Самоосигуряване

25.02.2013, 16:02 5785 4

25.02.2013, 16:02
Публикации: 108 / 3
Здравейте, става въпрос за новоучредено дружество без дейност до момента, управителите смятат че фирмата ще започне да работи през месец март. Двамата съдружници, които са и управители по регистрация ще полагат труд, сматят да се осигуряват като самоосигуряващи се лица чрез полагане на бъзвъзмезден труд. Дейността им е свързана с направата на ръчно изработени стоки, които те ще изработват, нямат нает персонал.
Въпроса ми е в Окд5 на позиция Упражнявам дейност като," Управител" ли сладва да се пише, тъй като от НАП ми казват че лицата следвало да се осигуряват на две основания за това че са управители на ДУК, за това че ще полагат труд на трудов договор или като самоосигуряващи се лица. Не съм съгласна с това, смятам че самоосигуряването обхваща полаганата от тях дейност като цяло, но за това искам да съм сигурна какво точно да пиша на съответната позиция в декларацията.
И може ли да се избере опцията да се осигуряват за всички социални рискове, питам във връзка с текста на чл.1, ал.4 от наредбата за самоосигуряващите се лица и срокът 31-ви януари?
Плащането на осигуровките е за сметка на самоосигуряващото се лице,но в практиката знам че повечето колеги плащат тези суми от сметка на фирмата като не ги празнават на разход, а ги слагат на разчет. Правилно ли е сумите да се плащат от лична сметка на лицето, или от него на каса в банката без да имат нищо общо с фирмената сметка?
#1 | 25.02.2013, 16:18
Публикации: 3326 / 256
Може да пишете в упражнявам дейност като "Собственик на ООД" или "Съдружник в ООД"
Под въпроса за осигуряването за всички рискове разбирам и осигуряване за ОЗМ, там отбелязвате "за всички осигурени рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица".
Осигуровките може да се плащат от фирмената им сметка, а ако не са от фирмената сметка ще ги закривате като ги давате в брой.
Осигуровките на СОЛ не са разход на фирмата. Ако искате да използвате като разход трябва да полагат личен труд.
#2 | 25.02.2013, 16:21
Публикации: 5497 / 371
Окд5 се подава за самоосигуряване. Попълвате, че лицето е управител, отмятате високият процент /щом така е избрало лицето/ и подавате.
Ако СОЛ полага личен труд и той се плаща, тогава се начисляват осигуровки и данък и върху изплатеното възнаграждение.

Датата 31.01. важи за СОЛ, който иска да промени вида на осигуряване. Предполагам вашият СОЛ сега ще подава Окд5, съответно за него не важи тази дата
#3 | 25.02.2013, 16:37
Публикации: 108 / 3
Благодаря за отговорите, аз също смятах че 31.01 се отнася за вече регистрирано СОЛ и желание за промяна във вида осигуряване, и да моето СОЛ сега ще подава Окд5.
Само да уточня, посочвам че упражнява дейност като "Управител" или като "Собственик" /Съдружник/, за вида осигуряване ясно.
За плащането на осигуровките не разбрах Елена кокво имате предвид
ако не са от фирмената сметка ще ги закривате като ги давате в брой.
. Предпочитам средствата да не излизат от фирмената сметка, лицето да ги плаща от негова лична с/ка или в брой на каса в банката, за да не трупам суми и разчети, които не са разход за фирмата, питането ми е дали е правилно така?
#4 | 25.02.2013, 16:42
Публикации: 3326 / 256
Имам предвид, че ако минават от фирмената сметка, осигуровките ще ти закривате 460/503, а ако са през лична тяхна сметка или на каса в банката операцията ще е 460/501 това имам предвид "давате в брой" :)
Ако ще имат движение по фирмената сметка не е грешно да си ги превеждат от там осигуровките.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група