НОИ посрещна делегация на хърватския пенсионен институт

На 20 май 2015 г. в гр. София управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) г-н Бисер Петков и главният директор на Хърватския институт по пенсионно осигуряване г-н Сречко Вукович подписаха двустранно споразумение за сътрудничество.

Документът, който беше подписан в рамките на работна среща с участието на представители на двете институции, включва няколко основни приоритети в областта на сътрудничеството. Сред тях са обмяна на опит на институционално и експертно ниво, обсъждане на промени в законодателството, както и предприемане на действия за осъщесвяване на електронен обмен на данни в областта на държавното обществено осигуряване. 

По време на проведените разговори бяха разгледани въпроси, свързани с развитието на електронните услуги на социалноосигурителните институции, ролята на контактния център за подобряване на обслужването на клиентите и мерките за намаляване на злоупотребите при определяне на инвалидна пенсия. Гостите бяха запознати със структурата и организацията на работа в НОИ и получиха подробна информация за актуалния пакет от мерки, които предстои да бъдат приети във връзка с усъвършенстването на пенсионната реформа у нас.

Сред обсъжданите теми беше опитът на НОИ при прехвърлянето на пенсионни права от и към пенсионните схеми на Европейския съюз, на Европейската централна банка и на Европейската инвестиционна банка. Подробно беше разгледана законодателната рамка, уреждаща вътрешен механизъм при обработката на заявления за трансфериране на натрупани пенсионни права от и към пенсионните схеми на институциите на Европейската общност.