Международен транспорт чл. 30 ал. 1 ЗДДС - кореция по ползван данъчен кредит

07.07.2015, 11:59 11046 6

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


accaunt666

  • Публикации: 15 / 0
Колеги, Моля за помощ:
Транспортна услуга от БГ доставчик рег. по ДДС  се фактурира на БГ клиент рег.по ДДС - но транспортна е Б-я-Турция -  освобод.доставка по чл.30 ал.1 от ЗДДС нали??
В коя колона се отразява № 19 ли  - в освобод.доставки и ВОП ли?
Трябва ли да ползвам частичен данъчен кредит на покупките и в кой месец - в текущия или в края на годината и как образувам коефициента?


mihaela.mihaylova

  • Публикации: 4 / 0

delphine

  • Публикации: 8631 / 1448
Имате в случая две фирми , регистрирани по ЗДДС и двете български. Мястото на изпълнение е България / чл.21 ал.2 ЗДДС / и ставката е 20 % .

irenabrili

  • Публикации: 6189 / 985
Имате в случая две фирми , регистрирани по ЗДДС и двете български. Мястото на изпълнение е България / чл.21 ал.2 ЗДДС / и ставката е 20 % .
Мястото на изпълнение е в България, но това не предопределя автоматично ставка от 20%.
Какво казва ЗДДС?
     
Скрит текст :
И ето какво казва Ивайло Кондарев по аналогичен въпрос:
 
Скрит текст :

delphine

  • Публикации: 8631 / 1448
Темата с транспортните услуги не е от най-любимите ми , но ми се наложи да си "опресня" теорията и така стигнах до една табличка, която много добре би могла да ориентира по въпросите с начисляването или не на ДДС при транспортните услуги . Прилагам я по-долу - може и да породи коментари, може и да даде правилни отговори.
Всъщност питането в тази тема попада в изключенията, които са описани в приложената таблица, ако приемем, че транспортът приключва в Турция . Тогава ставката е нулева.
Ако не приключва там / не се дава повече инфо / ......зависи.  :smile1:

dijit

  • Публикации: 484 / 45
Благодаря за табличката! На мен лично ми е доста полезна, а никъде не излиза в гууглето:)

dandonov87

  • Публикации: 75 / 0
Здравейте, относно международният транспорт и по точно чл.30, ал.1 т.3 - между две места на територията на страната, когато е част от превоз по т. 1 и 2. се приравнява на облагаема доставка с 0-ставка, но моя въпрос е ако ние изпълняваме транспорт само от границата до вътрешността на страната това част ли е от превоз по т.1 и т.2 или е доставка, която тръгва от БГ и завършва в БГ тоест със ставка 20%. Някак си и двете ми звучат правилно и :blink: :blink: :blink: :noexpression: :noexpression:
Благодаря предварително!

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook