Не, по заповед са посочени няколко длъжности, които имат право на карта. По фактурата има карта за транспорт, без имена.
Здравейте,
Работодателят съгласно заповед предоставя на дадени служители по повод тяхната специфика на работа и длъжност карта за градски транспорт,за общо ползване при необходимост от кой д е от тези служители н специфични длъжности. На един служител обаче е направена карта за градски транспорт, пак по повод задълженията му, но е за цялата 2023 година, персонализирана / с неговите имена и с негова снимка, смо той ще може целогодишно да я ползва.
За целта в взета Фактура, Платена от фирмата за тази карта, но питането е, върху сумата за тази карта дължат ли се осигуровки и данък и трябва ли да бъде начислена към заплатата на лицето (после ще бъде и удържа нетната сума на картата  т. К. Реално Работодателят я е платил за негова сметка).
Благодаря предварително
Ясно, много благодаря bobo!
Но за да е в Законопроекта за изменение и допълнение на КТ, значи че към момента наистина не е приета промяната, по-точно че към момента не може да се ползва такъв платен отпуск до 8г. На дете от бащите?
Здравейте,
Не виждам промяната в КТ за правото на бащите да ползват допълнителен платен отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст. Пише, че се смята, че ще може да с е ползва считано от 01 август? Може ли да потвърдите дали е така - към днешна дата няма право да ползва такъв отпуск бащата, само има неплатен такъв по чл. 167а (1) КТ? Или аз не го намирам? Евентуално от 1 август бащите ще имат право на платен такъв до 8г. на детето?
Благодаря предварително!
Здравейте, оказва се че със заплатите за 06.2022 г. ще трябва да сторнирам една сума, която е за 04.2022 г. Съответно ще се формира декл. 1 и 6 за 04.2022 в намаление.
Декл. 1 и 6 за заплатите за 06.2022 ги подаваме до 25.07.2022 г. И въпросът ми е, може ли да мине по електронен път декл 1 и 6 подадена за юнските заплати, подадена д1 и д6 в периода 01.07-25.07 за 04.2022 г. Или ще е минал срокът за това и ще може само на хартия с писмо към НАП?
Не няма грешка в годината, за 2021 г. Годишната Статистика за труда сме пропуснали да подадем. Нали срокът за него е до 31.03.2022?
Здравейте,
Пропуснали сме да подадем годишната статистика за труда за 2021 г... Направо такъв резил не е правен до сега. И чак сега като ще се подава целия отчет за 2021 го виждаме. Някой да знае има ли глоба и може ли да се подаде сега и как? Онлайн дали може?
Без данъци и осигуровки за храна и ваучери за храна, а не пари, които се дават за храна
Т. Е. ако са безплатна храна или ваучери за храна в НАТУРА (а не като пари) са без осигуровки и ДОД. Това четох и аз, за условието в натура. Ок. Много ви благодаря!
Здравейте,
За пръв път имам случай в предприятие със специфични условия на труд, които не могат да излизат и нямат достъп до места за хранене, се осигурява на определи длъжности безплатна храна по 2 лв. (не са ваучери за храна) За всеки работен ден в който работят при тези условия за януари 2022 г. На мен ми изпращат само таблица със сумите за безплатна храна на няколко човека. И сега въпросът ми е дали върху  тези разходи се дължат осигуровки и ДОД. До колко от чета те са вид социален разход и са определени от наредба 11 от 21.12.2005, четох доста, но нямам достъп и не ми изпращат заповедта и документите с които решават да раздават тази храна, за да видя точно какво е вписано и спазено, но трябва да включа сумите към заплатите на тези хора днес в рамките на деня. И не знам дали трябва да върху тези суми се дължат осигуровки и ДОД.
Благидаря предварително!
 Ясно, ние ги водим материално стимулиране а по заповед да се впише, че е допълнително възнаграждение за поето предизвестие.. Нещо такова може би? Няма проблем за нетната сума, ще я сметна, за да я обърна в брутна за начисляване на доплащането.
Благодаря ви :good:
Здравейте,
Имам следният казус - назначаваме служител, който за да започне в даден по-скорошен срок, му се предложи да му платим 1 месец предизвестие, което той дължи на работодателя си при който е напуснал.
Тази сума която ще му платим за 1 месец предизвестие как да му я отразим във фиша, искат всичко да е черно на бяло да го има като вид доплащане за месеца към заплатата му? Просто такова нещо не ми се е случвало.
Благодаря предварително!
В КСО е записано че еднократната помощ при смърт на осигурено лице, имат право на нея съоруг/съпруга, деца и родителите. Лицето има само брат.. Трябва да има начин това да се признава за пряк наследник при липса на изброените горе. Толкова е неприятно това, да спориш попадаш или не сред лицата за тази помощ..
Търсите близките за съдействие, тези неща трябва да се оправят колкото и да е неудобно да ги притеснявате.
Това със самоотлъчките не е редно и плюс това е в техен интерес да донесат болничен защото ще бъде изплатен на тях.
