СОЛ в ЕООД, промяна на еднол. собственик

16.08.2016, 10:06 4518 5

16.08.2016, 10:06
Публикации: 326 / 22
Здравейте,
Едноличен собственик К.Г. на капитала в ЕООД-1 и се самоосигурява през него.
Има още ЕООД-2.
Виждам днес, че на 25.07.2016г. е вписано в ТР едноличния собственик К.Г. като заличено обстоятелство и едноличен собственик е ЧЮЛ. В това  ЧЮЛ въпросното лице К.Г. е също съдружник с най-голям дял. В ЕООД-1 лицето остава само управител.
Проблемът е, че той се самоосигуряваше през ЕООД-1.
И не сме подавали нищо за прекратяване на самоосигуряването, ОКд5, а е трябвало нали?
Още по-лошото е, че сме платили заплатите и осигуровките за 07/2016 г. и деклараците са формирани.
Какво можем да направим в този случай - пропуснали сме срока за прекратяване на самоосигуряването в това ЕООД-1 ли?
А нали СОЛ се осигурява по ЕГН, просто през съответното ЕООД-1?
Какво трябва да направя - да пуснем Окд5 за:
Прекратяване дейността от..
Възобновяване дейността от..
Прекъсвам дейността от...
И да се подаде такава Окд5 за другото ЕООД-2.
Но там той е едноличен собственик и дружеството действа от години, реално само ще започне да се осигурява през него. И изтървали ли сме срока за тогава на такова Окд5 за започване на осигуряването..уф направо..ужас.
А за Декл.1 и внесените осигуровки през ЕООД-1 има ли начин да стане само прехвърляне (за периода 25.07-31.07) от един булстат към друг булстат?
Моля помогнете, че такава простотия не се е случвала, да не видим промяна на обстоятелство в ТР..да не знаем за нея де тези, които реално правим нещата.

#1 | 16.08.2016, 10:18
Публикации: 6668 / 658
Голяма каша.
#2 | 16.08.2016, 10:47
Публикации: 326 / 22
А има ли някакво значение в новото ЧЮЛ въпросното лице едноличен собственик е съдружник с най-голям дял, управител е и в ЕООД-1 остава също като управител. Просто търся дали няма вариант това ФЛ което е прехвърлило капитала, но остава управител в ЕООД-1, т.к. във ЧЮЛ също е съдружник с най-голям дял и управител, да остане да се самоосигурява през ЕООД-1
#3 | 16.08.2016, 14:25
Публикации: 632 / 23
След като ЕООД-1 няма съдружници ФЛ, няма как да има СОЛ.
Ще трябва да си понесат последствията за това, че не са информирали счетоводителя- ТРЗ навреме какво ще правят.

Сега ще трябва Окд5 със задна дата. Д1 - корекции в еоод-1
подаване д1 в еоод-2- където си е собственик
#4 | 16.08.2016, 17:22
Публикации: 326 / 22
Благодаря Елеонора Матеева, днес изчетох всички публикувани и вписани неща в ТР за последния месец (3 на брой) И вписването е станали 25.07.16, но имат искане за изправяне на грешка и заради това обстоятелство ново вписване - 15.08.16.
та мисля да взема предвид тази дата, въпреки, че изправянето на грешка и не вписване и по-следващо вписване не знам дали е второто последно, при условие, че първото не е отказ.
Но въпросът ми сега е следния:
1) ЕООД 1, в което вече лицето не е ед.собственик а управител, няма направен и публикуван ДУК, няма никъде възнаграждение, права, задължения на управителя, а реално само упоменат, че той остава управител и представител. Първо според мен трябва да се публикува ДУК за него.
2) ЕООД1 - прекратяване на осигуряването му.
Тук като се подава ОКд5 в полето:
Декларирам следните обстоятелства: какво да посочи (дружеството запазва дейността, той спира осигуряването през него) - Започвам дейността от....(каквото е подал първоначално) и Прекратявам дейността от...датата на която е вписано прехвърляне на капитала ли?
3) ЕООД 2 - дружеството има дейноста от 2009г., но той просто не с ее осигурявал през него. Трябва да подаде ОКд5, че започва самоосигуряване през това ЕООД - какво попълва само частта: Заявявам, че ще се осигурявам за ...риск ОТ ДАТА: (т.е. без частта за започване упражняването на дейност/възобновяване/прекъсване/прекратяване нали?)
4) Ще има и ЕООД 3 което още не е започнало дейност и въпросът ми е - то ще бъде вписано в ТР, НАП, регистрация, но подаването на ОКд5 с каква дата трябва да стане - като подпише някакъв договор за обслужване, за услуга, или първа фактура за продажба?
Много са въпросите, извинявам се, но такива схеми, че ми писна и пред свършен факт да ги научаваме, че да сме виновни и ние накрая що не е направено в срок и в момента съм много ужасена и не мога да мисля за елементарни неща, то си личи от въпросите..
Трябва да посочи
#5 | 17.08.2016, 08:39
Публикации: 632 / 23
1.Основание за осигуряване през ЕООД -1 няма от датата, на която е изповядана сделката при нотариуса. Вписванията нямат значение.
2. Сега трябва да подадете едно окд5 за прекъсване осигуряване като съдружник в еоод-1 от 25.07 - там която ви е датата на изповядване на сделката.
3.окд 5 за ново започване като съдружник в еоод -2 от датата, на която си реши, че ще е сол и ще упражнява трудова дейност като такъв в еоод-2
3. не не трябва да публикува ду. не са ви ясни там нещата с ТР.
В ТР се вписва кой представлява ЮЛ. ЮЛ е една измислена социална конструкция и няма как да има собствена воля. Формира я, чрез овластено ФЛ каквото е управителя. Може и няколко ФЛ да формират една воля- когато управляват само заедно.
В ТР се вписва кой управлява.
ДУ е съвършено друга сделка - вече двустранна. Единственото общо с първата е, че може естествено да се сключи с лицето, което представлява ЮЛ.
Тази сделка няма място в ТР.
Ако искате да си сключвате такава , правете го. Ако искате нещо да заверявате при нотариус - дата, съдържание и т.н. - правете го, но няма общо с ТР.

Третото ЕООД нищо не поражда като задължение да подава ново окд5, ако ще си работи пак като сол.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група