Граждански договор със съдружник в ООД - възможно ли е?

12.04.2014, 23:16 7124 4

12.04.2014, 23:16
Публикации: 2 / 0
Здравейте,

Когато съм имала казус за решаване, многократно съм прибягвала до темите и мненията в този форум. Мога без резерви да кажа, че съм откривала полезни съвети и насоки по разрешаването на съответния казус. Използвам случая да поздравя К и К за това, че са винаги в крак с новостите! Продължавайте все така!  :wink1:

Сага към поредния въпрос, който предстои да разреша:
Възможно ли е съдружник в ООД да сключи граждански договор със собственото си дружество? Този съдружник не е управител. Работи по трудов договор на друго място. Той трябва да напише сайт, който едва след като бъде готов, би могъл да носи приходи на дружеството. Всички ресурси (компютри, места на сървър и неговите знания, разбира се) за изпълнението на задачата са лично негови.

Аз четох доста по въпроса. Изводът, до който стигнах е, че след като този съдружник изпълнява личен труд в дружеството, то той следва да се самоосигурява. Четох и безброй становища на НАП и на Министерството на труда и социалната политика, от които става ясно, че съдружника-управител, може да сключи и трудов договор с този съдружник (с цел да се избегне самоосигуряването). Но с оглед на факта, че фирмата все още не генерира приходи, тъй като не е написан сайта, би било по-изгодно да бъде сключен граждански договор, по който да се изплати възнаграждение едва след като сайта е готов. Възможно ли е това да стане според вас?

Бих се радвала и на препратки към различни нормативни актове, становища и т.н.

Предварително благодаря на всеки, който би отделил време за разрешаването на този казус!  :smile1:
#1 | 13.04.2014, 09:34
Публикации: 11969 / 2190
От написаното става ясно, че към момента този съдружник не е самоосигуряващо се лице. Казано с други думи същият не упражнява дейност в дружеството , не полага личен труд. След сключването на ГД с него / евентуално / тази ситуация се променя - съдружникът започва да упражнява дейност в дружеството и според мене става самоосигуряващо се лице. Смятам, че същият следва да декларира начало на упражняване на дейност и да се самоосигурява за времето на извършване на възложената работа.
#2 | 13.04.2014, 22:14
Публикации: 2 / 0
Благодаря за отговора!

В крайна сметка се оказва, че няма как да бъде избегнато самоосигуряването.

Ще се радвам, ако някой може да предложи и някакъв друг вариант.
#3 | 13.04.2014, 22:21
Публикации: 60 / 7
Благодаря за отговора!

В крайна сметка се оказва, че няма как да бъде избегнато самоосигуряването.

Ще се радвам, ако някой може да предложи и някакъв друг вариант.

да се откаже от съдружието си и да си сключва гражданските договори...
#4 | 14.04.2014, 07:44
Публикации: 9353 / 1573
Не разбирам защо бягате от самоосигуряването? Ако Ви тежи финансово - декларирайте самоосигуряване в началото на срока на ГД и го прекратете в края.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група