НАП прекратява служебно, а на вас ви трябва акта за смъртта да видите от кога точно и удостоверение за наследници. Всички дължими суми /вкл. обезщетение за отпуска/ се изплащат поравно на наследниците или на един от тях, който е упълномощен от останалите. А ако превеждате заплати по сметка, си правите превода по сметката на починалото лице и те се оправят от там нататък в банката. Данъци и осигуровки нормално върху начисленията.
Заповедта дори не е нужно да бъде разписана от някой от тях. Трудовата книжка изобщо не ви бърка - ако ви я донесат си пишете, ако не проблема си е техен.
И можете да им кажете, че имат право на еднократна помощ за смърт на осигуреното лице от НОИ.
Ако все пак не ви съдействат ще трябва да прибегнете до самоотлъчки или поне неплатен отпуск.
Ако заплатата е в брой си я депонирате и чакате да изтече законоустановения срок за непотърсена заплата, за да мине като приход.
За точната дата на прекратяване си направете справка в НАП. Проверявайте, ще излезе след някой ден.
Много благодаря!! Лицето починало то със сигурност има болничен, но не го беше донесъл. Така че ще го искаме от наследника,той по информация е само 1 човек, но това официално ще трябва да се види от Удостоверение за наследници.
Здравейте, пак във връзка с този казус.
От фирмата не искат да притесняват наследникът в такъв момент все още, но трябва да оформи докунебтитебнабпочиналот о лице все пак. Все още не виждаме в системата на НАП служебно прекратявяне на ТД.
Заповедта за прекратяване и трудовата книжка, предполагам трябва да я разпише наследник или негово упълномощени лице? Какво правя ако наследникът не се появи скоро да представи последния болничен на починалия му близък, не дойде да разпише заповедта и не открие трудовата му книжка? Съответно сумата от заплатата и обезщетението по чл. 224 КТ на починалия му близък се изплаща на наследникът (срещу представена банкова сметка) или на починалото лице? Нещо се обърках изобщо какво правим ако скоро наследникът не се появи.
Благодаря ви, горе долу се ориентирах.
Здравейте,
Съобщиха ми сега, че имаме починал служител, който беше в дългосрочни болнични. Още нямаме документ, не е удобно да искаме, но казаха че дата на смъртта е 31.10.2021 г. Не съм имала такъв случай, моля за съдействие.
Имаме последен болничен до 19.10.2021 но знаехме като плащаме заплатите за 10.2021 че има нов болничен и за след 20.10.2021. Лицето изобщо не се е връщало на работа. Имам доста въпроси:
1. Ако датата на смъртта е 31.10.21, то НАП служебно ще прекрати ли ТД и с дата 01.11.2021 ли ще е?
2.Издаваме заповед по чл. 325 Ал. 1 т. 11 КТ с дата на прекратявяне считано от 01.11.2021 или с датата на смъртта 31.10.2021?
3. Доплащане на суми ако има и обезщетение чл. 224 ще му плащаме - четох че в юни 2021 има промени и че всички суми, които лицето не е получило до смъртта си, не се считат за облагаем доход за него или за наследниците, а са необлагаеми по чл. 13 Ал. 2 ЗДДФЛ. Т. Е. Ние данък не удържане и не дължим, а ако има суми за доплащане - осигуровки?
4. От месеци лицето е в болнични, сключен е ТД за заместването му по чл. 68 т. 3 КТ с друго лице. Какво се прави с този договор - прекратявяме го с каква дата, считано от 01.11.2021 ли? И от фирма искат да си остане на работа, т. Е. Да го прекратят този по чл. 68 т. 3 КТ и да сключат ТД по чл. 67 Ал. 1 т. 1 КТ. Но.. Вече сме 02.11.2021 г. Те са притеснени и не искат да предприемат нищо за сега защото е неприятен повода и не искат д а занимават близките, а ако на заместващуя ТД трябва да е считано от 01.11.2021 или от 02.11.2021 сме и в двата случая изтърва ли срока за регистрация в НАП. Има ли изключения или гратисен период при тази ситуация за датата на регистрация в НАП за заместващите служители на починали други служители?
5. Когато наследникът вземе последният болничен до датата на смъртта, ние ли го носим в НОИ или той!? И изобщо дали има нещо друго което д а подадем в НАП или НОИ.
Ще съм благодарна за съдействие ако някой е минал процедурата.
delphine
Благодаря ти  :good:
Здравейте,
Имам служител, който до 29.09.2021 има ЕР с ТЕЛК над 50% и до момента авансово месечно облекчение имаше от 660 лв. От месечната данъчна основа.
От 30.09.2021 г. Има Издадено ново ЕР за телк 20%.
Ние сме основния работодател.
По закон авансово месечно до 660 лв. Намалява е данъчната основа и 09/2021 е бил последният месец на изтичане на РТ с над 50% телк. Трябва ли от месец 10/2021 да спра да намалява данъчната основа до 660 лв. И да няма данъчно облекчение за 10,11,12 на 2021 г.? Или мог все пак да го оставя?
На годишна база лицето ще има право да намалим данъчната основа до 7920 лв. Включително за 2021 г., годината на Итичане на ЕР, но въпросът ми е имам ли право за месеците 10,11,12 да и оставя данъчно от облекчение с намаляване на облагаеми доход до 660?
 :good: супер, значи действам. Много благодаря и на двамата!  :smile1: