може да се третира като трудово правоотношение и съответно да се облага по предвидения в закона ред за доходите от трудови правоотношения. Т.е. ще имаме тълкуване като доход от личен труд на съдружник, където със сигурност нормативно-признати разходи няма. (з 1, т. 26, буква "и" от допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ).
  Здравейте, регистрирах се като ЕТ без регистрация по ДДС, искам да отворя магазин за продажба на врати. Разбрах от калкулатора какъв е размера на  осигуровките ,но неразбрах какъв данък трябва да плащам ,как се формира и какви разходи се признават. Може ли някой да ми помогне с информация?
  Благодаря ви предварително.
От думите Ви личи свежа решителност да се оправяте сам и едновременно с това висок потенциал да забъркате големи каши  ::)
Има се предвид частично самоосигуряващо се безработно лице  ;D
Според вас колко процента от задължените лица ще се регистрират в срок  ::) ... Според мен не повече от 30%. Но нали вече е модерно, великодушно да се удължават срокове :)
За глоби не знам, но ще има служебно заличаване, разходите за които ще са за сметка на собственика (за служебни ликвидатори, вещи лица и т.н.) и ще са далеч повече, от това да се направи пререгистрация и след това нормално заличаване.
Паричното обезщетение за отглеждане на малко дете никога не е бил обвързан с равнището и промените в минималната работна заплата.
Здравейте имам запитване самоосигуряващото се лице във фирма може ли да фигурира в ежемечната справка за присъствие на работниците т.е.форма 76  Благодаря Ви предварително и къде мога да го прочета
Във Форма 76 фигурират само лицата на трудов договор...
Вече не само следваме модерните европейски практики, но и започваме да създаваме такива...  ::)
Има ли разлика при осигуровките когато е сключен  граждански договор със студент или обикновен безработен?
... което значи, студентите ги пишете в графа "безработни, ама не обикновенни"  ;D
Има ли разлика при осигуровките когато е сключен  граждански договор със студент или обикновен безработен?
Ако не се лъжа, здравните осигуровки на студентите ги поема държавата.. В такъв случай ако се получава месечен доход над максималния осигурителен праг, ще се спести някой лев от здравни осигуровки :)
Понеже става въпрос за Гугъл-Ирландия, ситуацията е следната:
Чл. 97а(2) - На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.
чл. 21, ал. 2 - (2) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност.


Задължението за регистрация възниква не по-късно от 7 дни преди датата на настъпване на данъчното събитие по доставката. А Данъчното събитие възниква на датата, на която услугата е извършена. Извода е, че регистрацията трябва да предхожда доставката, респ. издаването на фактурата.
Мисля, че не, само не забравяй да ги декларираш и да си платиш данъка... Проблемът тук е, че независимо дали си действал от името на юридическото лице или от свое, е трябвало да се регистрираш по ЗДДС (по чл. 97а от ЗДДС)...
Цитат
...имам доходи (лични) и от други дейности

Зависи от какво са тези доходи и на какво основание са получени...
Цитат
След като нямам брак с бащата, неговите доходи трябва ли да се представят за помощите за раждане и детските или само моите?
Само твоите -  даваш удостоверение за семейно положение и нямаш проблеми.
За еднократната помощ за раждане са ти нужни Акт за раждане Удостоверение за семейно положение, което се взима от общината. Попълва се и Молба-декларация за отпускане на еднократната помощ в службата по социално подпомагане. Мисля, че ще ви поискат копия от личните карти на двамата родители, както и оригиналите за сверка. Ще ти е нужна и банкова сметка, по която да ти преведат парите.
За детските надбавки: лични карти на родителите, акт за раждане, документ за поставени ваксини, служебни бележки за период от 1 год. назад от работодателя,удостоверение за семейно положение, молба-декларация.
Да не забравяме, че по този начин нарушаваме конфиденциалността залегнала в договорните ни отношения, за което от една страна можем да бъдем съдени от клиентите си, от друга чисто морално е нарушение на професионалния Етичен кодекс на счетоводителите.
Повечето от изискванията в ДАНС, които току що прочетох, изискват от счетоводителите да се занимават с непривична за счетоводната професия работа. Не може да ни карат да вършим несвойствени неща за които нямаме съответната правоспособност и да очакват мерките им да са ефективни. Освен това за стриктното им изпълнение ще са нужни огромен брой безсмислени човекочасове, съответно увеличаване цената на счетоводната услуга и излишно натоварване на бизнеса, който и без това е на командно дишане.