Разходи за учредяване на дружество и ЗКПО

14.06.2012, 16:48 19701 13

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


axmara

  • Публикации: 115 / 9
Привет, колеги!
Въпросът ми е следният:
1. Бива учредено акционерно дружество от физически лица.
2. Правят разходи за запазване на име на фирмата, такса за вписване на АД в АВ, такса за обевяване на устав на АД в АВ. Тези разходи са направени от името на единия акционер ф.л., но основанието са разходите,свързани с дружеството,макар че на документа пише името на ф.л.  като наредител.
3. Съгласно чл. 32, ал.1 от ЗКПО - счетоводните разходи за учредяване на дружество за данъчни цели се признават за новоучреденото дружество, а не за учредителите.
С тях се формира постоянна данъчна разлика. И точно това не мога да разбера как става.
Трябва ли тези разходи да намерят счетоводно отражение в годината на учредяване, да бъдат осчетоводени като разходи за учредяване? Ако бъдат осчетоводени, те ще увеличат разхода, загубата./нали вече се осчетоводяват като разходи, а не като нематериален актив?/ И как ще бъде преобразуван финансовия резултат с тях, след като те се признават за данъчни цели за дружеството? Ако не бъдат отчетени счетоводно в дружеството, то все едно ги няма.

Благодаря за съдействието!


axmara

  • Публикации: 115 / 9
Привет, колеги отново!
Имам една хипотеза - да не би чл. 32, ал. 1 от ЗКПО да се прилага само за данъчно задължени лица само по ЗКПО / юридическилица и т.н./. Физическите лица са данъчно задължени по ЗДДФЛ, е с някои изключения. Възможно ли е разходите за учредяване на дружество, направени от ф.л. да се третират като лична инвестиция, поради начина на документирането им. Макар че, документът не е издаден на дружеството по обективна причина - то все още не съществува.

Катя Крънчева

Чл. 32, ал. 1 и 2 ЗКПО в пример

Скрит текст :

Пример:
1) Две ЕООД-та решават да учредят ново ООД.
2) Двете ЕООД-та правят разходи за учредяването, като такса резервация на име, такса вписване в ТР, адвокатски хонорар и други. Те плащат тези разходи от своите банкови сметки и едното получава фактура за адвокатския хонорар. 

Алинея 1 на член 32 казва, че при ЕООД-тата тези разходи няма да се признаят за данъчни цели. Те ще се посочат в увеличение на финансовия резултат. По спомен, мисля че се посочваха в Приложение 1 от ГДД. Също така в същата алинея се казва, че разходите ще бъдат признати при новото ООД в годината на учредяването.

3) След две седмици обаче се оказва, че АВ отказва вписване по някаква причина, а двете ЕООД-та се отказват от първоначалното си намерение да учредят фирмата. Алинея 2 на член 32 казва, че в такъв случай разходите за регистрация по т. (2) ще бъдат признати при учредителите (ЕООД-тата).

Катя Крънчева

По втория ти пост предполагам, че те притеснява документалната обоснованост на разходите за учредяване, които физическото лице прави преди регистрацията на фирмата. Виж ал. 2 и ал. 3 на чл. 10 от ЗКПО.

Скрит текст :

axmara

  • Публикации: 115 / 9
Да, в този примерен случай всичко е точно така.
Моята ситуация е две физически лица учредяват АД, Агенцията по вписванията го регистрира, то съществува в правния мир.
Разходите ги прави едно от физическите лица и то не е в никакво качество данъчно задължено лице по ЗКПО, само е учредител.
Как се отчитат тези разходи?

Благодаря.

Катя Крънчева

Виж Отговор #3 -: Днес в 17:53. Написах го малко след първия ми пост.

Как се отчитат тези разходи?

Признават се като разход в новоучреденото АД.

ivarbanov

  • Публикации: 13 / 1
Струва ми се, че за да бъде изрядно всичко, документите за разходите трябва да са издадени на името на дружеството. Виж ТЗ частта Отговорност за действия на дружеството до вписването
В този случай се посочва, че дружеството е в процес на учредяване. Така ще спазим изискването за док. обоснованост
Колкото да ЗКПО - за ФЛ няма сч. разходи ако не са направени в качеството им на търговци и така няма постоянна данъчна разлика. За новоучреденото дружество ще бъдат данъчно признати при преобразуване на сч. ФР за данъчни цели.

maikal

  • Публикации: 145 / 2
Я седим, и мислим, мислим и седим......и накраьо мислим, че все пак разходо няма как да бъде признат за разход на АД-то...

 :no: :no: :no:

Катя Крънчева

В този случай се посочва, че дружеството е в процес на учредяване.

Да, точно така. Сега си спомних, че точно така се издават авансовите фактури при нас за регистрациите - текст името на фирма и в скоби (в процес на учредяване).

Все пак, ако остане някоя банкова такса само с името на физическото лице, според мен няма проблем с обосноваността, "когато този документ отразява вярно документираната стопанска операция", съгласно чл. 10 ЗКПО.

maikal

  • Публикации: 145 / 2

Все пак, ако остане някоя банкова такса само с името на физическото лице, според мен няма проблем с обосноваността, "когато този документ отразява вярно документираната стопанска операция", съгласно чл. 10 ЗКПО.

Важно е какво пише на документа за банковата такса... като седя и си мисля...

Нека човеко каже какво пише там...

Bojidara

  • Публикации: 104 / 3
Здравейте имам питане, фирма регистрирана през 2012г, за която са направени разходи за учредяване, но не е осъществявала дейност през отчетната 2012г. какъв формуляр на ГДД по чл.92 от ЗКПО сладва да подаде?
Моите разсъждения са в следната посока, ако разходите за учредяване се отчетат като текущи през годината на възникване на дружеството, то следователно ще се формира данъчен фин. резултат загуба, и следва да се подаде образец 1010. И съответно отпада варианта да се подаде декларация 1010а + декларация за неактивност, въпреке че дружеството не е осъществявало дейност.
Правилно ли разсъждавам?

irenabrili

  • Публикации: 6170 / 977
Bojidara,
Съвсем правилно разсъждавате. Това с декларацията за неактивност и форма 1010а е много непрецизирана материя. Има го и моментът, че трябва да се подава и нулев отчет в АВ, защото нямало кака без такъв публично да се оповести фактът, че предприятието не е имало дейност. Този разход сам по себе си също анулира възможността и през следващата година, ако предприятието отново няма дейност, пак да се пусне декларация 1010а... Параграф 22 :yes3:


Bojidara

  • Публикации: 104 / 3
Благодаря за отговора irenabrili, за сигуацията със задължителния разход към АВ не бях помислила, но определоно обхвата на декларация 1010а няма да е особено голям, може би само в случеи на ДЗЗД без дейност.

dreamercho05

  • Публикации: 3 / 0
Дипломиран юрист изготвя всички необходими документи за учредяване на фирма по Ваш избор. Имам богат опит в областта на търговското и дружественото право. Цялата процедура по изготвяне и заверяване на документите отнема 1 работен ден, след което Вие се сдобивате с компания на територията на страната.
Съдействие в процеса на учредяване – посещение при нотариус, откриване на набирателна сметка, преобразуване в разплащателна и др.
Регистрация и пререгистрация, вписване на нови обстоятелства и всякакви промени в Търговския регистър – нов съдружник, промяна на седалище, промяна на размера на капитала и др. Публикуване на ГФО.

Предоставям юридически консултации относно Вашия бизнес и сключването на различни видове договори.
За информация относно цени и всичко останало - 0899 80 51 85 - Борислав

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook