Здрвейте, продавам апартамент в качеството си на физическо лице, за който не са изминали три години от придобиването. Може ли цената на придобиване да бъде увеличена с разходите за ремонт /боядисване, шпакловки, гипсокатон и т.н/ платени по банков път и издадени фактури за тях?
Здравейте, фирмата ни е придобила УПИ за 150 х. лева. След оценка от вещи лица /350х. лева/, го апортира в нова фирма. В новата фирма имота е със стойност 350х., колкото е и капиталът.
В първата фирма това води ли до образуване на финансов резултат?
Здравейте. Баща дарява с договор на сина си парична сума, като превода ще е по банков път до определена дата. Трябва ли договор да е нотариално заверен?
Здравейте. Фирмата ни прави ВОП на лек автомобил от Германия през 2017г. Автомобила е платен на търговеца в Германия. След като пристига го лизингова през лизингова компания, като в датата на договора за лизинг издава фактура за продажба на автомобила с ДДС на лизинговата компания. На същата дата тя издава също фактура за целият срок на лизинга  с ДДС. Към момента автомобила е изплатен и прехвърлен във фирмата ни. При последваща продажба, трябва ли да му се начислява отново ДДС?
Здравейте, на 01.08.2019 новорегистрирана фирма реализира облагаем оборот от 100 000 лева. Подадено е заявление за регистрация по ЗДДС на  10.08.2019 /закъснение от три дни/.
Между двете дати има и оборот от 20 000 лева.
При евентуална ревизия на фирмата, поради закъснението ДДС ще се начисли само върху 20 000 лева или върху цялата сума?
Здравейте, ние сме учредители на право на строеж срещу задължение строителя да построи сградата и да ни обезщети с апартаманенти. Издадена ни е фактура в датата на суперфицията. На АКТ 16, строителя ни доиздава фактура за 25 000 лева. Трябва ли да я плащаме? Нали презумцията е, че това е бартер и замяната става още в началото.
Здравейте, на 10.03.2019 подаваме искане за регистрация на база достигнат оборот. Акта за региастрация ни е връчен на 20.03.2019. Между двете дати обаче има приходи в банковата сметка на дружеството. За тях ще издам опростени фактури, тъй като дружеството още не е било регистрирано, но трябва ли да ги включа и тях в ДДС дневниците или само тези, които са след регистрацията?
Здравейте, Физическо лице прехвърля право на строеж срещу задължение инвеститора да му построи апартаменти. Преди сделката има експертна оценка, в която е записано че стойността на апартаментите, които остават за собственика на земята е примерно 200 000 лева. Правото на строеж също е оцененео на 200 000 лева в оценката. Данъчната оценка на правото на строеж е 150 000 лева.  Възниква ли задължение физическото лице да декларира нещо и респ. да внася данък към края на годината?
Здравейте имам следния казус. През този месец излизаме за втори път в период на възтановяване на ДДС (Периода 09.2018- 11.2018). Първия път ни възтановиха с проверка и АПВ (Периода 06.2018- 08.2018). Проблема е, че в 10.2018 имаме приход, който не е отразен в дневника за продажби. Неимоверно ще го отразим в 11.2018 и въпреки това фирмата пак ще е на възтановяване. Ясно е че ще има санкция за това, но въпроса ми е дали ще се установи само с проверка и АПВ или ще трябва да минем през ревизия?
Здравейте. Фирмата ни е инвеститор на жилищна сграда. Сградата е още преди етап груб строеж. Прехвърляме с нотариален акт за покупко- продажба на право на строеж- Апартаменет 1 /прим./ на краен клиент. НА е на стойност 100 000 лева, като в него са упоменати етапите и датите на плащане изрично. тоест тези 100хил. са разсрочени във времето до АКТ 16.
Въпроса ми е, трябва ли в датата на сделката да издам една фактура за цялата стойност, при усложие, че продукта който продавам не е готов или може да се издават поетапно при всяко плащане от страна на клиента?
Освен нотариалния акт за покупко- продажба на право на строеж имам и сключен договор за изработка на строителен продукт (Договор за строителство)  с фирмата продавач, в който те ми фактурират СМР-тата.
Здравейте придобил съм с нотариален акт за право на строеж апартамент за 30000Е (цената в НА) и съм платил отделно по договор за изработка още 20000Е.
Сега го продавам го за 50 000Е. Каква ще ми бъде данъчната основа за облагане по ЗДДФЛ?
Оборота е достигнат за един ден на 25.06.2018. И от 26 до 29 има още облагаеми сделки.
Здравейте на 25.06.2018 фирмата ми превишава облагаемия оборот от 50 000 лева. Днес , подавам заявление за регистрация. От 25 до 29 обаче имаме и други облагаеми сделки. Въпроса ми е след като си подавам заявлението в 7 дневния срок, ще обложат ли с ДДС тези сделки, които са били през тези 5 дни или това е само в случай, че изпусна срока?

