Страници: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 145
Гледам, че пише "за не повече от 1 месец", не се споменават дни - значи една стандартна брутна заплата за пълен месец.

Вие няма да го дадете на работодателя, но докторът ще го прати на НОИ. НОИ може да питат работодателя защо няма подаден от него болничен, а той да пита вас. Ако целта е да се скрие някаква болест - може и да не стане.

Ако през декември плащате само коледните, а заплатата през януари - все едно плащате аванс за декемврийската заплата. За аванса Д1 и Д6 не се подават, но за Д6 за ДДФЛ (понеже е платено през декември) - не знам.

Едва ли ще мине за социален разход без осигуровки, щом е в пари. Включвате във ведомостта и готово :) За да не е за цялата година, направете го коледно плащане.

Формулата е 3% от фонда (реално по отчета, понеже планираното и отчета може да са различни) за основна заплата (в т.ч. частта, от основната заплата, която влиза в платените отпуски), като в тези 3% се включват всички разходи, относими към СБКО-то. Например, ако плащате пари към заплатата, в тези 3% ще се включат и ДОО, ЗОВ и т.н. за сметка на работодателя; ако купувате ваучери за храна - ще се включи и комисионната и т.н. Това е като сума, а отчитането по параграфи е според характера на разхода.

При плащане в пари имаше някаква формула ли беше, коефициент ли беше, но не го помня. Ако съберете ОснРЗ + ДОО + ЗОВ + ДЗПО + каквотоощеима (за сметка на работодателя) това трябва да е равно на 1. От там намерете каква част от 1-цата е частта на ОРЗ, например 0.84. Умножавате по общия процент 3 и ще получите каква част от 3-те процента трябва да платите, например 2.52.

Ако ОснРЗ на един човек е 1000 лв, ще му начислите 1000*0.0252=25.20 лв, ДОО-то и останалите неща ще са 4.80 лв, сумарно 30 лв, което е 3% от 1000 лв.

Най-добре си направете една таблица на ексела с точните проценти на осгуровките и проиграйте, че в момента пиша малко набързо, може да съм объркал нещо.

Вижте и ПМС-то за изпълнението на ДБ, ако не бъркам норматива.

И още един въпрос - отчита ли се майчинството, гледането на дете до 2 год, отпуска по чл. 167 КТ към класа за прослужено време? ( в случая не е отчетен от счетоводителката, позицията си е една и съща)

От известно време "класът" е и за "професионален опит", по време на майчинството нямате набран професионален опит, може би така е заложено във вътрешните правила за работната заплата.

Преди години плащахме лечение на колега, за което не се дължаха данъци и осигуровки, но той беше на трудов договор и това лечение мина през фонд СБКО. Съмнява ме тази процедура да става при ЕТ/СОЛ.


Това е юридическа работа и може да не съм прав, но ако с входирането от страна на работника има и някакви доказателства за решението, или може да видите решението в интернет - защо ви е да упорствате и да се главоболите? Още повече, ако в закона пише това, което казвате.

Може би се гледа входирането, защото работникът може да входира, може и да се е отказал да се връща на работа. Това, че фирмата е получила съобщение от съда не означава, че работникът се връща автоматично... не знам де, просто си мисля на глас :)

Ако ваучерите са до 60 лв и ако са спазени останалите условия - тогава са необлагаеми и раздаването им не се отразява в чл. 73. Може и да не се включват във ведомостта за заплати.

Вариант едната сума, примерно тази в брой, да е отчетена като аванс? Ще е в отделна ведомост, авансова.

Не е задължително.

Имате ли в търговския обект продажби, за които клиентите плащат в брой или с ПОС?

Ако всички плащания получавате само по банкова сметка - нямате нужда от СУПТО. Например сте склад на едро и всички фирми ви плащат само по банка, не продавате на дребно.

Ако в обекта приемате пари в брой (и пускате касови бележки) и в този същия обект имате някакъв софт, с който управлявате продажбите, например изписвате стоките от склад, или фактурната ви програма има база на клиентите, стоките и т.н. - този софт трябва да е СУПТО. И през това СУПТО се пускат касовите бележки. Нещо такова.

Коледните не са задължителни, зависи какви правила сте определили.

Регистрацията по ЗДДС няма отношение, отношение има приемането на пари в брой. Всъщност, какъв софтуер имате, за който питате?

Каква е тази фирма, какви са тези пари, дето се изплащат?
Обикновено, работното облекло се купува и раздава на работниците, не се дава в пари.

Изплаща се само при напускане.


Договорът е с определен срок, и ако не се правят никакви други действия, той се прекратява на посочения срок - 30.11., независимо, че е събота. От 01.12. работникът е свободен. Понеделникът 02.12. вече е извън договора и не е работен ден за работника.

Ако работникът не желае продължаване просто не подписва предложеното му ДС, както и спира да ходи на работа след 30.11. Ако след края на срочния договор продължи да ходи още пет дни, договорът става автоматично безсрочен. Практически, работникът може да отработи и няколкото дни (по-малко от 5) в декември и тогава да напусне, без ТД да стане безсрочен.

Работодателят няма право да прекрати ТД по взаимно съгласие, трябва да то прекрати на основание изтичането на срока - само по 325 (1) т.3, ако няма някакви други подробности.

Добре е, за да няма недоразумения, работникът да подаде заявление и да напомни, че с изтичане на срока ще прекрати ТД, или да уведоми устно работодателя, ако смята, че той е добронамерен. Това може да стане и в понеделник (без да ходи на работа и работи), понеже и без това заявление срокът е изтекъл и ТД е прекратен.

НОИ няма как да третира работника като доброволно напуснал, няма как и да знае за предложеното от работодателя ДС. Но по този последен въпрос най-добре нека кажат колегите.

Запитването до МТСП е добра идея, отговарят сравнително бързо, без електронни подписи и т.н. Само задайте въпроса си така формулиран и конкретен, за да ви отговорят каквото искате, и конкретно :)

От разни четения някак си съм останал с впечатление, че такива мероприятия не са "труд" или "трудова дейност" (в смисъл по записаното в ТД, ДлХ и т.н.), съответно не са извънреден труд. Но Същото е с деня на връщане в командировка. Но най-добре пишете на МТСП.

Мисля, че издаден болничен на лице , което е неосигурено към момента на издаването на болничния е неправомерно действие...
Как издаващият болничния разбира обективно, че лицето е неосигурено към момента?
(Не знам, питам) :)

Страници: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 145

Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook