Здравейте, имам няколко въпроса към тези, които са закупили стажа си по време на следването в университета.

До колкото разбрах от четенето ми в интернет този стаж може да бъде закупен по всяко време и не играе роля в образуването на индивидуалния коефициент, също така можел да се ползва и за пенсия за инвалидност, ако недай си боже нещо се случи.

За 2018, процента е 19.8% върху 510лв. т.е на година 1200лв. При нормалното осигуряване от тази вноска от 19.8%, 5% отиват в УПФ.
Въпросът ми е при закупуването на стаж от следването от тези пари, които ще дам ще отидат ли 5% в УПФ или не? Ако да би следвало за закупена година 303лв. да отидат в УПФ.

Мислите ли, че е добра идея закупуването на стаж сега? Вноската сега е 19.5%, а само до преди 2 години беше 17.5%, 2010-та пък беше 16%, а ако се върнем от преди 2010 варира от 18% до 29%.
   Афилейта се класифицира като доход от автоматизирана цифрова услуга. VAT MOSS
Това за първи път го чувам и нищо не ми говори.
Въпросът ми е ако го декларира в приложение 3, може да мине без проблеми може и да се заядат да им покаже разписки и тогава ще видят че е получавал повече от минималната за месец и що не е плащал осигуровки, ама той човека ни булстат има ни като самоосигуряващо лице се регистрирвал...
Здравейте, имам питане относно безработно лице, плащащо си здравните по чл. 40 ал.5

През месеците Януари, Февруари и Март има изплатени комисионни като партньор от сайт за спортни залози от чужбина, така наречените афилиейт програми. Сумите са сътоветно: 348лв, 1250лв, 690лв.

До колкото знам сумите трябва да се декларират в "Приложение 3: Придобит доход от друга стопанска дейност по чл. 29 от ЗДДФЛ от източници в чужбина" и има 25% нормативно признати разходи.

В такъв случай как стои въпроса с плащането на осигуровки и доплащането за здравно? Лицето не се е регистрирало като самоосигуряващо се, а е плащало само по 20,40лв. за здравно на месец.

Трябва ли въобще да се регистрира като самоосигуряващо се за такъв вид доход?

Здравейте, имам питане относно оборота за регистрация по ДДС от физическо лице при продажба на финансови активи(код 508 от приложение 5) и търговия с валута (код 509 от приложение 5). Ясно е, че търговията с финансови активи и валута са с освободена доставка, но все пак трупат оборот за регистрация по ДДС. Това, което не ми е ясно е ако дадено физическо лице има продажба на финансови активи за 30 000лв.(код 508) и оборот от търговия с валута(код 509) да речем 30 000лв следва ли да се регистрира по ДДС, оборота заедно ли се брои или по-отделно? В единия случай имаме 60 000лв и регистрация по ДДС в другия 2 пъти по 30 000лв и регистрация не е необходима.
Благодаря за бързия отговор!
Всичко се приема с чуство за хумор :) .
Поздрави!
Имам интересен въпрос относно приспадането на здравни осигуровки за лице по чл. 40, ал 5. Ясно е, че същите се приспадат от Облагаемия доход, само че в Приложенията чета нещо интересно:   3   Окончателни осигурителни вноски по чл. 40, ал. 5 от ЗЗО, включително за минали години   
Това нещо "включително за минали години" ме за интерисува, дали това означава, че ако за 2017 ако съм попълвал таблица 2 и съм доплатил 600лв здравни осигуровки за 2018 ще попълвам пак таблица 2 и ще имам около 500лв мога да пиша 1100лв в ред 3 от част 2 за 2018 или съм твърде наивен да си мисля такова нещо  :blink: .


Част ІІ - Формиране на годишната данъчна основа
1   Облагаем доход (ред 7 в колона 9 на Таблица 1 + ред 7 на Таблица 2)   
2   Задължителни осигурителни вноски по чл. 40, ал. 5 от ЗЗО, внесени авансово през годината   
3   Окончателни осигурителни вноски по чл. 40, ал. 5 от ЗЗО, включително за минали години   
4   Годишна данъчна основа(ред 1 – ред 2 – ред 3)
Здравейте,

Аз не разбрах какъв е точно дохода Ви. Търгувате с криптовалута и това Ви е печалбата от сделките или копаете криптовалути и ги продавате ?

Очевидно сте запознат със самоосигуряването, но въпросът, който не ми е ясен - дължат ли се осигуровки върху този доход.

Какво ще посочите в ОКД5 за започване на дейността ?

Приятна вечер.
Намерих го:

http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/14649

Само ми е интересно как си признава нормативно признатите разходи от свободна професия, като в приложение 5 за продажба на финансовите активи няма такова нещо  :blink:
Здравейте,

Аз не разбрах какъв е точно дохода Ви. Търгувате с криптовалута и това Ви е печалбата от сделките или копаете криптовалути и ги продавате ?

Очевидно сте запознат със самоосигуряването, но въпросът, който не ми е ясен - дължат ли се осигуровки върху този доход.

Какво ще посочите в ОКД5 за започване на дейността ?

Приятна вечер.
Само търговия без копане. При тази ситуацията хората декларират като финансов актив и не плащат осигуровки само 10% данък, а копачите могат да ги прииначът като ЕТ вижте тази тема (https://bitcoinbg.eu/forum/viewtopic.php?f=3&t=5400)

В системата на НАП видях такова запитване от човек самоосигуряващ се за търговия с валута питаше дали над 50 000лв. оборот трябва а се регистрира по ДДС, не мога да го открия в момента, но е там ако имате интерес се разровете.

Здравейте ,
най-доброто в решението Ви е да не пипате нищо за минало време, а да опитате да нормализирате нещата от тук нататък. Не забравяйте и подаването на Д1 за СОЛ за времето на упражняване на дейност. Всичко е добре измислено на теория - дано стане и така на практика. Имайте предвид , че като отидете да подадете ОКД5 със задна дата през 2019 не можете да разчитате, че автоматично ще се съгласят да Ви я приемат , че и тази с прекъсване на дейността. Възможно е да поискат да си изяснят обстоятелствата и тогава да вземат решение. Не знам размера на глобата за неподадено ОКД5 / някога беше 250 / , но бихте могли да помислите върху подаването на въпросните декларации сега, да си платите евентуално глобата и да сте спокойни, че ситуацията се развива според желанието Ви. Допускам, че дори за текущата 2018 бихте могли да подадете и с ПИК-а - не пречи поне да опитате .
Но защо да го правя сега като ще отнеса 3 вида глоби за неподадена ОКД5, след това неподадена 1, след това неподадена ОКД5 за прекъсване. Април месец следващата година всичко ще е заминало по давност. Като вляза с ПИК има даже опция да подам декларацията електронно, след като я подам чрез пик това означава ли, че автоматично ще бъде одобрена, или се преглежда от служител на НАП?
"Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице"
Измислих го как ще стане за 2017 прежалвам здравните и непипам нищо.

Април 2019 подавам заявление за регистрация на СОЛ от дата 01.01.2018 и след това за прекратяване на дейност с дата 01.02.2018. Има 1 година давност, така че не могат да ме глобят? Декларацията за доходите ще я подам края на април.

Ще имам само лихва, за предсрочване, която не е проблем.

Така излиза плащам 7.5% данък върху 25000лв, който е 1800лв + 722лв осигуровки = 2522лв. всичко.

Пропускам ли нещо?
Здравейте, последните седмици изчетох доста относно счетоводните въпроси и все още не съм сигурен как да процедирам в моят казус затова реших да се регистрирам във вашият форум и да попитам  :smile1:

Юли месец се дипломирах и от август месец си подадох декларация 7 и си внасям здравните осигуровки сам по чл. 40 ал.5 до ден денешен(От тук идва и големия проблем).

Октомври месец записах магистратура задочно с цел да имам повече свободно време(Ако сега можех да върна времето назад задължително бих записал редовно)...


Ноември и Декември 2017 получих 15 000лв. от продажба на финансови активи(криптовалута), а за януари имам 25 000лв .

Проблемът е, че като записах задочно и се водя един вид безработен сега трябва да се изчислява таблица 2 и да довнеса 8% здравно. И един вид човек като има готовност да плати 10% данък и изведнъж станат 18% нещата не са на добре.  :wink1:

Изчетох доста как се попълва таблица 2 и за съжаление  на мен облагаемият доход се дели на месеците  през които лицето е било регистрирано по чл 40. ал. 5.

Хрумна ми една идея, но не знам до колко е възможно.
Ако да кажем от Август 2017 съм се регистрирал като самоосигуряващо се лице сметката ще излезе, че за Ноември, Декември и Януари ще платя осигуровки + здравно 27.5% върху 2600лв.  и данъка ми ще стане 7.5%(заради нормативно признатите разходи). или иначе казано на годишна база ще имам осигуровки по 650лв. на месец за 12 месеца, евнтуална борса, по малък данък, а иначе тези пари ще отидат само за здравно и няма да имам осигуровки.

Въпросът е мога ли сега да подам заявление, за Юли 2017 да се регистрирам като самоосигуряващо се лице, наясно съм, че това трябва да стане 1 Септември, за да оттърва глобата, но до колкото четох самоосигуряващото се лице подава декларация Д1 всеки месец, това означава ли, че могат да ме глобят за 12 неподадени Д1-та и тогава всичко това се обезмисля?  Бях чел за КАТ, че мога да имам само 1 глоба на основание, но при нап пише при повторно нарушени глоба до еди си колко. Ако евентуално е възможно това да стане с минимални глоби до 30 септември мога да подам коригираща декларация и да действам. Какво мислите по въпроса?

Благодаря предварително за всички ваши мнения по казуса!