Поздрави!
Добре, значи ако имам облагаем оборот от една сделка 100 000 лева на 10.04.2018 и закъснея със заявлението за регистрация примерно до 25.04.2018, това значи, че само в случай че има други сделки след тази, те ще се облагат. Така ли е или бъркам? Самата сделка с която се достига оборота си остава необлагаема.
Здравейте, предоставил съм заем на физическо лице по договор от 2011г, с непогасена част от него към момента. До миналата година го декларирах, но както виждам тази година минава 5 годишния срок и може да не го декларирам. Въпроса е, че имам подписвани анекси през 2014 за промяна на сумата (дал съм още малко заем към договора от 2011г.). Ако декларирам целия остатък към края на 2017, някой може ли да направи проблем за това?
Здравейте, искам да попитам следното :
Имам разходи за лихви по банков кредит и разходи за лихви по заем между свързани лица. Моля за помощ, при регулирането на слабата капитализия в тази примерна табличка на РЕД 3 се записват всички разходи за лихви във фирмата (банкови и заемни- междуфирмени), а на ред 5, само лихвите които са от междуфирмените заеми (без банковите) или греша?

1   Счетоводен финансов резултат    
2   Общ размер на приходите от лихви     
3   Общ размер на разходите за лихви    
4   Счетоводен финансов резултат без влиянието на всички приходи и разходи за лихви   (р. 1 – р. 2 + р. 3)   
5   Разходи за лихви, подлежащи на регулация, посочени в чл.43, ал.3    
6   0,75 х ред 4, когато сумата по ред 4 е положителна величина или нула, когато сумата по ред 4 е отрицателна или нулева величина   
7   ред 5 – ред 2 – ред 6    
7.1   получената разлика е положителна величина (със сумата от този ред се увеличава счетоводният финансов резултат)   
      
7.2   получената разлика е отрицателна величина   
8   Непризнати съгласно чл.43, ал.1 от ЗКПО разходи за лихви за предходните 5 години, които не са признати по реда на чл. 43, ал. 2   
9   В случай че са попълнени ред 7.2 и ред 8, на този ред се записва сумата от ред 7.2, ограничена  до размера на сумата по ред 8 (със сумата от този ред се намалява счетоводният финансов резултат)   
Здравейте, ползвам отложено ДДС през месец Януари. Осчетоводявам си 4531/ 498 с всички реквизити на фактурата. Влиза в дневника за покупки, но само ДДС-то, което е логично. Програмата го приема така. Дали ще имам проблем с тази непоказана данъчна основа?
Здравейте, закупуваме стара сграда (административна с АКТ 16). Продавача издава фактура без ДДС по чл.45, ал.3. Задължително ли е да я включвам в дневниците. Ще правим много разходи по смяна на предназначението и на жилищна сграда, както и много строителни разходи за изграждането на апартаменти. Мога ли да ползвам ДК за тези разходи.

Поздрави