Как става това преизчисление на 5-те дни?
Здравейте! Съгласно ЗДДФЛ основния работодателкъм 31.12.2008 трябва да изчисли годишната данъчна основа. Ако лицето, което е работило при друг работодател през 2008 г. не ми предостави служебна бележа по чл. 45, работодателя не носи отговорност за това и лицето трябва само да си подаде данъчна декларация? Прав ли съм? Трябва ли да съблюдавам нещо друго във връзка с разпоредбите на чл. 48 от ЗДДФЛ?Благодаря предварително!
 Здравейте! Имам нужда от помощ! АКо майката реши да се върне на работас след 315 календарни дни, то какви документи трябва да представи на осигурителя?
- ЗАЯВЛЕНИЕ за прекратяване на отпуск по чл. 164, ал. 1 КТ;
- МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 КСО;
Има ли нещео, което пропускам? Еднократно ли се подават документите в НОИ? С отделен опис на документите и придружително писмо?
Моля дайте настъвления:)
Здравейте! Имам нужда от помощ. Имаме работник, който беше назначен на ненормиран работен ден, в последствие мина на петдневна работна седмица с нормална продължителност на раб. време. Въпросът ми е какво се получава с петте дни допълнителен платен годишен отпуск, които се полагат за ненормирания раб. ден. Работникът не ги е ползвал, докато е бил на ненормиран работен ден.
Благодаря на отзовалите се!
Здравейте! Пак имам мъки със заплащането на нощния труд:) Имаме колеги, които работят на смени от 16ч до 24ч.Часовете от 22ч до 24ч са нощен труд (два часа). Трябва да се заплащат допълнително с 0,25 лв. Въпросът ми е дали тези два часа ( от 22 чдо 24ч) трябва да се преобразуват с коефициент в дневни часове? Или тази постановка се прилага спрямо възнаграждението за нощните часове само в смени, които имат 4 (четири) и повече часа нощен труд. ( съгласно чл. 141, ал.2 от КТ).
Ако греша моля за извинение :smile1:
Благодаря ви за изчерпателните отговори!
Здравейте! Имам колебания относно разпоредбите на КТ и на НСОРЗ. Нощен е трудът, който се полага от 22 ч до 6 ч сутринта. Имаме работници, които работят на на смяна от 16ч до 24ч. Интервала от 22ч до 24ч следва ли да се заплаща като два часа нощен труд или да не се зачита за нощен труд ако се вземе предвид разпоредбата на чл. 140а на КТ: (Нов - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) (1) Работници и служители, в редовното работно време на които се включват най-малко три часа нощен труд по чл. 140, ал. 2, както и работници и служители, които работят на смени, една от които включва най-малко три часа нощен труд, се смятат за работници и служители, които полагат нощен труд.
Здравейте! Съгласно чл.157 от КТ работника има право на отпуск от 2 работни дни при смърт на роднина по права линия. Въпросът ми е дали този вид отпуск трябва да бъде заплатен при всички случай или само ако изрично е уговорено писмено между работника и работодателя, т.е. има вариант да се ползва като неплатен?
Благодаря предварително!
Благодаря ти! ;D
Здравейте! Имам един казус, с който не мога да се справя сам и касае изчисляването на основната заплата на работника в зависимост от това дали процента за допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит ще се включи "вътре" в брутната заплата. За да не съм голословен ще дам следния пример: Ако за даден работник е договорена нетна заплата 400 лв., както и това ,че работодателят ще му признае една година (0,6%) ТСПО за тази длъжност "счетоводител", то изчисляването на брутната му работна заплата ще стане по един от двата начина:
1.    
1 Основна заплата  507.80 лева
2 Доплащане за стаж  3.05 лева
3 Брутна сума  510.85 лева
4. Нетна сума след приспадане на осиг. и данък: 400 лв.

2.        
1 Основна заплата  510.85 лева
2 Доплащане за стаж  3.07 лева (510.85*0,6%)
3 Брутна сума  513.92 лева
4.Нетна сума след приспадане на осиг. и данък: 402.4 лв.

Благодаря на всички отзовали се предварително!