Здравейте!
Случвало ми се е да изчаквам болничен от ТЕЛК - от последния болничен на ЛКК до излизане на ТЕЛК решението понякога минават месеци. Водя отсъствието като болничен в ТРЗ програмата. След като лицето ми представи болничен лист/и,  подавам към НОИ.
Пожелавам успешно лечение на човека! Успех и на Вас!
Здравейте!
Обърнете се за инфомация към Вашия работодател!
След като имате превод от НОИ, значи информацията за въпросния болничен е подадена както от лекаря, така и от работодателя.
В случай че болничният лист е продължение, няма  дни с обезщетение от работодател.
Здравейте,

"Върху обезщетението при пенсиониране се дължи само ДОД, нали?" - не се дължи. Справка  - чл. 24, ал. 2, т. 8 от ЗДДФЛ.

"Пенсионно решение още не ми е предоставено от лицето, но в телефонен разговор ми каза, че се води пенсионер от 20.11.2023г." - аз  бих изчакала да ми бъде предоставено /технологиите са напреднали - на първо време може сканирано, снимано - но да го има черно на бяло/.
Здравейте!
"...към НОЙ трябва да подадем само декларация по чл.164, ал.1" - не, няма такава декларация! Цитираният член е относно вида на отпуска, за който майката подава молба пред работодателя.

Наредба за паричните обезщетения и помощи от ДОО
Раздел II.
Ред за представяне на документи за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи
Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г., изм. - ДВ, бр. 78 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) Паричните обезщетения при бременност и раждане, отглеждане на дете до 2-годишна възраст, осиновяване на дете до 5-годишна възраст и отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) се изплащат на осигурените лица при ползване на отпуск и представяне на следните документи:
1. (доп. - ДВ, бр. 30 от 2017 г., в сила от 01.06.2017 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) за паричните обезщетения при бременност и раждане за остатъка до 410 дни по чл. 50, ал. 1 и 5 и чл. 50а от КСО - заявление-декларация по образец съгласно приложение № 2  - ето това е документът, който подавате към НОИ.

"Ние трябва ли да подаваме нещо към НОЙ преди да изтече датата 19.01.2024 год която е петък  или по точно 22.01.2024 год когато ни е датата по програма?" - заявление за отпуск обичайно се подава преди ползването му, така че няма проблем датата на подаване да е малко преди 19 януари.

"...ме интересува и тази декларация дали има срок в който да се представи към НОЙ?" -
Чл. 12. Удостоверенията съгласно приложения № 9, 10 и 11 с данни относно правото на парично обезщетение се представят в НОИ в следните срокове:
1. от осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси - до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението на осигурителя;

П.С. Умолявам Ви, изписвайте абревиатурата на осигурителния институт вярно! Оставете Ной да почива в Светите книги.
Здравейте!

Погледнете чл. 4 от ЗДДФЛ, за да видите дали лицата не попадат в неговия обхват.
Привет,

"назначен служител по чл.67 ал.1 т. 1 в полза на работодател " - да разбираме, че назначаването е във връзка с чл. 70 от КТ и е със срок на изпитване, уговорен в полза на работодателя? Ако е така и ако не е изтекъл срокът за изпитване - можете да се позовете на чл. 71, ал. 1.
"По този начин ще има ли браво на борса лицето????" - в заповедта за прекратяване изрично посочете, че прекратяването е по инициатива на работодателя, за да има право на "пълна" борса.
Здравейте,

"това достатъчно ли е по отношение на уведомяването на НОИ за промяната?" - за НОИ би следвало да е достатъчно. С това се прекратява ползването на отпуска по чл. 164/3/ КТ от лицето, поело грижата за детето - т.е. бабата подава заявление в свободен текст и се връща на работа /образно казано/.

"А кой може да ползва 50% за неизползване на отпуската за гледане на дете" - от КСО -
Чл. 54. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) Майката (осиновителката), която отговаря на условията по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. (изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на детето или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
Те дните са си 22. Ако тръгнем по обратния ред: 903,16/22*19 = 780 лв - това е точно МРЗ, с брой дни за месец септември. Тук обаче не влиза класът, което не мисля, че е добре, защото той си е част от БТВ.


НСОРЗ
Чл. 19. (1) Когато работникът или служителят не е отработил пълен работен месец, брутното трудово възнаграждение по чл. 228 от Кодекса на труда се определя, като полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножи по броя на работните дни за същия месец.
(2) Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на платения годишен отпуск и обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.
При прекратяване се полага обезщетение, независимо дали лицето има натрупани 4 месеца трудов стаж, или не.

"И с коя дата трябва да се издаде заповедта за прекратяване на договора 17 или 18 октомври" - ами... няма как да е 18.
17 или по-ранна дата. Наскоро имаше подобна дискусия с достатъчно изчерпателни отговори.
Привет!
"Коя дата се вписва в трудовата книжка в колона 7" - 18.10.23.
"В правоъгълния печат как се посочва трудовия стаж" - 0 год 2 мес и 17 дни  при 8 часа.
"И на колко дни има право на платен отпуск за тези два месеца и половина?" - зависи от длъжността на лицето /в трудовия договор би следвало да е вписан общият размер на дните полагаем платен отпуск, изчислява се пропорционално на времето, зачетено за трудов стаж/; зависи дали има валидно ТЕЛК решение, което да е представено пред работодател, както и от това дали вече е ползван някакъв платен отпуск за времето на действие на трудовия договор.
Здравейте! Датите ги пишете така, както са си в самия болничен лист. Щом първият болничен лист вече е подаден, то за втория в приложение № 9 намалявате единствено броя на застъпените дни - в таблицата след т. 9.
Привет,

огледайте още веднъж стъпка по стъпка дали всичко сте направили, както е описано и обяснено във файла с инструкциите на НОИ.
Огледайте и отговорите на другите колеги.
Успех!
Привет!
Точно така, както сте написали, е вярното.
Лек ден!
Привет!
Съвсем на пръв поглед - ако лицето е ползвало 5 /пет/ дни платен отпуск през юли, то тогава трябва да има 16 отработени дни, за да се получи 5+16=21 - толкова са  работните дни за юли. Това е на общо основание, но тъй като виждам, че сте на СИРВ, там вероятно има някакви отработени часове по график, които влияят на сметките. Вижда се и че базата от 601,42 лв се дели не на 16, а на 17 дни. /Иначе 601,42 си е вярно, НО за 16 дни!/
Привет,
по-долу копирам експертен отговор на сходен въпрос, зададен в друга платформа:

"Въпрос: Във фирма има хора с много болнични листове, за които е налице съмнение и са пуснати за проверка в РЗИ. Докато се чака становище по въпроса, трябва да се подадат Декларация 1 и Декларация 6. Да се включват ли тези болнични във ведомостта ѝ, ако не, как след това, ако се окажат редовни, ще се включат, като единият работник вече е напуснал?
 
Отговор на въпроса даде експерт Красимира Гергева:
 
Работодателят е задължен да изпълни представените му болнични листа, а съответните лица са длъжни да спазват предписаните им с болничните листове режими, което означава, че трябва да се включат във ведомостта и съответно в декларация обр. 1, респективно декларация обр. 6.
 
След като е налице съмнение относно основанието за издаване на болничните листове, работодателят има право да ги обжалва по реда на чл. 112 от Закона за здравето пред органа, който ги е издал, или през по-горните органи по експертизата на работоспособността, както е направено.
 
Отделно от това може да се подаде сигнал в ТП на НОИ за съмнението относно основателността на издадените болнични листи, както и по отношение спазването от лицето на предписания в болничния лист режим.
 
Което означава, че болничните се отразяват във ведомостта и в съответните декларации, а съгласно чл. 8, ал. 2 от Наредба за паричните обезщетения и помощи от ДОО приложение № 9 за болничните листове, които са обжалвани от осигурителя, се представя след приключване на производството по обжалването им."
Привет,
да. Имате повече от шест месеца осигурителен стажи сте осигурен за съответния риск - значи отговаряте на условията.

Привет! Седемдневен срок от настъпване на обстоятелството - започване на дейност, декларацията е ОкД-5.  Подаването /най-бързо/ става с ПИК-а на лицето към НАП.
Общо два броя декларации за всяко от дружествата. В едната ОкД-5 ще попълните частта за осигуряване - за дружеството, от което ще се самоосигурява лицето. В другата - попълването ще е до раздела за започване на дейност.
Здравейте!
Няма такова основание в Кодекса на труда. Нещо повече:
"Чл. 178. Забранява се компенсиране на платения годишен отпуск с парични обезщетения освен при прекратяване на трудовото правоотношение.".
Колегата по-горе е отговорил - "Друг вариант законно това да се случи, няма."
Здравейте,
а искано ли е от Вас да издавате?
Щом има основен работодател, който е издал - става ясно какви са осигурителните права на лицето /по повод ползване на помощи за профилактика и рехабилитация/.
Здравейте,
преди време имах подобен случай и питах направо ЧСИ. Беше ми отговорено, че при изрично писмено заявено съгласие от страна на  работника/служителя, може да се правят удръжки в размер на посочената в съгласието сума.
В свободен текст ми бе написана декларация от лицето - долуподписяният/та имена, ЕГН, длъжност във фирмата, заявявам, че съм съгласен да ми бъде удъжана ежемесечно сума в размер на *** лв въз основа на наложен запор по изпълнително дело №.
Заедно с отговора на запорното съобщение, към ЧСИ изпращам и тази писмена декларация, съответно започвам да удъжрам сумата.
Лек ден!